Sterowanie przekaźnikami bistabilnymi

Reem

Witam serdecznie

Czy istnieje jakieś urządzenie dzięki, którym mógłbym sterować przekaźnikami bistabilnymi impulsowo ale z odczytem ich stanu?
Instalację w domu mam zrobioną na przekaźnikach bistabilnych, włączniki to zwykłe klawisze dzwonkowe Simona, nie chciałbym się pozbywać
bistabilnych gdyż służą bezawaryjnie lecz chciałbym mieć możliwość ich sterowania przez telefon z odczytem ich stanu żeby wiedzieć gdzie jest włączone światło. Fajnie jak by urządzenie mogło gadać z HA.
Obecnie używam Sonoffa 4CH, który ma tryb impulsowy i to działa ale nie znam stanu przekaźnika. Używam Hagerów EPN526 które mają
2 osobne tory, jeden wykorzystuje do zasilania urządzenia a drugi chciałem wykorzystać do odczytu jego stanu lecz nie znalazłem żadnego urządzenia,
które poza wyjściami ma też wejścia. Jest to dla mnie przydatne np. jak włączę światło z Sonoffa a wyłączę klawiszem dzwonkowym na ścianie.
Może ktoś ma jeszcze inny pomysł?

Pozdrawiam
klew

Takie urządzenie to trzeba raczej sobie zbudować.
Ogólnie pusczenie 3,3 V na drugi tor przekaźnika 230 V, to raczej ryzyko dużych zakłóceń, więc najlpiej puścić tam sygnalizację po 12/24 V i to konwertować do 3,3 V, które podłączasz do jakiegoś ESP.

Od strony oprogramowania, to biblioteka SuplaDevice wspiera tego typu bistabilne przekaźniki (klasa Supla::Control::BistableRelay), gdzie definiujesz jeden pin do sterowania (generowanie impulsu) a drugi do odczytu stanu.
W parktyce nie kojarzę aby ktoś tego używał.

Sam mam światło w domu na przekaźnikach bistabilnych i długo planowałem dorobić do nich sterowanie, ale to wymaga dla każdego obwodu światła dodania:
1. przekaźnika, który będzie udawał przycisk
2. układu, który odczyta stan (np. taki jak opisany wyżej, albo ja planowałem dać detekcję napięcia 230 V)

Całość podłączasz do ESP i tyle. Z tym, że ESP82xx ma dość mało GPIO, więc trzeba by dokładać jakieś ekspandery portów. Do ESP32 podłączysz więcej, ale też na 40 punktów świetlnych wymaga to 80 GPIO (po jednym do sterowania i do odczytu stanu).

Ostatecznie wszelkie tego typu pomysły porzuciłem i planuję zamontować po prostru ~14x ROW-04m (jeśli ktoś ma i nie używa, to mogę podać namiary na paczkomat, gdzie można wysłać takie zbędne urządzenia :P )
radzik_r

Reem wrote: Tue Nov 22, 2022 10:53 am Witam serdecznie

Czy istnieje jakieś urządzenie dzięki, którym mógłbym sterować przekaźnikami bistabilnymi impulsowo ale z odczytem ich stanu?
Instalację w domu mam zrobioną na przekaźnikach bistabilnych, włączniki to zwykłe klawisze dzwonkowe Simona, nie chciałbym się pozbywać
bistabilnych gdyż służą bezawaryjnie lecz chciałbym mieć możliwość ich sterowania przez telefon z odczytem ich stanu żeby wiedzieć gdzie jest włączone światło. Fajnie jak by urządzenie mogło gadać z HA.
Obecnie używam Sonoffa 4CH, który ma tryb impulsowy i to działa ale nie znam stanu przekaźnika. Używam Hagerów EPN526 które mają
2 osobne tory, jeden wykorzystuje do zasilania urządzenia a drugi chciałem wykorzystać do odczytu jego stanu lecz nie znalazłem żadnego urządzenia,
które poza wyjściami ma też wejścia. Jest to dla mnie przydatne np. jak włączę światło z Sonoffa a wyłączę klawiszem dzwonkowym na ścianie.
Może ktoś ma jeszcze inny pomysł?

Pozdrawiam

TAK.
Sterownik DIY.

Ile masz obwodów?

Tu można zastosować dwie koncepcje

1:
przycisk podłączony pod przekaźnik i równolegle sterowanie ze sterownika
oczywiście sygnał powrotny idzie do sterownika i masz podgląd w aplikacji

2:
przycisk podłączony pod sterownik, i sygnał podłączony tez pod sterownik.
a wyjście ze sterownika podłączone do przekaźnika bistabilnego.
to rozwiązanie daje szersze możliwości gdyż przycisk może spełniać dwie funkcje.
ON/OFF oraz ActionTriger

Drugie rozwiązanie wymaga jednak 2 wejścia na 1 wyjście

Z ciekawości zaimplementowałem takie sterowanie w ramach testu w moim sterowniku, działa bez zarzutu.

Return to “Gotowy sprzęt”