Włączanie oświetlenia garazu.

kub112

Witajcie kilka module już zainstalowałem. Ale dziś dzwoni klient i mówi że ma
Napęd bramy sondy sterowany z pilota.
Ale chciałbym aby przy otwarciu bramy włączało się światło w garażu.
Cze przy zastosowaniu dopuszkowego ROW jestem w stanie jakoś sprzezyc te dwa systemy? Czy muszę wykorzystać jakis przewodowy czujnik otwarcia bramy?

W bramie jest dostępny kontrakton. A w napędzie jakieś wyjście na oświetlenie ale nie wiem czy sygnal 24v czy 230
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kub112 wrote: Tue Dec 13, 2022 5:54 pm Witajcie kilka module już zainstalowałem. Ale dziś dzwoni klient i mówi że ma
Napęd bramy sondy sterowany z pilota.
Ale chciałbym aby przy otwarciu bramy włączało się światło w garażu.
Cze przy zastosowaniu dopuszkowego ROW jestem w stanie jakoś sprzezyc te dwa systemy? Czy muszę wykorzystać jakis przewodowy czujnik otwarcia bramy?

W bramie jest dostępny kontrakton. A w napędzie jakieś wyjście na oświetlenie ale nie wiem czy sygnal 24v czy 230
Jeśli do bramy użyłeś np. SBW i jest podłączony jakiś czujnik otwarcia, to stan bramy masz już dostępny w Supli.
Aktualnie można użyć skryptów scripts.supla.io i tam można ustawić, aby światło się zapalało przy otwarciu bramy. Nie są to rozwiązania idealne, ale działają :). Nie wiem czy tutaj nie przydałby Ci się sterownik wspierający "automat schodowy" (czyli zapalanie światła np. na 3 min) - takie coś jest dostępne w mROW-02.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kub112

Ja nie użyłem nic. Napęd bramy jest fabryczny i taki zostaje z pilotem. Ale kombinuje żeby w ROW 01wykorzystac sterowanie przez kontrakton z bramy.( Mam komunikację między kontraktonem a Tablica rozdzielcza i obwód zasila tylko oświetlenie w garażu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kub112 wrote: Tue Dec 13, 2022 8:43 pm Ja nie użyłem nic. Napęd bramy jest fabryczny i taki zostaje z pilotem. Ale kombinuje żeby w ROW 01wykorzystac sterowanie przez kontrakton z bramy.( Mam komunikację między kontraktonem a Tablica rozdzielcza i obwód zasila tylko oświetlenie w garażu.
Tutaj nawet bez żadnego dodatkowego urządzenia można zrobić proste sterowanie.
Jak masz sygnał o otwartej bramie, to możesz go użyć do załączenia stycznika na 230 V, który będzie wpięty równolegle do włącznika światła w garażu. Oczywiście stycznik musi mieć cewkę dopasowaną do napięcia i wydolności prądowej tego czym idzie sygnał z kontaktronu.
Taki prosty układ będzie zawsze włączał światło, gdy brama jest otwarta i wyłączał się gdy jest zamknięta.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kub112

Racja i też o ty myślałem ale jest już kilka supliw domu i chcielibyśmy razem z klientem wykorzystać suple na maxa ;)
Chcemy mieć tę możliwość sterowania z przycisku i aplikacji. Jutro podjadę zobaczymy co teraz steruje brama garażowa. I pomyśleć nad SBW
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

kub112 wrote: Tue Dec 13, 2022 8:50 pm Racja i też o ty myślałem ale jest już kilka supliw domu i chcielibyśmy razem z klientem wykorzystać suple na maxa ;)
Chcemy mieć tę możliwość sterowania z przycisku i aplikacji. Jutro podjadę zobaczymy co teraz steruje brama garażowa. I pomyśleć nad SBW
Zastanów się z klientem nad nieco innym rozwiązaniem typu światło na czujkę ruchu. Sam rozważałem coś takiego jak opisujesz i zrezygnowałem. Światło powinno się włączyć już w momencie kiedy wchodzisz do garażu a jeszcze nie otwierasz bramy. Nie będzie klient szedł do auta po ciemku (a w aucie zwykle jest pilot do otwierania bramy), poza tym czasami potrzeba wejść do garażu po coś a niekoniecznie otwierać bramę. Z drugiej strony jak wracasz do domu i otwierasz bramę z zewnątrz pilotem to czujka zarejestruje ruch i też włączy światło tylko nieco później niż taka podłączona do sterownika bramy ale na pewno się zaświeci przed pełnym otwarciem bramy.
Dodatkowo ci podpowiem, żebyś też jednak przewidział jakieś światło do stałego świecenia - czasami coś się dłużej robi w garażu i wtedy ani podpięcie do sterownika bramy ani czujka ruchu może nie wystarczyć i światło będzie co chwilę gasło - jest to irytujące, uwierz mi :)
I na koniec ... z doświadczenia kilkumiesięcznego ..... ani razu nie skorzystałem ze sterowania oświetleniem w garażu z aplikacji. 95% czasu działa tylko czujka ruchu i nie dotykam włącznika ani apki. Czasami/rzadko korzystam z włączenia na stałe ale tylko przyciskiem. Przemyśl to z klientem i jak ustalicie jak to ma działać to wtedy ogarniecie sprzęt i software. A może nie będzie potrzeby suplować "na siłę"?
YoMan
Been thanked: 6 times

Ja mam włącznik dwuklawiszowy. Jednym zapalam światło na stałe, a drugim przez czujkę. Działa rewelacyjnie, w szczególności jak goście chodzą na papieroska do garażu. Nie muszą szukać włącznika. Żadnej supli do tego. Wykorzystałem wolną żyłę w 4-ro żyłowym przewodzie.
shimano73
Been thanked: 1 time

Jak to bez Supli to Tak nie wolno , czyżby kolega nie odczuwał SUPLOZY 🤣🤣🤣
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Duch__
Been thanked: 6 times

Z pewnych powodów przestałem...
piksiak

Duch__ wrote: Thu Dec 22, 2022 6:53 pm Ja mam włącznik dwuklawiszowy. Jednym zapalam światło na stałe, a drugim przez czujkę. Działa rewelacyjnie, w szczególności jak goście chodzą na papieroska do garażu. Nie muszą szukać włącznika. Żadnej supli do tego. Wykorzystałem wolną żyłę w 4-ro żyłowym przewodzie.
No to ja mam jednoklawiszowy włącznik którym zapalam na stałe a czujka działa cały czas, do tego wstawiony shelly na supli, który działa jak "włącznik na stałe" jest wyłączony :D
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---

Return to “Pomoc”