Utrzymanie temp. i czasowe włączenie urządzenia

tomazi78

Hej,
nie jestem tutaj stałym bywalcem, a tym bardziej specem, a na przestrzeni lat sporo się zmieniło w całej SUPLI wraz z urządzeniami. Korzystam z prostej funkcjonalności: włączam ogrzewanie w budynku, w którym nikt nie mieszka i muszę to zrobić raz na jakiś czas, czyli muszę podgrzać pomieszczenie do temp komfortowej. Używam zwykłego sonoff na SUPLI i mam też podgląd temperatury - też SUPLA.

Ostatnio uruchomiłem też automatykę FRACZ-SUPLA i działa super - mogę zaprogramować dzień, temperaturę i moment włączenia i wyłączenia, ale brakuje mi prostej funkcjonalności, która czasem jest niezbędna, gdy jest potrzeba włączyć ręcznie (z telefonu) sonoffa, co powoduje grzanie pomieszczenia, ale do momentu aż sam nie wyłącze no i niestety grzeje też na maxa, bez ograniczenia temperatury, więc jak czasem się zapomni, to nabija rachunek i temperaturę do momentu aż sam się nie zorientuje że zapomniałem wyłączyć.

PYTANIE, czy da się:
1. włączyć urządzenie grzejne na określony czas, po którym samo się wyłączy (bez używania FRACZ-SUPLA), np. włączyć na 3 lub 5 lub 8 godzin?
2. nastawić graniczną temperaturę, pomieszczenia (czujnik temp SUPLA), której urządzenie grzejne nie przekroczy w razie, jak zapomnę ręcznie wyłączyć (też bez używania FRACZ-SUPLA)?

To pewnie coś na zasadzie „termostatu”, o którym czytałem że chyba nie jest uruchomiony jeszcze jako dodatkowa funkcjonalność w SUPLI, ale może coś przeoczyłem. Na temat skryptów to juz sie w ogóle nie wypowiadam bo wiem ze jest coś takiego, ale niestety nie bawiłem się tym nigdy.
Duch__
Been thanked: 6 times

Poczytaj o warunkowaniu przekaźnika.
tomazi78

Poczytałem… nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale warunkowanie można wykonać gdy przekaźnik „czyta” czujnik temperatury z jednego sonoffa. Chyba że źle czytam…
U mnie sytuacja jest taka, że sonoff, który włącza urządzenie grzejne (węzeł cieplny) jest w kotłowni, a czujnik temperatury jest brany z innego sonoffa który jest w pomieszczeniu oddalonym o kilkanaście metrów.

Myślałem że nie musze komplikować opisu ale jednak trzeba. W pomieszczeniu jest utrzymywana temperatura bezpieczna dla budynku - ok. 15-17 stopni i pilnuje tego standardowy regulator SALUS, ale nie mam do tego dostępu zdalnego.
Chcąc zapewnić dostęp zdalny, zamontowałem sonoffa, zeby ręcznie zadać podwyższenie temperatury do komfortowej w której można przebywać bez kurtki i szalika.

Mocno to komplikuje sprawę?
klimasstudio

A jakbyś stworzył scenę w cloudzie i tam dodał:
1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut (dodać np 3x)
3 wyłącz urządzenie x

Potem w apce przechodzisz na sceny i ręcznie ja uruchamiasz.
Screenshot_20230114_005727_Chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Basmar

tomazi78 wrote: Fri Jan 13, 2023 3:52 pm Hej,
nie jestem tutaj stałym bywalcem, a tym bardziej specem, a na przestrzeni lat sporo się zmieniło w całej SUPLI wraz z urządzeniami. Korzystam z prostej funkcjonalności: włączam ogrzewanie w budynku, w którym nikt nie mieszka i muszę to zrobić raz na jakiś czas, czyli muszę podgrzać pomieszczenie do temp komfortowej. Używam zwykłego sonoff na SUPLI i mam też podgląd temperatury - też SUPLA.

Ostatnio uruchomiłem też automatykę FRACZ-SUPLA i działa super - mogę zaprogramować dzień, temperaturę i moment włączenia i wyłączenia, ale brakuje mi prostej funkcjonalności, która czasem jest niezbędna, gdy jest potrzeba włączyć ręcznie (z telefonu) sonoffa, co powoduje grzanie pomieszczenia, ale do momentu aż sam nie wyłącze no i niestety grzeje też na maxa, bez ograniczenia temperatury, więc jak czasem się zapomni, to nabija rachunek i temperaturę do momentu aż sam się nie zorientuje że zapomniałem wyłączyć.

PYTANIE, czy da się:
1. włączyć urządzenie grzejne na określony czas, po którym samo się wyłączy (bez używania FRACZ-SUPLA), np. włączyć na 3 lub 5 lub 8 godzin?
2. nastawić graniczną temperaturę, pomieszczenia (czujnik temp SUPLA), której urządzenie grzejne nie przekroczy w razie, jak zapomnę ręcznie wyłączyć (też bez używania FRACZ-SUPLA)?

To pewnie coś na zasadzie „termostatu”, o którym czytałem że chyba nie jest uruchomiony jeszcze jako dodatkowa funkcjonalność w SUPLI, ale może coś przeoczyłem. Na temat skryptów to juz sie w ogóle nie wypowiadam bo wiem ze jest coś takiego, ale niestety nie bawiłem się tym nigdy.
Polecam Sceny w Supla Scripts, mam podobne rozwiązanie na bazie maksymalej temperatury.
Pierwsza scena wyłącza urządzenie z warunkami na przykład 55 Stopni
jeżeli pierwsza scena z jakiegoś powodu nie odpali druga przy 57 bezwarunkowo wyłącza grzanie.
Jak znajdę parę minut ro zrobię filmik na YT
No i cały plan spalił na panewce :cry:
tomazi78

klimasstudio wrote: Fri Jan 13, 2023 11:59 pm A jakbyś stworzył scenę w cloudzie i tam dodał:
1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut (dodać np 3x)
3 wyłącz urządzenie x
Zrobiłem tak jak pisałeś, ale wywaliło BŁĄD i nie mogę zapisać
Image
tomazi78

Basmar wrote: Tue Jan 17, 2023 11:21 am
Polecam Sceny w Supla Scripts, mam podobne rozwiązanie na bazie maksymalej temperatury.
jeżeli pierwsza scena z jakiegoś powodu nie odpali druga przy 57 bezwarunkowo wyłącza grzanie.
Byłoby to dobre, gdyby te sceny mogły uruchamiać te osoby, które są podłączone jako urządzenie klienckie do SUPLA (kilka osób). Chyba że SUPLA SCRIPTS ma taką możliwość, żeby jakoś z apki to sterować?
Basmar

tomazi78 wrote: Tue Jan 17, 2023 2:03 pm
Basmar wrote: Tue Jan 17, 2023 11:21 am
Byłoby to dobre, gdyby te sceny mogły uruchamiać te osoby, które są podłączone jako urządzenie klienckie do SUPLA (kilka osób). Chyba że SUPLA SCRIPTS ma taką możliwość, żeby jakoś z apki to sterować?
Sceny w supla script uruchamiają się na podstawie stanu czujników lub warunków.
Można je uruchamiać z linku bezpośredniego.
Dla mnie Skrypty supla to praca za kurtynami i za bardzo nie ingerowałbym w uruchamianie ręczne.
Dla scen w Supla cloud natomiast można pobawić się we włączanie przez użytkowników.
Podaj konkretny problem to postaram się Ci dać rozwiązanie.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
klimasstudio

A tak ?

1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut
3 wlacz urzadzenie x
4 opóźnienie 60minut
5 wlacz urządzenie x
6 opóźnienie 60minut
7 wyłącz urządzenie x
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

klimasstudio wrote: Tue Jan 17, 2023 3:49 pm A tak ?

1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut
3 wlacz urzadzenie x
4 opóźnienie 60minut
5 wlacz urządzenie x
6 opóźnienie 60minut
7 wyłącz urządzenie x
Haker ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”