BME280 5V na Sonoff
-
dziorkowsky
Hej, mam przełącznik Sonoff Basic 1.3 i chcę pod niego podłączyć BME280. To wykonalne? Płytka to wersja 5V (4 pinowa), natomiast Sonoff jest zasilany 3.3V. Ktoś może próbował coś podobnego?
-
wojtas567
Wykonalne, sonoff ma najpierw 5V dla przekaźnika a potem 3V3. Poszukaj na płytce stabilizatora ...33, nie mam rozebranego sonoffa to nie pokażę ale da się bez problemu.
znalazłem zdjęcie w sieci z opisem
znalazłem zdjęcie w sieci z opisem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Hrumque
(Kolega chyba nie ogarnął o "w którą stronę" pytasz)dziorkowsky wrote: Wed Jan 18, 2023 10:25 am Hej, mam przełącznik Sonoff Basic 1.3 i chcę pod niego podłączyć BME280. To wykonalne? Płytka to wersja 5V (4 pinowa), natomiast Sonoff jest zasilany 3.3V. Ktoś może próbował coś podobnego?

Nie zrobisz tego (prosto). Ale spróbować możesz:
BME280 w wersji 5V ma na sobie stabilizator 5v > 3.3v (i to jeszcze by by nie było dramatem - jako Vin podłączasz nie Vcc 3.3v z Sonoffa, a 5v - znajdziesz w różnych wersjach gdzieś, przed sonofowym 3.3v LDO).
Na płytce stabilizator to do dość duże 3-pin SO23 coś.
Gorzej że ta płytka ma też "bufor" zrobiony na liniach SDA i SCL do pracy z układem na 5v. Bo sam BME jest na 3.3v ...
Jeśli podłączysz do płytki BME zasilanie 5v, a magistrale do sonoffowego i2c (pomimo bufora na 5v policzonego) - to MOŻE zadziała, spróbuj.