Podłączenie Row04m do brokera MQTT

tprzemko
Posts: 40
Joined: Mon Sep 04, 2017 7:01 pm

Post

Witam
Walczę z tym połączenie3m i nie mogę sobie poradzić. MQTT Explorer podłącza się do brokera, widzę urządzenia które mam podłączone do Supli, więc zakładam że sieć działa i z tej strony nie mam problemów. Zatem robię coś nie tak po stronie konfiguracyjnej na Row04. Po włączeniu protokołu MQTT wpisałem:
Server: mqtt32.supla.org
Port: 8883
TLS i Auth: YES
Username i Password z Clouda Supli (integracje/broker mqtt).
Topic prefix: Row04
QoS: 0
Retain: Yes
Pool publication... : 0

Row04 nie chce się połączyć do brokera. LAST STATE: Connecting to MQTT Broker.
Firmware 2.8.53
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Jeśli używasz brokera z serwera Supli, to urządzenia Supli podłączasz normalnie do serwera Supli, a nie do mqtt.

Ten tryb mqtt na urządzeniu jest, gdybyś nie chciał korzystać z serwerów Supli, tylko podłączyć urządzenie do własnego brokera
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
tprzemko
Posts: 40
Joined: Mon Sep 04, 2017 7:01 pm

Post

Po zmianie adresu na svr32.supla.org nadal nie ma połączenia.
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

tprzemko wrote: Mon Nov 21, 2022 7:42 am Po zmianie adresu na svr32.supla.org nadal nie ma połączenia.
No i nie może być połączenia. Protokół MQTT w urządzeniach ZAMELa służy do połączenia z własną (użytkownika) instancją serwera MQTT.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Jak chcesz korzystać z Suplowego brokera to w ustawieniach ROW-04 wybierasz protokół "Supla".
tprzemko
Posts: 40
Joined: Mon Sep 04, 2017 7:01 pm

Post

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Widzę stany w Mqtt Explorerze i w Node Red podglądam. Czy z poziomu Mqtt Explorera w mogę zmienić stan wyjścia w Row04? Dokopałem się do informacji pzygmunt-a, jak zmienić stan wyjścia, poprzez "execute_action", na razie bez spodziewanego efektu
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Możesz przez execute_action. Coś robisz źle.
tprzemko
Posts: 40
Joined: Mon Sep 04, 2017 7:01 pm

Post

pzygmunt wrote: Mon Nov 21, 2022 8:45 pm Coś robisz źle.
Oczywiście, problem leży po stronie ludzkiej :lol: . Temat ogarnięty, jeszcze raz bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
priver
Posts: 1
Joined: Fri Jan 24, 2020 5:52 pm

Post

Czy mógłbyś podpowiedzieć gdzie był problem? Walczę z integracją ROW-02 do HomeBridge przez lokalną komunikację MQTT. ROW publikuje statystyki i swój status, a nawet wysyła informacje na kanał auto konfiguracji homeassistant.
Niestety ustawienie "true" w temacie "PREFIX/supla/devices/zamel-row-02-XXXXXX/channels/Y/set/on" nie powoduje załączenia urządzenia.

Return to “ZAMEL ROW-04m”