Hej,
nie jestem tutaj stałym bywalcem, a tym bardziej specem, a na przestrzeni lat sporo się zmieniło w całej SUPLI wraz z urządzeniami. Korzystam z prostej funkcjonalności: włączam ogrzewanie w budynku, w którym nikt nie mieszka i muszę to zrobić raz na jakiś czas, czyli muszę podgrzać pomieszczenie do temp komfortowej. Używam zwykłego sonoff na SUPLI i mam też podgląd temperatury - też SUPLA.
Ostatnio uruchomiłem też automatykę FRACZ-SUPLA i działa super - mogę zaprogramować dzień, temperaturę i moment włączenia i wyłączenia, ale brakuje mi prostej funkcjonalności, która czasem jest niezbędna, gdy jest potrzeba włączyć ręcznie (z telefonu) sonoffa, co powoduje grzanie pomieszczenia, ale do momentu aż sam nie wyłącze no i niestety grzeje też na maxa, bez ograniczenia temperatury, więc jak czasem się zapomni, to nabija rachunek i temperaturę do momentu aż sam się nie zorientuje że zapomniałem wyłączyć.
PYTANIE, czy da się:
1. włączyć urządzenie grzejne na określony czas, po którym samo się wyłączy (bez używania FRACZ-SUPLA), np. włączyć na 3 lub 5 lub 8 godzin?
2. nastawić graniczną temperaturę, pomieszczenia (czujnik temp SUPLA), której urządzenie grzejne nie przekroczy w razie, jak zapomnę ręcznie wyłączyć (też bez używania FRACZ-SUPLA)?
To pewnie coś na zasadzie „termostatu”, o którym czytałem że chyba nie jest uruchomiony jeszcze jako dodatkowa funkcjonalność w SUPLI, ale może coś przeoczyłem. Na temat skryptów to juz sie w ogóle nie wypowiadam bo wiem ze jest coś takiego, ale niestety nie bawiłem się tym nigdy.
Utrzymanie temp. i czasowe włączenie urządzenia
-
tomazi78
Poczytałem… nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale warunkowanie można wykonać gdy przekaźnik „czyta” czujnik temperatury z jednego sonoffa. Chyba że źle czytam…
U mnie sytuacja jest taka, że sonoff, który włącza urządzenie grzejne (węzeł cieplny) jest w kotłowni, a czujnik temperatury jest brany z innego sonoffa który jest w pomieszczeniu oddalonym o kilkanaście metrów.
Myślałem że nie musze komplikować opisu ale jednak trzeba. W pomieszczeniu jest utrzymywana temperatura bezpieczna dla budynku - ok. 15-17 stopni i pilnuje tego standardowy regulator SALUS, ale nie mam do tego dostępu zdalnego.
Chcąc zapewnić dostęp zdalny, zamontowałem sonoffa, zeby ręcznie zadać podwyższenie temperatury do komfortowej w której można przebywać bez kurtki i szalika.
Mocno to komplikuje sprawę?
U mnie sytuacja jest taka, że sonoff, który włącza urządzenie grzejne (węzeł cieplny) jest w kotłowni, a czujnik temperatury jest brany z innego sonoffa który jest w pomieszczeniu oddalonym o kilkanaście metrów.
Myślałem że nie musze komplikować opisu ale jednak trzeba. W pomieszczeniu jest utrzymywana temperatura bezpieczna dla budynku - ok. 15-17 stopni i pilnuje tego standardowy regulator SALUS, ale nie mam do tego dostępu zdalnego.
Chcąc zapewnić dostęp zdalny, zamontowałem sonoffa, zeby ręcznie zadać podwyższenie temperatury do komfortowej w której można przebywać bez kurtki i szalika.
Mocno to komplikuje sprawę?
-
klimasstudio
A jakbyś stworzył scenę w cloudzie i tam dodał:
1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut (dodać np 3x)
3 wyłącz urządzenie x
Potem w apce przechodzisz na sceny i ręcznie ja uruchamiasz.
1 wlacz urządzenie x
3 wyłącz urządzenie x
Potem w apce przechodzisz na sceny i ręcznie ja uruchamiasz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
Basmar
Polecam Sceny w Supla Scripts, mam podobne rozwiązanie na bazie maksymalej temperatury.tomazi78 wrote: Fri Jan 13, 2023 3:52 pm Hej,
nie jestem tutaj stałym bywalcem, a tym bardziej specem, a na przestrzeni lat sporo się zmieniło w całej SUPLI wraz z urządzeniami. Korzystam z prostej funkcjonalności: włączam ogrzewanie w budynku, w którym nikt nie mieszka i muszę to zrobić raz na jakiś czas, czyli muszę podgrzać pomieszczenie do temp komfortowej. Używam zwykłego sonoff na SUPLI i mam też podgląd temperatury - też SUPLA.
Ostatnio uruchomiłem też automatykę FRACZ-SUPLA i działa super - mogę zaprogramować dzień, temperaturę i moment włączenia i wyłączenia, ale brakuje mi prostej funkcjonalności, która czasem jest niezbędna, gdy jest potrzeba włączyć ręcznie (z telefonu) sonoffa, co powoduje grzanie pomieszczenia, ale do momentu aż sam nie wyłącze no i niestety grzeje też na maxa, bez ograniczenia temperatury, więc jak czasem się zapomni, to nabija rachunek i temperaturę do momentu aż sam się nie zorientuje że zapomniałem wyłączyć.
PYTANIE, czy da się:
1. włączyć urządzenie grzejne na określony czas, po którym samo się wyłączy (bez używania FRACZ-SUPLA), np. włączyć na 3 lub 5 lub 8 godzin?
2. nastawić graniczną temperaturę, pomieszczenia (czujnik temp SUPLA), której urządzenie grzejne nie przekroczy w razie, jak zapomnę ręcznie wyłączyć (też bez używania FRACZ-SUPLA)?
To pewnie coś na zasadzie „termostatu”, o którym czytałem że chyba nie jest uruchomiony jeszcze jako dodatkowa funkcjonalność w SUPLI, ale może coś przeoczyłem. Na temat skryptów to juz sie w ogóle nie wypowiadam bo wiem ze jest coś takiego, ale niestety nie bawiłem się tym nigdy.
Pierwsza scena wyłącza urządzenie z warunkami na przykład 55 Stopni
jeżeli pierwsza scena z jakiegoś powodu nie odpali druga przy 57 bezwarunkowo wyłącza grzanie.
Jak znajdę parę minut ro zrobię filmik na YT
No i cały plan spalił na panewce 
-
tomazi78
Zrobiłem tak jak pisałeś, ale wywaliło BŁĄD i nie mogę zapisaćklimasstudio wrote: Fri Jan 13, 2023 11:59 pm A jakbyś stworzył scenę w cloudzie i tam dodał:
1 wlacz urządzenie x
3 wyłącz urządzenie x

-
tomazi78
Byłoby to dobre, gdyby te sceny mogły uruchamiać te osoby, które są podłączone jako urządzenie klienckie do SUPLA (kilka osób). Chyba że SUPLA SCRIPTS ma taką możliwość, żeby jakoś z apki to sterować?Basmar wrote: Tue Jan 17, 2023 11:21 am
Polecam Sceny w Supla Scripts, mam podobne rozwiązanie na bazie maksymalej temperatury.
jeżeli pierwsza scena z jakiegoś powodu nie odpali druga przy 57 bezwarunkowo wyłącza grzanie.
-
Basmar
Sceny w supla script uruchamiają się na podstawie stanu czujników lub warunków.tomazi78 wrote: Tue Jan 17, 2023 2:03 pmByłoby to dobre, gdyby te sceny mogły uruchamiać te osoby, które są podłączone jako urządzenie klienckie do SUPLA (kilka osób). Chyba że SUPLA SCRIPTS ma taką możliwość, żeby jakoś z apki to sterować?Basmar wrote: Tue Jan 17, 2023 11:21 am
Polecam Sceny w Supla Scripts, mam podobne rozwiązanie na bazie maksymalej temperatury.
Można je uruchamiać z linku bezpośredniego.
Dla mnie Skrypty supla to praca za kurtynami i za bardzo nie ingerowałbym w uruchamianie ręczne.
Dla scen w Supla cloud natomiast można pobawić się we włączanie przez użytkowników.
Podaj konkretny problem to postaram się Ci dać rozwiązanie.
No i cały plan spalił na panewce 
-
klimasstudio
A tak ?
1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut
3 wlacz urzadzenie x
4 opóźnienie 60minut
5 wlacz urządzenie x
6 opóźnienie 60minut
7 wyłącz urządzenie x
1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut
3 wlacz urzadzenie x
4 opóźnienie 60minut
5 wlacz urządzenie x
6 opóźnienie 60minut
7 wyłącz urządzenie x
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Hakerklimasstudio wrote: Tue Jan 17, 2023 3:49 pm A tak ?
1 wlacz urządzenie x
2 opóźnienie 60minut
3 wlacz urzadzenie x
4 opóźnienie 60minut
5 wlacz urządzenie x
6 opóźnienie 60minut
7 wyłącz urządzenie x
Najlepsze suple dla Twojego domu