Brama garażowa - co lepsze ?

JaG

Witajcie, mam małą prośbę o radę

Dorobiłem się elektrycznie sterowanej bramy garażowej z prostym napędem (home - hg600) na silniku wyjście PB i GND do sterowania stykiem N.O. i teraz mam zagwostkę czy iść po najniższej linii oporu i kupić gotowca z zamela typu SBW-02, czy trochę się zabawić zaprzęgnąć do tego wemos d1 z dodatkami, za wemosem przemawia fakt że mogę dodać czujniki temperatury które też chce dodać w rejonach garażu ale nie wiem czy nie za bardzo kombinuje z wemosem do bramy i lepiej coś innego do tego zastosować ? Mam już dwa wemosy z wgranym GUI Generic i do czytania temperatur świetnie się to mi sprawdza ale w garażu dodatkowo chciał bym sterować bramą (wraz z dodatkowym przełącznikiem na ścianie do ręcznego zamykania) oraz światłem (proste on/off + fizyczny przycisk )

Co polecacie by to supłą ogarnąć ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Myślę, że w tym przypadku to bardzo indywidualna sprawa i decyzję musisz podjąć samodzielnie. Oba rozwiązania będą działać. Jedno zaoszczędzi Ci czas, a drugie może dać też większą satysfakcję... Warunek powodzenia to umiejętności.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
JaG

a co najlepiej zastosować w wemos do "zczytania" kliknięcia/stanu z przełącznika oraz do realizacji "kliknięcia" na bramę bo światło mogę wysterować za pomocą zwykłego przekaźnika do arduino ale nie wiem co najlepiej się sprawdzić do czytania sygnałów i klikania

Return to “Pomoc”