Nie działa Pomiar Analogowy ADC Pin (NodeMCU, Wemos D1)

rkoczen
Posts: 2
Joined: Thu Jan 12, 2023 5:12 pm

Post

Witam szanowne grono.

Pierwszy raz użyłem (chciałem użyć) możiwości pomiaru wartości analogowych poprzez ADC, na NodeMCU v3 lub/i Wemos D1.

Niestety w żaden sposób nie działa pomiar mam tylko -- i termometr( termometr rozumiem) ale brak wartości.

Dokładnie chcę użyc do pomiaru napięcia akumlatora.

W prostym sketchu w Arduino IDE działa bez problemu odczytuje wartość poprzez dzielnik rezystorów.

W konfiguracji NodeMCU w WEB UI pomimo uzycia ADC (wybrane przy konfiguracji GPIO17-A0-ANALOG) nic nie ma.

Zdjęcie dzielnika też w załaczniku.

Macie pomysł co robie źle ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Yepestis
Posts: 618
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Post

Musisz przeprowadzić kalibrację dla max in oraz min in podając na wejście analogowe skrajne wartości i kliknięcie kalibracja, powtarzacz dwa razy dla min i max.
Pozniej ustaw min out oraz max out czyli jakie wartości ma wyświetlać aplikacja czy minimum oraz przy maksimum.
rkoczen
Posts: 2
Joined: Thu Jan 12, 2023 5:12 pm

Post

Dziękuję bardzo :):):):)

Działa super :):)
mmiikk
Posts: 452
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

Yepestis wrote: Thu Jan 12, 2023 5:33 pm Musisz przeprowadzić kalibrację dla max in oraz min in podając na wejście analogowe skrajne wartości i kliknięcie kalibracja, powtarzacz dwa razy dla min i max.
Pozniej ustaw min out oraz max out czyli jakie wartości ma wyświetlać aplikacja czy minimum oraz przy maksimum.
Wystarczy samo max.
itlo
Posts: 36
Joined: Tue May 02, 2023 6:45 am

Post

A czy może jest jakaś prosta metoda do odczytania więcej napięć? Niby w GG jest możliwość ustalenia nawet 13 sensorów. Jak to zrobić? Czy jakiś ekspander zastosować?
Pietras81
Posts: 1818
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

itlo wrote: Mon Aug 07, 2023 4:55 pm A czy może jest jakaś prosta metoda do odczytania więcej napięć? Niby w GG jest możliwość ustalenia nawet 13 sensorów. Jak to zrobić? Czy jakiś ekspander zastosować?
Zastosować esp32
https://pietras-81.aqi.eco/
Pock
Posts: 20
Joined: Thu Jun 29, 2023 12:41 pm

Post

Dodam tylko od siebie po moich testach że jeżeli mamy pomiar odwrotnie proporcjonalny czyli np. wartość 800 wychodzi nam dla minimum jakiegoś pomiaru a 30 maximum to należy kalibrację dla max przeprowadzić dla mniejszej wartości tj. 30, a kalibrację min dla wartości większej 800 i pięknie działa.
donprego
Posts: 1
Joined: Wed Dec 14, 2022 4:35 pm

Post

Witam,
chciał bym podzielić się moimi troskami. próbowałem dodać odczyt analogowy do mojej supli i sporo czasu zajęło mi wymyślenie, ze MAX OUT to wartość jaka ma być wyświetlana, a nie sygnał wyjściowy. Ja cały czas myślałem ze to sygnał jaki ma wychodzić z pinu Analogowego.

Dało by rade to zmienić to na MAX wyświetlane, albo dodać komentarz, ze to wartość wyświetlana?

Return to “Ogólna dyskusja”