Dzień dobry,
Zaczynam przygodę z Suplą przy nowej instalacji, mam podłączone 11 sztuk SBW01 przy żaluzjach i roletach każdej z osobna i 1 szt RNW01 w łączniku podwójnym/dwuklawiszowym monostabilnym takim samym jak do żaluzji/rolet. Udało mi się skonfigurować prawie wszystko. Pojedyncze urządzenia działają, jednak nie potrafię skonfigurować RNW01, w cloudzie widzę ten sterownik z 4 polami wyzwalacz akcji, każdy o innym ID, ale faktycznie działają tylko dla dwóch, w sensie przypisałem do każdego z 4 ale fizycznie jeden przycisk odpala jedną akcję a drugi drugą, trzecia i czwarta - nie mam pojęcia jak to ogarnąć. Czy do obsługi RNW01 trzeba mieć przycisk 4 klawiszowy?
RNW01 z przyciskiem podwójnym monostabilnym
-
strzelam bo bede się posiłkował modułem ROW-02
W cloudzie widzisz 4 pola bo urządzenie tyle wspiera ale masz podłączone 2 także sterować możesz defacto 2 bo pozostałe 2 nie maja fizycznego podłączenia -nie wiem jak to wyglada po stronie aplikacji ale patrząc na instrukcje
nie ma tego urządzenia w apce natomiast konfigurujesz sobie akcje tylko na 2 kanałach jeśli podłączyłeś pod pierwsze 2 wejścia to to będą pierwsze 2 kanały. Pytanie co jest dla Ciebie problemem, z czym nie możesz sobie poradzić. Jeśli masz łącznik Monostabilny (dzwonkowy/zwierny tzn naciskasz i puszczasz i przycisk wraca samoczynnie) to masz akcje 1x klik to dana akcja 2x klik to druga akcja itp
W cloudzie widzisz 4 pola bo urządzenie tyle wspiera ale masz podłączone 2 także sterować możesz defacto 2 bo pozostałe 2 nie maja fizycznego podłączenia -nie wiem jak to wyglada po stronie aplikacji ale patrząc na instrukcje
Code: Select all
https://supla.zamel.com/wp-content/uploads/RNW-01_instr_WUN_www-1.pdf
-
Czyli żeby móc sterować 4 to musiałbym podłączyć jeszcze jeden taki podwójny przycisk?
-
Aby wykorzystać w pełni potencjał RNW-01 musisz użyć przycisku poczwórnego i najlepiej monostabilnego.
Oczywiście możesz zastosować cztery pojedyncze, dwa podwójne - wszystko musi działać na tym samym potencjale.
Nie zapomnij, że każdy z modułów SRW które masz przy roletach także sterować innym modułem wykonawczym ekosystemu Supla.
Oczywiście możesz zastosować cztery pojedyncze, dwa podwójne - wszystko musi działać na tym samym potencjale.
Nie zapomnij, że każdy z modułów SRW które masz przy roletach także sterować innym modułem wykonawczym ekosystemu Supla.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 

-
jeśli chcesz miec opcje sterowania 4 osobnymi wyzwalaczami akcji to taklcreptiles wrote: Wed Dec 07, 2022 1:05 pm Czyli żeby móc sterować 4 to musiałbym podłączyć jeszcze jeden taki podwójny przycisk?

Code: Select all
https://www.conrad.pl/pl/p/cwiz-04-01-eaton-xcomfort-4-kanalowy-przelacznik-czysty-bialy-2142483.html?&vat=true&gclid=Cj0KCQiAkMGcBhCSARIsAIW6d0DQwPESaGmL7OCK7MkioD0DQ5H48cEfU5ahht6wPqZ94Ty693OOuB4aAiGtEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
jako uzupełnienie wrzucam screna z dokumentacji jak widać mamy 4 przyciski na 4 wejścia

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
RNW-01 pozwala na podłączenie od 1 do 4 przycisków. Każdy w przycisków jest w Cloud widoczny jako osobny kanał "Wyzwalacz Akcji". Do każdego przycisku/kanału/Wyzwalacza Akcji możesz przypisać wiele zdarzeń, zależnie od tego co wyklikasz. Jak masz ustawiony przycisk monostabilny, to do dyspozycji będziesz miał "przytrzymanie przycisku", "kliknięcie 1x", "kliknięcie 2x" itd. Do każdego z tych zdarreń w ramach jednego przycisku możesz przypisać jedną akcję.lcreptiles wrote: Wed Dec 07, 2022 12:25 pm Dzień dobry,
Zaczynam przygodę z Suplą przy nowej instalacji, mam podłączone 11 sztuk SBW01 przy żaluzjach i roletach każdej z osobna i 1 szt RNW01 w łączniku podwójnym/dwuklawiszowym monostabilnym takim samym jak do żaluzji/rolet. Udało mi się skonfigurować prawie wszystko. Pojedyncze urządzenia działają, jednak nie potrafię skonfigurować RNW01, w cloudzie widzę ten sterownik z 4 polami wyzwalacz akcji, każdy o innym ID, ale faktycznie działają tylko dla dwóch, w sensie przypisałem do każdego z 4 ale fizycznie jeden przycisk odpala jedną akcję a drugi drugą, trzecia i czwarta - nie mam pojęcia jak to ogarnąć. Czy do obsługi RNW01 trzeba mieć przycisk 4 klawiszowy?
Jeśli chcesz tym RNW sterować roletami grupowo, to w Cloud dodaj najpierw rolety do grupy i w Wyzwalaczu Akcji ustaw sterowanie grupą, a nie pojedynczą roletą. Jeśli chcesz bardziej złożoną akcję, to skonfiguruj ją w Cloud jako Scenę i niech Wyzwalacz odpala tą scenę.
Supla: bo GPIO to dopiero początek.
-
Dziękuję za odpowiedzi, będę próbował wymienić włącznik 2 przyciskowy, do którego podpięte jest RNW01 na 4 klawiszowy.
-
Pytanie czy potrzebujesz aż 4 przycisków?lcreptiles wrote: Fri Dec 09, 2022 9:28 am Dziękuję za odpowiedzi, będę próbował wymienić włącznik 2 przyciskowy, do którego podpięte jest RNW01 na 4 klawiszowy.
Supla: bo GPIO to dopiero początek.