Podłączenie grozi porażeniem prądem, a w konsekwencji utratą życia lub zdrowia.
Post zachowany wyłącznie w celach edukacyjnych. Nie wykonuj samemu przeróbek urządzeń zasilanych 230 V jeśli nie posiadasz ku temu odpowiedniego wykształcenia specjalistycznego.
---
Poniżej orginalna treść posta:
---
Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Przeglądając nasze forum oraz szeroko pojęty internet nie natknąłem się na informacje o sposobie przeróbki Sonoff mini na moduł z wyjściem bezpotencjałowym.
Było to dla mnie o tyle istotne, że układ jest dość tani, mały i ma jedno wejście i jedno wyjście. Czyli wszystko by coś uruchomić i sprawdzić czy wykonało swoje zadanie. W moim przypadku brama.
Przechodząc do sedna. Zdjęcia wstawiłem w jednego pdf'a, a koncepcję cięcia macie poniżej.
Bierzemy naszego małego pacjenta na warsztat. Układ jest dość ciasno upakowany.
1. Na zdjęciu pierwszym usunięta cyna z trzech elementów które musimy wyciągnąć. Przy tym zadaniu trzeba wykazać się wprawą w używaniu lutownicy i odsysarki

2. Usuwany listwę zaciskową, przekaźnik oraz kondensator.
3. Na zdjęciach 2 i 3 zaznaczyłem miejsca gdzie trzeba rozciąć ścieżki. Jak się potem okazało w płytka ma prawdopodobnie jeszcze jedną warstwę i samo rozcięcie ścieżki od Lin do pola nogi przekaźnika nic nie daje. Końcowo dremelem wyciąłem szczelinę na wylot i dodałem nowe połączenie dla Lin i pola dla nogi kondensatora. Co widać na zdjęciu nr 4. Ścieżka dla Nin jest po obu stronach płytki. Nie było nic pomiędzy.
4. Dla pewności sprawdzamy miernikiem, czy na pewno nie ma przejścia pomiędzy polem dla nogi przekaźnika i Lin oraz pomiędzy polami Nin, które powinny być już rozcięte.
5. Jeżeli wszystko jest ok, to wkładamy wszystkie elementy i lutujemy je. Na koniec dodajemy połączenie z kawałka przewodu pomiędzy nogą przekaźnika i przedostatnim zaciskiem Nin, który teraz będzie naszym COM. To pokazuje zdjęcie 5.
6. Można przy okazji jeszcze polakierować płytkę.
Samego programowania tej płytki z funkcją krańcówki nie będę opisywał, bo to na pewno na forum było wałkowane wielokrotnie.
Mam nadzieję, że komuś się przyda mój krótki poradnik. Pozdrawiam.