Dzień Dobry.
Czy jest możliwy pomiar wraz zapisem mocy w czasie (zapis jest must be) w samym urządzeniu/gniazdku (do lokalnego pliku, jeśli w ogóle to możliwe) lub do chmury np. Supla lub innej?
Rozchodzi się o to, że standardowo gniazdka z pomiarem zużycia energii zapisują w chmurach tylko energię tj. kWh, natomiast mi zależy na pomiarze i zapisaniu mocy W lub kW w czasie (a najlepiej napięcia, prądu oraz przesunięcia fazowego). Ewentualnie zapisaniu max mocy (ideał z rozbiciem na czynną i pozorną) co np. 15 min lub godzina.
Dodam, że w miejscu pomiaru jest tylko sieć WiFi z wyjściem na świat bez możliwości postawienia HA lub innego serwera.
Czy wgrywając Supla do któregoś ze wspierających gniazdek osiągnę cel? Jeśli Supla nie da rady to czy ktoś poleci sprzęt który by to umożliwił za rozsądne pieniądze.
Pozdrawiam, Krzysiek
Pomiar i zapis mocy w czasie bez lokalnego serwera
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Każdy miernik podłączony do Supli będzie wysyłał dane do serwerów Supli.
Natomiast zapisywana jest tylko energia ( od niedawna można też włączyć monitowanie napięcie, gdzie zapisywane są wykroczenia poza ustalone progi).
Supla udostępnia dane po mqtt. Swój serwer do zbierania danych możesz zainstalować w dowolnym miejscu, byleby też miał dostęp do internetu
Natomiast zapisywana jest tylko energia ( od niedawna można też włączyć monitowanie napięcie, gdzie zapisywane są wykroczenia poza ustalone progi).
Supla udostępnia dane po mqtt. Swój serwer do zbierania danych możesz zainstalować w dowolnym miejscu, byleby też miał dostęp do internetu
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
oneiro
Jeśli mówisz "swój serwer do zbierania danych" masz na myśli "swój własny serwer Supla" czy coś w rodzaju HA/Domoticza/OpenHABa?
AD1. Jeśli chodzi o "swój własny serwer Supla", który będzie widoczny w intrenecie to gniazdko z Supla podłączone do mojego własnego serwera Supla umożliwi mi zapis wspomnianych uprzednio pozostałych parametrów poza energią?
AD2. Jeśli chodź o swój własny serwer HA/Domoticz/OpenHUB/etc to:
a) Gniazdko przez Internet będzie komunikowało się bezpośrednio do HA i umożliwi to zapis wymaganych parametrów, ale trzeba wystawić usługę HA/Domoticz/etc na świat, tak?
b) HA/Domoticz/etc może być w LAN niewidoczne z Internetu, ponieważ w jakiś sposób skomunikuje się z serwer Supla, który z kolei będzie rozmawiać z gniazdkiem, dzięki czemu zapiszę wymagane zmierzone wartości.
Proszę wybaczyć, jestem nowy w temacie i mam masa wątpliwości, przez czytanie teorii robi się mętlik w głowie. Ogólnie chodzi mi o jak najprostsze, a zarazem jak najbardziej ekonomicznie rozwiązanie, które umożliwi mi zebranie wymaganych danych na odległość.
AD1. Jeśli chodzi o "swój własny serwer Supla", który będzie widoczny w intrenecie to gniazdko z Supla podłączone do mojego własnego serwera Supla umożliwi mi zapis wspomnianych uprzednio pozostałych parametrów poza energią?
a) Gniazdko przez Internet będzie komunikowało się bezpośrednio do HA i umożliwi to zapis wymaganych parametrów, ale trzeba wystawić usługę HA/Domoticz/etc na świat, tak?
b) HA/Domoticz/etc może być w LAN niewidoczne z Internetu, ponieważ w jakiś sposób skomunikuje się z serwer Supla, który z kolei będzie rozmawiać z gniazdkiem, dzięki czemu zapiszę wymagane zmierzone wartości.
Proszę wybaczyć, jestem nowy w temacie i mam masa wątpliwości, przez czytanie teorii robi się mętlik w głowie. Ogólnie chodzi mi o jak najprostsze, a zarazem jak najbardziej ekonomicznie rozwiązanie, które umożliwi mi zebranie wymaganych danych na odległość.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Supla nie gromadzi tych danych, więc instalując to co jest, nie będziesz miał ich zapisywanych. Oczywiście to otwarty projekt i każdy może sobie dopisać czego mu brakujeoneiro wrote: Mon Dec 12, 2022 9:32 pm Jeśli mówisz "swój serwer do zbierania danych" masz na myśli "swój własny serwer Supla" czy coś w rodzaju HA/Domoticza/OpenHABa?
Ale żarty na bok.
Chodziło mi o postawienie sobie jakiegoś serwera, który gromadziłby dane, które Supla udostępnia po MQTT. Np. HA, influxdb, grafana.
Jeśli używasz publicznego serwera Supli, to wystarczy, że Twoje gniazdo ma dostęp do Internetu (nie jest potrzebny publiczny IP). Ono wysyła dane do serwera Supli. Podobnie Twój serwer łączy się z brokerem MQTT Supli i on też nie potrzebuje publicznego IP, ale musi mieć dostęp do Internetu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
oneiro
Czyli bez większego problemu mogę wysłać dane z gniazdka do serwera Supla.cloud, ale Supla ich nie zapisze i za pomocą MQTT musze je sobie pobrać na jakiś inny serwer.
OK dzięki, będę szukał informacji jak to ogarnąć.
OK dzięki, będę szukał informacji jak to ogarnąć.