Button jako linia N - czy da rade?

NetAs

Witajcie, mam pewien problem i nie wiem czy uda się go rozwiązać?
Mam 3 przewody w włączniku ściennym, N, L i PE.
Pomyślałem czy uda się wykorzystać przycisk który sygnał dawał by po PE z N.
Nie mam innej możliwości aby sterownik schować w puszce, wiec musi on być na suficie ukryty w lampie wiszącej.
Zasilanie do lampy 220V były na stałe do lampy po N i L, a PE bym wykorzystał do włączania.wyłączania, ale nie wiem czy to się uda. Chyba ze jakieś elementy dodać na linii PE aby to zadziałało. Wiem że to bardziej dotyczy elektroniki, elektryki niż samej supli.
Image
Last edited by NetAs on Sat Dec 31, 2022 4:34 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

PE i taki sam przewód jak każdy inny. Teoretycznie możesz nim dać nawet 230 V, tylko rodzi to pewne ryzyko, bo z reguły oczekujesz że PE nie jest pod napięciem.
Także nie jest to zalecane. Czasem gdy nie ma wyjścia, to ludzie używają przewodów do innych celów, ale trzeba to wyraźnie oznaczyć na każdym końcu przewodu ( np owinąć czerwoną izolacja i przykleić etykietę z opisem)

Czasem najprościej jest wziąć młotek i przecinak i trochę podkuć puszkę pod przyciskiem, aby sterownik się zmieścił.
Sterowniki też mają różne rozmiary, np mROW-02 jest mniejszy niż ROW-01.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
PawelM

Czekaj czekaj,
bo czytam to już kolejny raz i za każdym razem rozumiem inaczej :D

Masz włącznik (puszkę) do którego idą L,N, PE i wychodzą z tej puszki L,N,PE do lampy.

N - jest zmostkowane i idzie do lampy
L - idzie do włącznika i z włącznika leci do lampy
PE - załóżmy że jest luźne ;)

Chciałbyś aby L i N było na stałe zasilaniem w lampie do zasilania sterownika. A PE służyło by do przełączania 230V żarówki (tak jak było wcześniej na linii L?
Jeżeli tak to oczywiście, można tak zrobić, załóż czarną termokurczkę na przewód PE żeby komuś kiedyś się nie pomyliło, że to przewód ochronny.

Jeżel chciałbyś linią PE (tą luźną ;) ) włączać sygnał w sterowniku to upewnij się, że sterownik może przyjąć napięcie 230V na wejście.

Najlepiej jakbyś dokładniej podał co to za sterownik, jakiś schemat Twojego rozwiązania i łatwiej będzie ocenić co zmierzasz.
NetAs

To jest coś podobnego jak na schemacie. Wemos D1 mini do którego jest 4 relay i włącza odpowiednie lampy (szynoprzewód 3 fazowy plus lampa oddzielna która pobiera zasilanie z szyny. Wcześniej była podłączona tylko lampa. Doszła szyna wiec teraz jak mogę włączać i wyłączać poszczególne oświetlenie? pomyślałem ze puszczę z puszki zasilanie które obecnie było on/off. Mostkuję i mam na suficie 220V. Podłączam to pod zasilacz 5V i dalej Wemos D1 mini który steruje 4 przekaźnikami. Wszystko ok działa, ale on/off tylko z aplikacji na telefonie. Zonie trochę to słabo się podoba, wiec stąd ten post jak podpiąć button w którym potem bym zrobił aby po naciśnieciu raz zapala 1 przekaźnik, 2 razy drugi przekaźnik itd. Stąd pomysł aby wykorzystać wolny przewód PE jako button, tylko nie wiem jak go podłączyć? czy mogę zmostkować N z biegunem ujemnym z zasilacza, aby po podaniu sygnału poszedł sygnał do Wemosa który by zrobił on/off danego przekaźnika.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

A gdyby tak użyć Sonoff SA-018. Ja taki używam u siebie, sterownik bez N, mieści się w puszcze pod włącznikiem i działa z Supla.
NetAs

tylko ze wemos jest na suficie oraz 4 przekaźniki, nie zmieszczę tego w puszce oraz nie mam tylu przewodów z puszki do sufitu,
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Pod sufitem musisz zastosować układ, który pozwoli na sterowanie potencjałem 230V. Więc nie może to być sam Wemos. Najlepiej zastosuj tam ROW-01.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Użycie przewodu PE do innych celów spowoduje utratę ochrony przepięciowej lampy!!! A to o ile mi wiadomo jest po pierwsze niezgodne z przepisami a po drugie pozbawione zdrowego rozsądku. Lampy najczęściej mają metalowe obudowy i wymagają ochrony - co się stanie, kiedy z jakichś powodów pojawi się potencjał fazy na obudowie a nie będzie ochrony (po prostu nie zadziała różnicówka), w przypadku dotknięcia takowej chyba każdy może sobie wyobrazić... Rozwiązania są dwa: albo sterownik w puszce albo zastosowanie lampy w odpowiedniej klasie ochronności która nie wymaga stosowania ochrony PE (marne szanse na znalezienie takiej)
djalex

bokk wrote: Sat Dec 31, 2022 2:55 pm A gdyby tak użyć Sonoff SA-018. Ja taki używam u siebie, sterownik bez N, mieści się w puszcze pod włącznikiem i działa z Supla.
To nie ma znaczenia czy sterownik wymaga N czy nie ponieważ w puszce ten przewód jest. Problem jest w sterowaniu modułem który wymaga dodatkowego przewodu więc najlepiej jak jest w sąsiedztwie przycisku/łącznika
djalex

NetAs wrote: Sat Dec 31, 2022 1:45 pm To jest coś podobnego jak na schemacie. Wemos D1 mini do którego jest 4 relay i włącza odpowiednie lampy (szynoprzewód 3 fazowy plus lampa oddzielna która pobiera zasilanie z szyny. Wcześniej była podłączona tylko lampa. Doszła szyna wiec teraz jak mogę włączać i wyłączać poszczególne oświetlenie? pomyślałem ze puszczę z puszki zasilanie które obecnie było on/off. Mostkuję i mam na suficie 220V. Podłączam to pod zasilacz 5V i dalej Wemos D1 mini który steruje 4 przekaźnikami. Wszystko ok działa, ale on/off tylko z aplikacji na telefonie. Zonie trochę to słabo się podoba, wiec stąd ten post jak podpiąć button w którym potem bym zrobił aby po naciśnieciu raz zapala 1 przekaźnik, 2 razy drugi przekaźnik itd. Stąd pomysł aby wykorzystać wolny przewód PE jako button, tylko nie wiem jak go podłączyć? czy mogę zmostkować N z biegunem ujemnym z zasilacza, aby po podaniu sygnału poszedł sygnał do Wemosa który by zrobił on/off danego przekaźnika.
A te 3 fazy do szyny to skąd masz doprowadzone?

Return to “Ogólna dyskusja”