Mam wgrany do SONOFF-SV oprogramowanie @slawek i chciałem zmienić je na GUI Generic ale za diabła nie mogę wprowadzić sonoffa w tryb programowania... (dioda na płytce nie świeci a na 5v świeci...)
Ktoś może wie czy wystarczy guzik jakoś wciskać czy więcej kombinacji jest (próbowałem wciskana przy włączeniu zasilania, 10 krotnego klikania już włączonego oraz trzymania przez 5s)
Wszystko chce zaprogramować przez FTDI232, Raczej poprawnie podłączone ale żadne oprogramowanie nie chce nawiązać komunikacji
SONOFF-SV by @slawek WerOpr2.5.5s a zmiana na GUI Generic
-
Napięcie programowania to 3.3V nie 5V (chyba, że chcesz usmażyć ESP).
Wystarczy wcisnąć przycisk i trzymając go podłączyć pod usb.
Wystarczy wcisnąć przycisk i trzymając go podłączyć pod usb.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
Przy 3,3 V płytka sonoff była zupełnie ciemna więc zmieniłem na 5V zwłaszcza że osoba która zmieniała wcześniej oprogramowanie twierdzi że jej nie szło na 3,3V a właśnie na 5V
Możliwe że uwaliłem płytkę...
Flash Download Tools może ktoś wie jak dokładnie ustawić ?
Windows 11 mam nadzieje że nie jest problemem ?
Jak będę musiał kupić nowy... to co najbardziej polecacie do bramy (przekaźnik, kontrakton i ewentualnie termometr)
Możliwe że uwaliłem płytkę...
Flash Download Tools może ktoś wie jak dokładnie ustawić ?
Windows 11 mam nadzieje że nie jest problemem ?
Jak będę musiał kupić nowy... to co najbardziej polecacie do bramy (przekaźnik, kontrakton i ewentualnie termometr)
-
W trybie programowania nie świecą się żadne diody na płytce.marekmitonski wrote: ↑Sun Jan 01, 2023 11:12 pm Przy 3,3 V płytka sonoff była zupełnie ciemna więc zmieniłem na 5V zwłaszcza że osoba która zmieniała wcześniej oprogramowanie twierdzi że jej nie szło na 3,3V a właśnie na 5V
GUI Generic najlepiej zainstalować przez przeglądarkę Microsoft Edge, Operę lub Google Chrome.
https://youtu.be/PSwf7BAH_5Y <= tu masz pokazane jak to podłączyć
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Prawdopodobnie uwaliłem swoją płytkę przez 5V choć wcześniej próbowałem wszystkiego łącznie z połączeniem jak na tym filmie...
Dziwne jest to że teraz świeci LED (przy 5v bo przy 3v3 nie)
Niestety usilnie szukałem problemu w tym że tryb programowania działa dopiero wtedy gdy led miga a no jednak miga nie migać...
Sama przeglądarka jak zresztą inne programy niestety nie chciały się skomunikować z płytką...
Dziwne jest to że teraz świeci LED (przy 5v bo przy 3v3 nie)
Niestety usilnie szukałem problemu w tym że tryb programowania działa dopiero wtedy gdy led miga a no jednak miga nie migać...
Sama przeglądarka jak zresztą inne programy niestety nie chciały się skomunikować z płytką...
-
Próbowałeś zasilić płytkę przez zaciski i sprawdzić czy działa na starym sofcie ?
Jak chcesz możesz podesłać do paczkomatu i sprawdzę czy coś jeszcze będzie z tego.
Najlepiej było by mieć kogoś w okolicy.
Jak chcesz możesz podesłać do paczkomatu i sprawdzę czy coś jeszcze będzie z tego.
Najlepiej było by mieć kogoś w okolicy.
-
Podłącz programator do kompa , linie rxt/tx do modułu oraz gnd, odpal jakis terminal np putty i podaj zasilanie na tego sonoffa, na terminalu powinno sie cos pojawić jakieś znaczki , jeśli nie czytelne zmień predkość 115200 lub 74880 . Jesli sie pokazało to znaczy ze dziala , jesli nie spróbój zamienic rx z tx . Nie miałem docznienia z sonoffem ale moduł musi miec odpowiednie sygnały aby wstać np gpio2 high a gpio15 low , jeśli masz tam coś podłaczone jakieś czujniki odepnij je.Jesli nadal nic sie nie pokazuje tzn ze uwaliłeś moduł.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Myślisz że tak długo walczy z tym modułem