Witajcie kilka module już zainstalowałem. Ale dziś dzwoni klient i mówi że ma
Napęd bramy sondy sterowany z pilota.
Ale chciałbym aby przy otwarciu bramy włączało się światło w garażu.
Cze przy zastosowaniu dopuszkowego ROW jestem w stanie jakoś sprzezyc te dwa systemy? Czy muszę wykorzystać jakis przewodowy czujnik otwarcia bramy?
W bramie jest dostępny kontrakton. A w napędzie jakieś wyjście na oświetlenie ale nie wiem czy sygnal 24v czy 230
Włączanie oświetlenia garazu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli do bramy użyłeś np. SBW i jest podłączony jakiś czujnik otwarcia, to stan bramy masz już dostępny w Supli.kub112 wrote: Tue Dec 13, 2022 5:54 pm Witajcie kilka module już zainstalowałem. Ale dziś dzwoni klient i mówi że ma
Napęd bramy sondy sterowany z pilota.
Ale chciałbym aby przy otwarciu bramy włączało się światło w garażu.
Cze przy zastosowaniu dopuszkowego ROW jestem w stanie jakoś sprzezyc te dwa systemy? Czy muszę wykorzystać jakis przewodowy czujnik otwarcia bramy?
W bramie jest dostępny kontrakton. A w napędzie jakieś wyjście na oświetlenie ale nie wiem czy sygnal 24v czy 230
Aktualnie można użyć skryptów scripts.supla.io i tam można ustawić, aby światło się zapalało przy otwarciu bramy. Nie są to rozwiązania idealne, ale działają
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kub112
Ja nie użyłem nic. Napęd bramy jest fabryczny i taki zostaje z pilotem. Ale kombinuje żeby w ROW 01wykorzystac sterowanie przez kontrakton z bramy.( Mam komunikację między kontraktonem a Tablica rozdzielcza i obwód zasila tylko oświetlenie w garażu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tutaj nawet bez żadnego dodatkowego urządzenia można zrobić proste sterowanie.kub112 wrote: Tue Dec 13, 2022 8:43 pm Ja nie użyłem nic. Napęd bramy jest fabryczny i taki zostaje z pilotem. Ale kombinuje żeby w ROW 01wykorzystac sterowanie przez kontrakton z bramy.( Mam komunikację między kontraktonem a Tablica rozdzielcza i obwód zasila tylko oświetlenie w garażu.
Jak masz sygnał o otwartej bramie, to możesz go użyć do załączenia stycznika na 230 V, który będzie wpięty równolegle do włącznika światła w garażu. Oczywiście stycznik musi mieć cewkę dopasowaną do napięcia i wydolności prądowej tego czym idzie sygnał z kontaktronu.
Taki prosty układ będzie zawsze włączał światło, gdy brama jest otwarta i wyłączał się gdy jest zamknięta.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kub112
Racja i też o ty myślałem ale jest już kilka supliw domu i chcielibyśmy razem z klientem wykorzystać suple na maxa 
Chcemy mieć tę możliwość sterowania z przycisku i aplikacji. Jutro podjadę zobaczymy co teraz steruje brama garażowa. I pomyśleć nad SBW
Chcemy mieć tę możliwość sterowania z przycisku i aplikacji. Jutro podjadę zobaczymy co teraz steruje brama garażowa. I pomyśleć nad SBW
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Zastanów się z klientem nad nieco innym rozwiązaniem typu światło na czujkę ruchu. Sam rozważałem coś takiego jak opisujesz i zrezygnowałem. Światło powinno się włączyć już w momencie kiedy wchodzisz do garażu a jeszcze nie otwierasz bramy. Nie będzie klient szedł do auta po ciemku (a w aucie zwykle jest pilot do otwierania bramy), poza tym czasami potrzeba wejść do garażu po coś a niekoniecznie otwierać bramę. Z drugiej strony jak wracasz do domu i otwierasz bramę z zewnątrz pilotem to czujka zarejestruje ruch i też włączy światło tylko nieco później niż taka podłączona do sterownika bramy ale na pewno się zaświeci przed pełnym otwarciem bramy.kub112 wrote: Tue Dec 13, 2022 8:50 pm Racja i też o ty myślałem ale jest już kilka supliw domu i chcielibyśmy razem z klientem wykorzystać suple na maxa
Dodatkowo ci podpowiem, żebyś też jednak przewidział jakieś światło do stałego świecenia - czasami coś się dłużej robi w garażu i wtedy ani podpięcie do sterownika bramy ani czujka ruchu może nie wystarczyć i światło będzie co chwilę gasło - jest to irytujące, uwierz mi
I na koniec ... z doświadczenia kilkumiesięcznego ..... ani razu nie skorzystałem ze sterowania oświetleniem w garażu z aplikacji. 95% czasu działa tylko czujka ruchu i nie dotykam włącznika ani apki. Czasami/rzadko korzystam z włączenia na stałe ale tylko przyciskiem. Przemyśl to z klientem i jak ustalicie jak to ma działać to wtedy ogarniecie sprzęt i software. A może nie będzie potrzeby suplować "na siłę"?
YoMan
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Ja mam włącznik dwuklawiszowy. Jednym zapalam światło na stałe, a drugim przez czujkę. Działa rewelacyjnie, w szczególności jak goście chodzą na papieroska do garażu. Nie muszą szukać włącznika. Żadnej supli do tego. Wykorzystałem wolną żyłę w 4-ro żyłowym przewodzie.
-
piksiak
No to ja mam jednoklawiszowy włącznik którym zapalam na stałe a czujka działa cały czas, do tego wstawiony shelly na supli, który działa jak "włącznik na stałe" jest wyłączonyDuch__ wrote: Thu Dec 22, 2022 6:53 pm Ja mam włącznik dwuklawiszowy. Jednym zapalam światło na stałe, a drugim przez czujkę. Działa rewelacyjnie, w szczególności jak goście chodzą na papieroska do garażu. Nie muszą szukać włącznika. Żadnej supli do tego. Wykorzystałem wolną żyłę w 4-ro żyłowym przewodzie.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---