Jaki moduł do wykrywania podwójnego wciśniecia przycisku

bono122b

Witam wszystkich.

Mam pewien problem, zaplanowałem sobie, że w salonie światło główne włączane będzie za pomocą przycisku dzwonkowego. Dodatkowo w salonie mam jeszcze ledy do których przycisku dedykowanego nie ma, bo uznałem, że będę je włączał za pomocą podwójnego wciśniecia przycisku od światła głównego (zakładałem, że będzie to proste...). Zakupiłem moduły Shelly, ale z tego co czytam, nie ma tam możliwości rozpoznania podwójnego, potrójnego czy dłuższego wciśnięcia przycisku, tym samym nie będę w stanie włączyć leda.
Czy macie jakieś pomysły lub rozwiązania u siebie, które pozwoliłyby mi sterować w ten sposób?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bono122b wrote: Tue Jan 17, 2023 11:09 am Witam wszystkich.

Mam pewien problem, zaplanowałem sobie, że w salonie światło główne włączane będzie za pomocą przycisku dzwonkowego. Dodatkowo w salonie mam jeszcze ledy do których przycisku dedykowanego nie ma, bo uznałem, że będę je włączał za pomocą podwójnego wciśniecia przycisku od światła głównego (zakładałem, że będzie to proste...). Zakupiłem moduły Shelly, ale z tego co czytam, nie ma tam możliwości rozpoznania podwójnego, potrójnego czy dłuższego wciśnięcia przycisku, tym samym nie będę w stanie włączyć leda.
Czy macie jakieś pomysły lub rozwiązania u siebie, które pozwoliłyby mi sterować w ten sposób?
W bibliotece SuplaDevice jest wsparcie na wykrywanie różnych rodzajów wciśnięć na przyciskach.

Tego typu rzeczy ustawisz na sofcie Gui Generic, z tym że nie wiem, czy da się tam przypisać aby np. na dwuklik wykonywało się przełączenie przekaźnika lokalnie. Na pewno można tam przypisać sterowanie jednym przekaźnikiem lokalnie, a sam przycisk będzie publikował Wyzwalacze Akcji do serwera Supli. Na serwerze możesz przypisać akcje wykonywane przez wielokliki albo przytrzymanie. Z tym, że do działania będzie potrzebne pośrednictwo serwera. Gdy net padnie, to dwuklik przestanie działać.
Natomiast podkreślę, że nie wiem czy GG wspiera czy nie, przypisywanie akcji wieloklików do lokalnych przekaźników.

Na pewno możesz samodzielnie przygotować sobie soft, który te akcje będzie miał przypisane lokalnie bez pośrednictwa serwera.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bono122b

klew wrote: Tue Jan 17, 2023 11:33 am

W bibliotece SuplaDevice jest wsparcie na wykrywanie różnych rodzajów wciśnięć na przyciskach.

Tego typu rzeczy ustawisz na sofcie Gui Generic, z tym że nie wiem, czy da się tam przypisać aby np. na dwuklik wykonywało się przełączenie przekaźnika lokalnie. Na pewno można tam przypisać sterowanie jednym przekaźnikiem lokalnie, a sam przycisk będzie publikował Wyzwalacze Akcji do serwera Supli. Na serwerze możesz przypisać akcje wykonywane przez wielokliki albo przytrzymanie. Z tym, że do działania będzie potrzebne pośrednictwo serwera. Gdy net padnie, to dwuklik przestanie działać.
Natomiast podkreślę, że nie wiem czy GG wspiera czy nie, przypisywanie akcji wieloklików do lokalnych przekaźników.

Na pewno możesz samodzielnie przygotować sobie soft, który te akcje będzie miał przypisane lokalnie bez pośrednictwa serwera.
Dziękuję za odpowiedź!
Zauważyłem właśnie, że supla cloud daje takie możliwości - to powinno być rozwiazanie moich bolączek. Mam jeszcze dodatkowe pytanie - czy jesli kupilbym sonoffa 4CHR3 i wgral do niego oprogramowanie supla to też będę mógł korzystać z tej funkcjonalności?
klew

bono122b wrote: Tue Jan 17, 2023 11:49 am Dziękuję za odpowiedź!
Zauważyłem właśnie, że supla cloud daje takie możliwości - to powinno być rozwiazanie moich bolączek. Mam jeszcze dodatkowe pytanie - czy jesli kupilbym sonoffa 4CHR3 i wgral do niego oprogramowanie supla to też będę mógł korzystać z tej funkcjonalności?
Nie mam u siebie takiego urządzenia, więc nie potwierdzę.

Ale ogólnie Suplę wgrać do każdego urządzenia na ESP82xx oraz do każdego ESP32, na którym producent nie zablokował możwliości wgrywania innego softu (a da się to łatwo i skutecznie zablokować).

Jeśli to urządzenie ma wejście na przycisk, które zmienia stan logiczny na GPIO, to będzie to działać poprawnie.
bono122b

W związku z poprzednim moim pytaniem otrzymałem odpowiedz od sklepu, który sprzedaje Sonoff 4CHR3 ze zmienionym na Suple oprogramowaniem. Niestety funkcja podwojnego, potrójnego itd kliku nie jest wspierana przez te moduły. Wygląda na to, że moduły supli są tutaj niezastąpione :)
klew

bono122b wrote: Tue Jan 17, 2023 2:27 pm W związku z poprzednim moim pytaniem otrzymałem odpowiedz od sklepu, który sprzedaje Sonoff 4CHR3 ze zmienionym na Suple oprogramowaniem. Niestety funkcja podwojnego, potrójnego itd kliku nie jest wspierana przez te moduły. Wygląda na to, że moduły supli są tutaj niezastąpione :)
Z tego co widzę w Google to ten moduł nie ma wejść na przyciski...
Gitman

Nie za bardzo rozumie masz w tym shelly wgraną suplę? jak nie to czy nie wystarczy po prostu wgrać w tego shelly GG z zaznaczonymi wyzwalaczami akcji a w tedy pod jednym przyciskiem będziesz miał np. po jednym kliknięci włącz/wyłącz światło lokalnie a na dwukliku włączysz/wyłączysz sobie te ledy czy co tam chcesz w chmurze. Czy nie o to chodzi ?

Return to “Pomoc”