Wemos D1 mini jako klon THW-01

nonflammable

Czysto teoretycznie - czy jest możliwość wgrania oficjalnego firmware dla THW-01 np. do Wemosa D1 mini ... czy sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana ?
P.S. - tak wiem, że można to zrobić łatwiej przy pomocy GUI builder ;P
P.S2. - czy może ktoś wrzucić w miarę dokładne zdjęcia obu stron PCB ?
krycha88

Do Wemos D1 mini nie wgrasz - bo tam na pewno siedzi sobie ESP32 :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
nonflammable

krycha88 wrote: Fri Nov 18, 2022 5:16 pm Na pewno nie wgrasz tego do Wemos D1 mini - bo tam na pewno siedzi sobie ESP32 :)
W takim razie załóżmy wgranie w np. ESP32 D1 mini :>
krycha88

nonflammable wrote: Fri Nov 18, 2022 5:35 pm W takim razie załóżmy wgranie w np. ESP32 D1 mini :>
Powiem, że NIE :) Bo można zawsze wgrać GG :P
https://gui-generic-builder.supla.io/
pzygmunt

Wgrać możesz ale musisz mieć na pokładzie te same peryferia z tym samym pinout-em.
nonflammable

Szkoda, że dyrektywa UE dot. prawa do naprawy sprzętu nie dotyczy jeszcze małych urządzeń i zamiast ogólnodostępnego schematu czeka mnie zakup i inżynieria wsteczna :/
No chyba, że Zamel troszkę bardziej otworzy się na społeczność i dopuści Nas do projektowania czegoś więcej niż logo na obudowę ;P

Moje propozycje do THW-01 v2.0:
- złącze USB C - jako to powoli sugerowane przez UE (jak na razie do telefonów)
- umiejscowienie złącza USB bliżej ściany i/lub w uchwycie magnetycznym
- uchwyt magnetyczny wyposażony w piny "pogo" i złącze dodatkowych czujników (bez konieczności rozbierania urządzenia = utraty gwarancji)
- możliwość podłączenia dodatkowych czujników I2C: BME280, BH1750 etc.
robertklepacki94

To tez chyba nie jest tak że pobierzesz bina wgrasz i będzie działać.

Ja na początku jak powstał katalog aktualizacji i pokazały się te binarki z czystej ciekawości próbowałem na szybko wrzucić na NodeMCU, fakt taktem wgrałem bez problemu ale później nie rozgłasza żadnej sieci itd. I tak do dzisiaj leży w szafce bo brak czasu. 😁
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pzygmunt

Nie rozgłasza sieci ponieważ domyślnie łączy się z serwerem testowym i uruchamia procedurę testową.
nonflammable

Wygląda na to, że w ESP WROOM 32 udało się wgrać oficjalny firmware dla THW-01 :)
Bardzo przydatna okazała się paczka GG dla ESP32 :D
1-Wire wchodzi na GPIO26
Last edited by nonflammable on Sat Nov 19, 2022 10:59 am, edited 1 time in total.
klew

Binarka z updates.supla.org to sam program, do którego trzeba jeszcze wgrać bootloader i ze dwa inne pliki.
Arduino dla ESP32 używa tego samego SDK pod spodem, więc wgrywając soft z Arduino, dołożyłeś brakujące binarki, więc ruszyło ;)

Osobiście nie wiem po co wgrywać soft od thw do innego urządzenia. Planuje dodać kilka nowych przykładów, w tym coś ze spaniem, więc może to będzie lepsza alternatywa?

Return to “ZAMEL THW-01”