Licznik MEW-01 + gniazdko WiFi -> problem ze scenami

erdekare
Posts: 6
Joined: Thu Jan 12, 2023 10:36 am

Post

Dzień dobry. Mam problem z prawidłowym ustawieniem scen. Były poruszane podobne tematy, ale u mnie nie działa to tak jak powinno i pomimo wielu prób nie jestem w stanie prawidłowo ustawić scen. Zainstalowany mam licznik MEW-01. Ustawiłem sceny tak, że jeśli instalacja PV oddaje do sieci ponad 1500 W (suma mocy z 3 faz), to załącza gniazdko WiFi do którego podłączony jest grzejnik. Problem polega na tym że scena włączająca nie włącza gniazdka. Przy włączeniu ręcznym sceny włączającej, po jakimś czasie wyłącza gniazdko. Przy pierwszych testach które prowadziłem na innych ustawieniach był problem takiego typu że załączanie scen realizowało się po 1-2 minutach. Czy jest możliwość żeby działało to bez takiego opóźnienia? w danym momencie jak spada produkcja np do 500W to wyłącza gniazdko, a jeśli produkcja wzrośnie do 1500 W to od razu załącza gniazdko? Bardzo proszę bardziej zaawansowanych użytkowników o sprawdzenie moich scen i pomoc w optymalnym ustawieniu tego algorytmu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by erdekare on Thu Jan 12, 2023 11:39 am, edited 1 time in total.
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Dodaj tam jakąś histerezę i odejmij moc grzejnika. Jeśli grzejnik ma 1 kW, to: włącz, jeśli < -1500, wyłącz jeśli > -200.

Odpalenie grzejnika 1 kW spowoduje, że moc wzrośnie o 1000, a więc automatycznie wyłączy Ci grzejnik, jeśli produkcja będzie > -2500.

Ja bym spróbował wyrzucić te dodatkowe warunki na stan kanału grzejnika.
Ogólnie zrobienie "włącz" gdy grzejnik jest włączony, nie spowoduje żadnego problemu (ani zmiany).
Podobnie gdy grzejnik jest wyłączony, to "wyłącz" też nic nie zrobi.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
erdekare
Posts: 6
Joined: Thu Jan 12, 2023 10:36 am

Post

Dzięki za pomoc. Wprowadziłem wszystkie zmiany o których napisałeś, przeprowadziłem wstępne testy i wszystko wskazuje że teraz działa to tak jak chciałem. Muszę poczekać jeszcze na trochę bardziej słoneczne dni, tak żeby produkcja z pv była większa i wtedy w pełni będę mógł przetestować.
erdekare
Posts: 6
Joined: Thu Jan 12, 2023 10:36 am

Post

Kolego @klew czy mogę Cię jeszcze prosić o weryfikację moich scen. Scena włączająca nie włącza gniazka, muszę robić to ręcznie, wyłączanie działa prawidłowo. Aktualnie moc grzejnika ustawioną mam na 750 W. W scenie włączającej mimo informacji że oba warunki są spełnione nie następuje włączenie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

erdekare wrote: Thu Feb 16, 2023 10:44 am Kolego @klew czy mogę Cię jeszcze prosić o weryfikację moich scen. Scena włączająca nie włącza gniazka, muszę robić to ręcznie, wyłączanie działa prawidłowo. Aktualnie moc grzejnika ustawioną mam na 750 W. W scenie włączającej mimo informacji że oba warunki są spełnione nie następuje włączenie.
Wygląda prawidłowo.
Zakładam też, że same akcje masz ustawione poprawnie.
Jeśli tak, to w logach (w scenie i tych ogólnych na skryptach) powinny pojawiać się jakieś informacje.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
erdekare
Posts: 6
Joined: Thu Jan 12, 2023 10:36 am

Post

Chciałem wrócić do tematu, ponieważ w dalszym ciągu nie działa mi ta konfiguracja tak jak bym tego chciał. Wyłączenie grzejnika działa zawsze, natomiast z włączeniem są problemy. Mimo spełnionych obu warunków akcja nie włącza od razu grzejnika. Czasami się włączy, czasami nie, czasami z kilku godzinnym opóźnieniem. Proszę o pomoc, co mógłbym jeszcze sprawdzić w mojej konfiguracji.
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

erdekare wrote: Thu Mar 14, 2024 12:16 pm Chciałem wrócić do tematu, ponieważ w dalszym ciągu nie działa mi ta konfiguracja tak jak bym tego chciał. Wyłączenie grzejnika działa zawsze, natomiast z włączeniem są problemy. Mimo spełnionych obu warunków akcja nie włącza od razu grzejnika. Czasami się włączy, czasami nie, czasami z kilku godzinnym opóźnieniem. Proszę o pomoc, co mógłbym jeszcze sprawdzić w mojej konfiguracji.
A może spróbuj usunąć tą scenę ze skryptów i wykorzystać do tego "Reakcje", które już od jakiegoś czasu są dostępne w Cloud?
Znajdziesz je w cloud.supla.org, jak wejdziesz na kanał licznika energii.
Tylko trzeba ustawić osobno reakcję włączającą i osobno wyłączającą.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
erdekare
Posts: 6
Joined: Thu Jan 12, 2023 10:36 am

Post

ok, dzięki za podpowiedź
erdekare
Posts: 6
Joined: Thu Jan 12, 2023 10:36 am

Post

Po przejściu na "reakcje" w supla cloud i wstępnym testach, włączanie i wyłączanie działa jak należy. Dzięki

Return to “ZAMEL MEW-01”