Cześć
Nie ma już sił. Nie mam pojęcia w jaki sposób czytać dane z chmury i wyświetlać np na LCD. Próbowałem Arduino-po dwóch dniach porażka. Teraz walczę z Tasmotą i dalej nic mi nie wychodzi. Pomożecie? z góry wielkie dzięki.
Host ()------------------------------------mqtt5.supla.org
Port----------------------------------------8883
MQTT TLS------------------------------yes
Client (DVES_755D6C)-----------tutaj nie wiem co wpisać
User (DVES_USER)----------------przeklejone z supla cloud
Password------------------------------przeklejone z supla cloud
Topic = %topic% (tasmota_755D6C)--tutaj nie wiem co wpisać
Full Topic (%prefix%/%topic%/)----------tutaj nie wiem co wpisać
MQTT Explorer czyta wszystko bez problemu.
TASMOTA-SUPLA CLOUD
-
radoslawo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Elektronika, programowanie, cnc, astrofotografia i cała masa wszystkiego na co brak czasu.
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Witam,
MQTT w Supli umożliwia jedynie wypuszczenie danych i sterowania z niej samej na zewnątrz, nie możesz "zaimportować" modułu przez MQTT.
Aby dodać gotowy moduł do swojego konta, musisz je odpowiednio zaprogramować lub po prostu kupić gotowe urządzenie działające w systemie Supla. Jeśli zdecydujesz się na pierwszy wariant, najprościej cel osiągniesz GUI Genericiem.
MQTT w Supli umożliwia jedynie wypuszczenie danych i sterowania z niej samej na zewnątrz, nie możesz "zaimportować" modułu przez MQTT.
Aby dodać gotowy moduł do swojego konta, musisz je odpowiednio zaprogramować lub po prostu kupić gotowe urządzenie działające w systemie Supla. Jeśli zdecydujesz się na pierwszy wariant, najprościej cel osiągniesz GUI Genericiem.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
radoslawo
Hej. Dziękuje za odpowiedz.
Czyli oznacza to ze nie mogę „sluchac” danych poprzez MQTT?
Przecież mogę to robić np EXPlorerem MQTT. Mam kilka urządzeń Supli. Oryginalnych ale również robione na ESP.
I tak sobie pomyślałem ze skoro jest chmura która zbiera dane to można by było je wizualizować na centralnym LCD. Problem tylko ze serwer mnie odrzuca.
I tak sobie pomyślałem ze skoro jest chmura która zbiera dane to można by było je wizualizować na centralnym LCD. Problem tylko ze serwer mnie odrzuca.
Elektronika, programowanie, cnc, astrofotografia i cała masa wszystkiego na co brak czasu.
Hej, serwer odrzuca bo pewnie nie masz żadnego certyfikatu na tej Tasmocie który ogarniałby serwery SUPLI (ale Tasmoty nie znam za dobrze). Jestem w trakcie budowy swojego gateway'a który komunikuje wemosy przez espnow do supli właśnie także mogę coś z Arduino pomóc.
-
radoslawo
Specjalnie znalazłem wersje Tasmoty z obsługa TLS. Myślałem ze to wystarczy.
No dobra to może jest inny sposób czytania danych z serwera Supli? Tylko coś co można odpalić na ESP. Wiem ze HA na Malinie dobrze sobie radzi ale potrzebuje właśnie na ESP.
Chyba ze może Raspberry Pico z LCD? Sam już nie wiem:(
No dobra to może jest inny sposób czytania danych z serwera Supli? Tylko coś co można odpalić na ESP. Wiem ze HA na Malinie dobrze sobie radzi ale potrzebuje właśnie na ESP.
Chyba ze może Raspberry Pico z LCD? Sam już nie wiem:(
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jakie dane chcesz czytać?
Ogólnie w Gui Generic można czytać dane z cloud przy pomocy linków bezpośrednich i je wyświetlać.
Na pewno termometry można tak czytać, nie wiem czy coś jeszcze- musiałabyś sprawdzić
Ogólnie w Gui Generic można czytać dane z cloud przy pomocy linków bezpośrednich i je wyświetlać.
Na pewno termometry można tak czytać, nie wiem czy coś jeszcze- musiałabyś sprawdzić
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
radoslawo
Ooo. A widzisz może rozwiązanie jest cały czas pod nosem
. Wystarczy mi stan liczników gazu prądu i temperatury.
Dzięki za naprowadzenie. Spróbuje i dam znać.
Dzięki za naprowadzenie. Spróbuje i dam znać.
-
radoslawo
Uruchomiłem OLED i linki bezpośrednie ale nie wyświetla stanu liczników na czym mi w sumie tylko zalezy:( Ciąg dalszy walki...
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Swego czasu @Duch_ udostępniał projekt zdalnego odczytu danych z MEW-01.
viewtopic.php?p=86874#p86874
viewtopic.php?p=86874#p86874
-
radoslawo
Dziękuje:))) to jest super.