Ustawienia urzadzenia w cloud - edycja GUID

User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Czy nie dałoby się dorobić możliwości "edytuj/wpisz GUID urządzenia" (np dla urządzenia już dodanego wcześniej) - gdy wymieniam firmware, lub po prostu wymieniam urządzenie, to powstaje konflikt i jedyna opcja to usunąć z listy urządzenie, i od nowa dodać.
Czyli - wszystkie wcześniejsze pomiary, ustawienia (ikonki), linki bezpośrednie, grupy i sceny - mi się rozwalają.

Przykładowo - mam wsadzony moduł do bramy. Padło coś, coś dziwnego się dzieje (nie ważne co - buduje nowy firmware, wgrywam, albo wymieniam moduł) - i muszę teraz po wszystkich sąsiadach latać, by im dać nowego linka bezpośredniego...

A tak - wcześniej dodany moduł dalej by sobie żył w systemie, tylko GUID bym z WWW konfiguracyjnegeo przepisał, i wszystko działa jak wcześniej...
kurus
Posts: 1095
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Dołączam się, tez nie raz miałem sytuacje ze musiałem na nowo w cloud konfigurować dodane już wcześniej urządzenie bo aktualizowałem soft czy coś zmieniałem.. albo przykładowo do jakiegoś nodemcu dołożę sobie czujnik przekaźnik czy coś, a miałem tam historie temperatur i po dołożeniu trzeba na nowo skonfigurować bo jest konflikt i usuwasz historie pomiarów..
Albert
Posts: 583
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Post

Wystarczy zrobić kopię ustawień modułu, który chcecie „zabezpieczyć” i potem wygrywacie do nowego modułu czysty soft i robicie aktualizacje ustawień z wcześniej zapisanej kopii. Nie zaznaczanie tylko przy tym opcji GENERUJ GUID ….. i voila. Moduł jest przeniesiony do nowego esp ze starym guid
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Albert wrote: Sun Dec 11, 2022 7:29 pm Wystarczy zrobić kopię ustawień modułu, który chcecie „zabezpieczyć” i potem wygrywacie do nowego modułu czysty soft i robicie aktualizacje ustawień z wcześniej zapisanej kopii. Nie zaznaczanie tylko przy tym opcji GENERUJ GUID ….. i voila. Moduł jest przeniesiony do nowego esp ze starym guid
Otóż nie. Sprawdzone ostatnio wielokrotnie.
Moduł pojawia się z ustawieniami starymi... ale "konflikt kanałów - usuń z cloud"
local
Posts: 496
Joined: Mon Jan 27, 2020 11:33 am

Post

Temat był już kiedyś poruszany... wystarczy zapisać konfigurację i wgrywając do nowego urządzenia bez zaznaczania generowania nowego GUID.
gg (2).png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by local on Tue Dec 13, 2022 12:06 pm, edited 2 times in total.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Albert
Posts: 583
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Post

local wrote: Sun Dec 11, 2022 10:03 pm Temat był już kiedyś poruszany... wystarczy zapisać konfigurację i wgrywając zaznaczyć opcję "Generuj GUID & AUTHKEY"
gg.png
A nie odwrotnie? Już nie pamietam dokładnie ale jak zaznaczysz generuj to zrobi nowy GUID i wtedy bedzie to jak nowy moduł.

A do autora postu - musisz cos robic zle skoro Ci nie działa. Mam w ten sposób zrobiony zapasowy wemos d1 mini do modułu garażowego na wszelki wypadek. Który bym nie włożył działają naprzemiennie.
local
Posts: 496
Joined: Mon Jan 27, 2020 11:33 am

Post

Albert wrote: Mon Dec 12, 2022 6:24 pm
local wrote: Sun Dec 11, 2022 10:03 pm Temat był już kiedyś poruszany... wystarczy zapisać konfigurację i wgrywając zaznaczyć opcję "Generuj GUID & AUTHKEY"
gg.png
A nie odwrotnie? Już nie pamietam dokładnie ale jak zaznaczysz generuj to zrobi nowy GUID i wtedy bedzie to jak nowy moduł.

A do autora postu - musisz cos robic zle skoro Ci nie działa. Mam w ten sposób zrobiony zapasowy wemos d1 mini do modułu garażowego na wszelki wypadek. Który bym nie włożył działają naprzemiennie.
Faktycznie... zapisujesz i później wgrywasz bez zaznaczania "Generuj GUID..."
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A

Return to “CLOUD”