Nie działa Pomiar Analogowy ADC Pin (NodeMCU, Wemos D1)

rkoczen

Witam szanowne grono.

Pierwszy raz użyłem (chciałem użyć) możiwości pomiaru wartości analogowych poprzez ADC, na NodeMCU v3 lub/i Wemos D1.

Niestety w żaden sposób nie działa pomiar mam tylko -- i termometr( termometr rozumiem) ale brak wartości.

Dokładnie chcę użyc do pomiaru napięcia akumlatora.

W prostym sketchu w Arduino IDE działa bez problemu odczytuje wartość poprzez dzielnik rezystorów.

W konfiguracji NodeMCU w WEB UI pomimo uzycia ADC (wybrane przy konfiguracji GPIO17-A0-ANALOG) nic nie ma.

Zdjęcie dzielnika też w załaczniku.

Macie pomysł co robie źle ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Yepestis

Musisz przeprowadzić kalibrację dla max in oraz min in podając na wejście analogowe skrajne wartości i kliknięcie kalibracja, powtarzacz dwa razy dla min i max.
Pozniej ustaw min out oraz max out czyli jakie wartości ma wyświetlać aplikacja czy minimum oraz przy maksimum.
rkoczen

Dziękuję bardzo :):):):)

Działa super :):)
mmiikk

Yepestis wrote: Thu Jan 12, 2023 5:33 pm Musisz przeprowadzić kalibrację dla max in oraz min in podając na wejście analogowe skrajne wartości i kliknięcie kalibracja, powtarzacz dwa razy dla min i max.
Pozniej ustaw min out oraz max out czyli jakie wartości ma wyświetlać aplikacja czy minimum oraz przy maksimum.
Wystarczy samo max.
itlo

A czy może jest jakaś prosta metoda do odczytania więcej napięć? Niby w GG jest możliwość ustalenia nawet 13 sensorów. Jak to zrobić? Czy jakiś ekspander zastosować?
Pietras81

itlo wrote: Mon Aug 07, 2023 4:55 pm A czy może jest jakaś prosta metoda do odczytania więcej napięć? Niby w GG jest możliwość ustalenia nawet 13 sensorów. Jak to zrobić? Czy jakiś ekspander zastosować?
Zastosować esp32
https://pietras-81.aqi.eco/
Pock

Dodam tylko od siebie po moich testach że jeżeli mamy pomiar odwrotnie proporcjonalny czyli np. wartość 800 wychodzi nam dla minimum jakiegoś pomiaru a 30 maximum to należy kalibrację dla max przeprowadzić dla mniejszej wartości tj. 30, a kalibrację min dla wartości większej 800 i pięknie działa.
donprego

Witam,
chciał bym podzielić się moimi troskami. próbowałem dodać odczyt analogowy do mojej supli i sporo czasu zajęło mi wymyślenie, ze MAX OUT to wartość jaka ma być wyświetlana, a nie sygnał wyjściowy. Ja cały czas myślałem ze to sygnał jaki ma wychodzić z pinu Analogowego.

Dało by rade to zmienić to na MAX wyświetlane, albo dodać komentarz, ze to wartość wyświetlana?
tomazi78

To ja też zgłoszę problem z tym pomiarem. Przeczytałem uważnie i też nie mogę tego ustawić poprawnie.
Co mam i co potrzebuje:
Czujnik, który chcę mierzyć, podaje napięcie 0 - 10 V, co ma się przekładać na wartość wyświetlaną w SUPLI w zakresie 0 - 2000 ppm. W związku z tym, zmniejszyłem napięcie zasilania pinu A0 (ADC) poprzez dzielnik napięcia i teraz waha się w zakresie 0 - 3,3 V, co ma dać wartość pokazywaną w SUPLI w zakresie 0 - 2000 ppm.
Chcąc ustawić te wartości w konfiguracji WEMOSa, wpisuję wartości, ale jak wciskam klawisz "KALIBRUJ", to jakoś dziwnie zmienia samoczynnie wpisane wartości. Zmieniło mi zapisaną wartość 3,3 na 1008. Nie wiem jak to ustawić, żeby bylo dobrze.
Na zdjęciach pokazuję wartości, jakie wpisałem, a później screen, który pokazuje samoczynnie zmienione wartości po wciśnięciu "KALIBRUJ"
Czy w ustawieniach na serwerze SUPLA też musze wstawić jakiś dzielnik.mnożnik?
Jakie kroki trzeba kolejno wykonać dla poszczególnych wartości, używając komend ZAPISZ i KALIBRUJ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81

Pytanie co to za czujnik i czy jesteś w stanie zmusic go aby dawał max wartość. Ewentualnie znaną wartość. Jeśli jesteś pewny że czujnik działa od 0 do 10v to zamiast czujnika podłącz zasilacz regulowany ustaw 10v i wtedy zrob kalibracje dla max. In. Max out wpisz z ręki wartość jaka ma być przy tych 10v czyli 2000. No i tyle. W cloudzie daj opis I jednostki.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”