ESP01S i GG 5.6.3 = brak możłiwości połączenia na 4.8.4 działa

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Mam 3 robione jakiś czas temu czujniki temperatury i wilgotności oparte o esp01S, wszystkie działają od początku bezproblemowo, przyszła kolej na kolejny, kupowany w tym samym czasie ale leżał w szufladzie, zaprogramowałem programatorem wygenerowanym cui generic 5.5.3 nie działał, nei dałos ie z nim połaczyć, niby wyswietlal siec ale poalczenie z nia bylo zrywane. Czytalem na forum o problrmmach z polaczeniem w niektorych modulach wydawalo mi sie ze w nowszych softach zostalo to jakos naprawione, wiec wgralem GG 5.6.3 i nic, siec rozglasza, mnie można wejść na adres modulu szybko zrywa polaczenie. Sądziłem ze trafili mi sie uszkodzony esp ale rzutem na tasme wgralem zachowany z poprzednich czujników GG 4.8.4, i co? Pięknie laczy sie z modulem, strona konfiguracyjna stabilna, po wpisaniu i zapisaniu danych laczy sie z cloudem i wyswietla temperature, tak jak poprzednie czujniki.
Pytanie wiec, czy te GG z poprawionym łączeniem to są jakies nieoficjalne wersja? Beta? Bo fuks ze mailem działający stary firmware, ale ciężko będzie jak będę chcial cos nowego zrobic.np teraz chcę czujnik powietrza z ikei na wemosie do supli podiaćto nie wiem czy sie uda wygenerowac bezproblemowy soft czy się nie uda? Bo niestety stary bin opcji ikei nie ma wygenerowanej.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Kurde ja wczoraj wygenerowałem soft I smiga co prawda tylko pod ds18b20. Co do czujnika ikea to mam jakąś wersję z przed miesiąca jak coś to pisz to wyślę.
https://pietras-81.aqi.eco/
krycha88
Been thanked: 5 times

Udostępnianie starych softów nie rozwiązuje problemu ;)

Jak wygrasz tylko soft z przekaźnikiem bez niczego wiecej to też występuje problem?
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Been thanked: 5 times

Znalazłem to małe czarne badziewie do którego nigdy nic nie wgrywałem. Wygenerowałem soft, wymazałem urządzenie i wgrałem go za pomocą buildera - wszystko działa.
https://gui-generic-builder.supla.io/
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Pietras81 wrote: Thu Jan 05, 2023 5:25 pm Kurde ja wczoraj wygenerowałem soft I smiga co prawda tylko pod ds18b20. Co do czujnika ikea to mam jakąś wersję z przed miesiąca jak coś to pisz to wyślę.
okej, przypomnę się w razie problemów, dzięki

co do reszty, no cóż mogę rzec na starym działa na nowym nie i tyle, nie mam pojęcia czemu niektórym na nowym działa a u mnie nie, a na starym z kolei u mnie śmiga natychmiastowo i bez zająknięcia.

Natomiast nikt nie odpowiedział na pytanie, czy ta zmiana likwidująca problemy połączeniowe , gubienie pingów itp (jakieś opóźnienie) o której sporo pisaliście na tym forum znajduje sie w stabilniej wersji GG czy to nieoficjalna modyfikacja (gdzie dostępna?)

dla tych co chcą testować moją wersje softu podaję co bylo w GG włączone:
przyciski + AT
GUI
1 wire : DTH22 i DS18b
linki bezpośrednie i odczyt kanału nowa wersja

Return to “GUI Generic”