Dzień Dobry.
W dniu wczorajszym opomiarowałem pompę ciepła. Zaskoczył mnie fakt że PC oddaje w nocy energie bierną. Na moje oko to nie powinno mieć miejsca - no b o niby dlaczego i skąd. Zrzuty ekranu w załączeniu. Prośba o pomoc w rozwiązaniu tematu.
Zwracana energia bierna
-
ktsurma
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
To nie miernik jest winny, tylko pompa, więc nie ma co pytać o takie rzeczy w tematach związanych z miernikiem 
Ilość oddanej energii biernej jest dość niska.
Pompa nie pracuje, ale jakaś elektronika tam jest włączona i "czuwa". Pewnie to ona generuje ten efekt. U mnie jak podłączę zasilacz od ładowarki bez obciążenia, to też wzrasta ilość oddawanej energii biernej.
Ilość oddanej energii biernej jest dość niska.
Pompa nie pracuje, ale jakaś elektronika tam jest włączona i "czuwa". Pewnie to ona generuje ten efekt. U mnie jak podłączę zasilacz od ładowarki bez obciążenia, to też wzrasta ilość oddawanej energii biernej.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
ktsurma
Dziękuję za informację.
Nie twierdziłem że miernik jest wadliwy. Raczej spodziewałem się, że źle założyłem przekładniki. Jednak po wyjaśnieniach przyjmuję, że wszystko jest ok i to taki urok PC.
Jeszcze raz dziękuję.
Nie twierdziłem że miernik jest wadliwy. Raczej spodziewałem się, że źle założyłem przekładniki. Jednak po wyjaśnieniach przyjmuję, że wszystko jest ok i to taki urok PC.
Jeszcze raz dziękuję.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Też nie twierdziłem, że twierdzisz, że miernik jest wadliwyktsurma wrote: Thu Dec 01, 2022 2:28 pm Dziękuję za informację.
Jeszcze raz dziękuję.
Ciężko ocenić poprawność montażu przekładników na podstawie pomiarów nieznanych urządzeń odbiorczych
Sama moc bierna jest dość nieintuicyjnym parametrem i różnie się zachowuje zależnie od rodzaju obciążenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu