Licznik wody odczyt wartości za pomocą ESP ?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
nebraska
Posts: 96
Joined: Thu Dec 08, 2022 3:00 pm

Post

Witam
Czytałem forum i widziałem, że był wątek liczników wody i odczyty za pomocą rpi DVB-T.
Moje pytanie czy zamiast rpi można wykorzystać ESP i jakiś moduł do odczytu wartości z licznika wody?
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

nebraska wrote: Tue Jan 03, 2023 9:49 pm Witam
Czytałem forum i widziałem, że był wątek liczników wody i odczyty za pomocą rpi DVB-T.
Moje pytanie czy zamiast rpi można wykorzystać ESP i jakiś moduł do odczytu wartości z licznika wody?
Raczej na forum nie ma takiego. Chyba że sam sklecisz.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Tunery DVB-T, które można wykorzystać do tego celu mają złącze USB. A ESP nie posiada takowego złącza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Sprawdziłeś czy Twój licznik ma nadajnik radiowy do meter-bus?
Jeśli tak, to czy sprawdzałeś czy nadawane dane są szyfrowane czy nie?

Jeśli nie ma tam nadajnika radiowego to tym donglem tego nie odczytasz. Wtedy możesz użyć jakichś nakładek impulsowych i czytać impulsy
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
nebraska
Posts: 96
Joined: Thu Dec 08, 2022 3:00 pm

Post

Robert Błaszczak wrote: Wed Jan 04, 2023 4:54 pm Tunery DVB-T, które można wykorzystać do tego celu mają złącze USB. A ESP nie posiada takowego złącza.
Szkoda że nie ma sposobu żeby ESP wykorzystać. Ceny malin straszne, ale chyba innej opcji nie ma.
klew wrote: Wed Jan 04, 2023 5:34 pm Sprawdziłeś czy Twój licznik ma nadajnik radiowy do meter-bus?
Jeśli tak, to czy sprawdzałeś czy nadawane dane są szyfrowane czy nie?

Jeśli nie ma tam nadajnika radiowego to tym donglem tego nie odczytasz. Wtedy możesz użyć jakichś nakładek impulsowych i czytać impulsy
Tak ma wrzucam zdj. No właśnie a jak to sprawdzić czy szyfrowane czy nie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

nebraska wrote: Wed Jan 04, 2023 7:58 pm Tak ma wrzucam zdj. No właśnie a jak to sprawdzić czy szyfrowane czy nie?
Trzeba odczytać pakiet przy pomocy tego radia;)

We Wrocławiu nie szyfrują.
Ja używam starego laptopa zamiast rpi
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
nebraska
Posts: 96
Joined: Thu Dec 08, 2022 3:00 pm

Post

klew wrote: Wed Jan 04, 2023 9:08 pm
nebraska wrote: Wed Jan 04, 2023 7:58 pm Tak ma wrzucam zdj. No właśnie a jak to sprawdzić czy szyfrowane czy nie?
Trzeba odczytać pakiet przy pomocy tego radia;)

We Wrocławiu nie szyfrują.
Ja używam starego laptopa zamiast rpi
1.Czy techem poda takie informacje o szyfrowaniu?
2. Jeśli nie szyfrowane to co dalej nie muszę mieć maliny?
3. Raspberry pi zero 2w wystarczy?
4. Proszę o link jaki ten DVB-T ma być dokładnie?
User avatar
rokoshewsky
Posts: 27
Joined: Wed Oct 12, 2022 11:09 pm

Post

nebraska wrote: Tue Jan 03, 2023 9:49 pm Witam
Czytałem forum i widziałem, że był wątek liczników wody i odczyty za pomocą rpi DVB-T.
Moje pytanie czy zamiast rpi można wykorzystać ESP i jakiś moduł do odczytu wartości z licznika wody?
Sadze, ze chodzi Ci o ten projekt: https://stackoverflow.com/questions/662 ... nimum-libs

Jarek
nebraska
Posts: 96
Joined: Thu Dec 08, 2022 3:00 pm

Post

Pytanie do QLQ w wątku o licznikach pisałeś poradnik. Czy coś tam się zmieniło, czy można robić według tego poradnika i powinno zadziałać?
Pytanie do Roberta mamy takie same licznik Techem Radio 4. Z tego co czytałem wartośc liczydła jest aktualizowana raz na dobę. Czyli nie będę widział na bieżąco zużycia? Czy techem coś odpowiedział w tej sprawie?
Jak u Was to wszystko działa do dziś stabilnie?
Pytam ponieważ trochę kasy trzeba wydać na malinę i dongla i czy warto zaczynać.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Niestety firma Techem "olała mnie" i nie przysłała żadnej odpowiedzi. Ja zrezygnowałem z odczytywania zdalnego tych wodomierzy, bo przy aktualizacji raz na dobę nie widzę sensu. Zużycie dobowe nie bardzo jest mi przydatne. Doprecyzowując odpowiedź na Twoje pytanie - nie widać bieżącego zużycia.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Pomysły i koncepcje”