Coś poszło nie tak?

tprzemko
Posts: 40
Joined: Mon Sep 04, 2017 7:01 pm

Post

Witam
Chciałem trochę poznać sterowanie po mqtt. Wyjąłem nowe urządzenie z pudełka, zaktualizowało się i podłączyło do cloud-a. Następnie włączyłem brokera MQTT w integracjach. Po wpisaniu danych mój ROW04 przestał współpracować. Miga cały czas wskaźnik status tak jakby chciał łączyć się, palą się wszystkie wyjścia, nie reaguje na przycisk config, także nie mogę wejść do konfiguracji.
Co mogę zrobić?
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Czy integrację MQTT włączyłeś w cloud, a potem zmieniłeś coś w konfiguracji ROW na jego stronie konfiguracyjnej?

Odnośnie wejścia w tryb konfiguracyjny, to przytrzymanie przycisku powinno działać. Jeśli nie działa to spróbuj mu odłączyć na chwilę zasilanie
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
tprzemko
Posts: 40
Joined: Mon Sep 04, 2017 7:01 pm

Post

klew wrote: Fri Nov 18, 2022 6:30 am Czy integrację MQTT włączyłeś w cloud, a potem zmieniłeś coś w konfiguracji ROW na jego stronie konfiguracyjnej?
Zanim się połapałem gdzie, co mam wpisać i straciłem dostęp do urządzenia ze dwa razy zmieniałem dane na stronie konfiguracyjnej.
klew wrote: Fri Nov 18, 2022 6:30 am Jeśli nie działa to spróbuj mu odłączyć na chwilę zasilanie
Zasilanie wyłączałem, nie ma efektu, próbowałem trzymać przycisk config przy włączaniu zasilania, Row04 w takim przypadku nie daje oznak życia.
Jakieś pomysły?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18615
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Router Tenda ?
tprzemko
Posts: 40
Joined: Mon Sep 04, 2017 7:01 pm

Post

Witam
Router Linksys.
Po sugestii o router wyłączyłem go i nacisnąłem przycisk konfiguracyjny, Row wszedł w tryb konfiguracyjny (szybkie miganie diody), jednak nie miał DHCP i nie połączyłem się z komputera. Ponowne włączenie i wyłączenie zasilania ROW, wróciło urządzenie do poprzedniego stanu gdzie nie miałem możliwości wejścia w tryb konfiguracyjny. Wyłączenie routera ponownie pozwoliło mi wejść w tryb konfiguracyjny, a zmiana ręczna adresu karty umożliwiła mi wbicie się na moje urządzenie. gdzie mogłem zmienić protokół na SUPLA. Row-04m ponownie zalogował się do cloud-a. Teraz gdy urządzenie zalogowane jest do clouda mogę wejść w tryb konfiguracyjny i ma DHCP.
Może ten mój przydługi opis pomoże komuś w przyszłości.
Pozdrawiam
User avatar
pzygmunt
Posts: 18615
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Jaką wersję oprogramowania masz w ROW?
tprzemko
Posts: 40
Joined: Mon Sep 04, 2017 7:01 pm

Post

2.8.53

Return to “ZAMEL ROW-04m”