Z iloma urządzeniami poradzi sobie ESP8266?

marcepanfazik

Cześć
Mam pytanie czysto teoretyczne.
Jak sądzicie? Czy 1 szt ESP8266 (Wemos D1) poradzi sobie z obsłużeniem poniższych urządzeń (GPIO wystarczy) ?
2x PCF8575 (wykorzystane wszystkie 32 we/wy do przekaźników, włączników i czujników)
14x DS18B20
1x MAX6675
1x HC-SR 04
1x We analogowe

Pytam ze względów ekonomiczno/praktycznych gdyż przerabiam instalację w kotłowni i warsztacie (całość w gwiazdę łącznie z peryferiami)
1. Jeśli jeden ESP sobie poradzi to i tak drugi będzie czekał zaprogramowany na ewentualną podmianę
2. Jeśli rozbiję to na 2 szt ESP to kolejne 2 będę trzymał w zapasie ale koszty rosną (osobne płytki, programy...)

Co o tym myślicie? Może ESP32 to lepszy wybór chociaż nie mam z nim żadnego doświadczenia.
shimano73
Been thanked: 1 time

Jestem przekonany ze uciągnie , ale podczas jakiejś awarii tego esp, lub po modyfikacji softu stracisz cała historie z tych termometrów . Taki kombaj to lepiej tylko wejścia i przekaźniki bo tu co najwyżej trzeba będzie ustawic konfiguracje
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Albert

Na pewno wemos nie wyrobi prądowo z przekaźnikami. Z doświadczenia wiem, że przy ekspanderze MCP moduł klęka przy włączeniu 9-10 na raz. A gdzie reszta fantów typu termometry itd. Na bank trzeba będzie dać wydajny zasilacz coby uciągnął to wszystko i peryferia zasilać bezpośrednio z niego a z wemosa jedynie "sygnały" puszczać - szczególnie mówię o przekaźnikach.

A i dla tych rzeczy które wypisałeś - wg mnie nie ma szansy żeby starczyło gpio w jednym module.

2x PCF8575 (wykorzystane wszystkie 32 we/wy do przekaźników, włączników i czujników) - 2 GPIO
14x DS18B20 - 1GPIO
1x MAX6675 SPI - 3 GPIO
1x HC-SR 04 2 GPIO
1x We analogowe - A0
marcepanfazik

Na pewno wemos nie wyrobi prądowo z przekaźnikami. Z doświadczenia wiem, że przy ekspanderze MCP moduł klęka przy włączeniu 9-10 na raz. A gdzie reszta fantów typu termometry itd. Na bank trzeba będzie dać wydajny zasilacz coby uciągnął to wszystko i peryferia zasilać bezpośrednio z niego a z wemosa jedynie "sygnały" puszczać - szczególnie mówię o przekaźnikach.
Nie martwię się o wydajność prądową bo wszystkie moduły będą połączone przez translatory i zasilane osobno 5V.
Wszystkie przekaźniki i czujniki przez transpotory i również z osobnego zasilacza.
A i dla tych rzeczy które wypisałeś - wg mnie nie ma szansy żeby starczyło gpio w jednym module.
Potrzebuję 8GPIO + analog a Wemos ma wyprowadzone 11GPIO plus analog. Nawet jeśli coś się będzie gryzło do zastosuję NodeMcu i mam wtedy dodatkowe 2 GPIO.
podczas jakiejś awarii tego esp, lub po modyfikacji softu stracisz cała historie z tych termometrów
Termometry są raczej do podglądu temperatur niż sterowania nimi. Poza tym historia będzie osobno zapisywana w pliku w Home Assistancie.

Moje pytanie na wstępie bardziej dotyczyło tego czy ESP poradzi sobie programowo z taką konfiguracją.
Albert

Jakie piny planujesz dać do tego wszystkiego? Nie każdy pin nadaje się na np. przekaźnik. Niektóre piny mają stan wysoki przy starcie ESP. uważam, że nie da się upchać tego wszystkiego, żeby sensownie działało, ale niech mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą ;)
marcepanfazik

Jakie piny planujesz dać do tego wszystkiego? Nie każdy pin nadaje się na np. przekaźnik. Niektóre piny mają stan wysoki przy starcie ESP.
Po ta są ekspandery. Żaden przekaźnik, włącznik czy czujnik nie będzie bezpośrednio podłączany do ESP.
Albert

Z tego co pamiętam to nie dało się w GG użyć pinów ekspandera przy czujnikach. Chyba, że coś się zmieniło ostatnio albo piszesz samodzielnie kod?
jaku2k
Has thanked: 1 time

@marcepanfazik a może ESP32? Masz już zaplanowane konkretny schemat/płytkę czy dopiero robisz zwiad? Gdzie chciałbyś to zainstalować?
Pozdrawiam
Jakub
marcepanfazik

Z tego co pamiętam to nie dało się w GG użyć pinów ekspandera przy czujnikach.
Czujniki to najzwyklejsze wejścia NO (kontaktrony itp.) więc można.
Masz już zaplanowane konkretny schemat/płytkę
płytka.jpg
Tak na szybko zrobiona pod gotowe moduły.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Albert

Ja piszę o czujnikach, które sam wymieniłeś….hcsr04, Max6675 czy ds18b20. Tych czujników nie da się zrobić na gpio ekspanderów. Kontaktrony to inna całkiem bajka.

Return to “Ogólna dyskusja”