docker compose v2

Moderator: fracz

User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Aktualizacja do docker compose v2 nie jest wymagana. Jeśli nie chcesz, albo nie chce Ci się tego robić - nie musisz. Minimalna wersja narzędzia do uruchomienia kontenerów SUPLI to 1.25. Stan na 12.2022.

Wraz z wydaniem wersji drugiej narzędzia docker-copmose, które jest używane w dockerowej konfiguracji SUPLI, zmieniono sposób dostepu do narzędzia. Mianowicie, zamiast używania go jako osobne narzędzie, zostało ono "dołączone" do komendy docker. Sprowadza się to do subtelnej różnicy w uruchamianiu kontenerów - w starej wersji dwa człony nazwy narzędzia łączymy minusem (kreską, pauzą, myślnikiem, ...), a w nowej - spacją.

Code: Select all

# dla wersji 1.X
docker-compose -v 
# dla wersji 2.X
docker compose -v
Skrypt ułatwiający uruchomienie kontenerów SUPLI używa sposobu uruchamiania narzędzia z wersji pierwszej, tj. z kreską: tutaj, tutaj i tutaj. Póki co nie będziemy zmieniać sposobu wywoływania narzędzia, żeby nie wprowadzać zbyt dużej rewolucji w Waszych konfiguracjach.

Jeśli natomiast masz świeżo zainstalowanego lub zaktualizowanego Dockera zgodnie z instrukcją na stronie projektu, jest duża szansa, że w systemie masz narzędzie docker copmose w obydwu wersjach. Można wtedy poudawać, zgodnie z dokumentacją, że narzędzie w wersji drugiej jest dostępne tak, jakby było w pierwszej. Co trzeba zrobić? Zgodnie z tą odpowiedzią:

1. Upewnij się, że masz zainstalowany docker compose w wersji drugiej. Jeśli nie - nic nie rób. Poniższa komenda powinna zwrócić wersję docker compose (a nie Dockera!).

Code: Select all

docker compose -v
2. Stwórz blik /bin/docker-compose z zawartością:

Code: Select all

docker compose --compatibility "$@"
3. Nadaj mu prawa dostępu do wykonania

Code: Select all

sudo chmod +x /bin/docker-compose
4. Sprawdź, czy wersja narzędzia się zaktualizowała

Code: Select all

docker-compose -v
Po tej operacji warto zrestartować kontenery Supli i upewnić się, że wszystko działa.
User avatar
klimasstudio
Posts: 1133
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Ja używam Dockera + Portainera i tam widnieje mi z automatu takie info: com.docker.compose.version 2.10.2
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
fracz
Posts: 2262
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Jeśli działało do tej pory, to teraz nie przestanie :-)
procekms89
Posts: 88
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Post

Ja mam wersję:

Docker 19.03.13
Docker-compose 1.23.2

Jak zrobić aktualizację?
User avatar
klimasstudio
Posts: 1133
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

procekms89 wrote: Wed Dec 21, 2022 1:14 pm Ja mam wersję:

Docker 19.03.13
Docker-compose 1.23.2

Jak zrobić aktualizację?

Code: Select all

sudo apt update && sudo apt upgrade
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
mario026
Posts: 77
Joined: Mon Jan 11, 2021 9:27 pm

Post

Do usunięcia
Last edited by mario026 on Fri Mar 17, 2023 7:48 pm, edited 1 time in total.
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa :D
User avatar
klimasstudio
Posts: 1133
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

fracz wrote: Wed Dec 21, 2022 11:50 am Jeśli działało do tej pory, to teraz nie przestanie :-)
Mi działa lecz nie działało. Bo już dawno zauważyłem że trzeba usunąć "-" miedzy docker a compose w pliku supla.sh :D Mało tego używam edytora Stacków na portainerze i tam jest wszystko że tak powiem łatwiej i więcej widać co się dzieje z kontenerem.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
effendi
Posts: 165
Joined: Wed Apr 26, 2017 9:36 am

Post

U mnie nie zadziałało..

Code: Select all

Docker version 24.0.7, build afdd53b
Docker Compose version v2.21.0
docker-compose version 1.29.2, build unknown
Pogodynka >>

Return to “supla-docker”