Brak danych w HA o zużyciu energii

daw34

Witam zauważyłem ze od wczoraj nie mam danych zużycia energii w HA, więc wszedłem na aplikacje supli i okazało się że tam są dane zużycia. Więc zajrzałem w Dashboard energii i okazało się że jest taki komunikat wcześniej go nie było.
Nieoczekiwana klasa urządzenia-Następujące encje nie mają oczekiwanej klasy urządzenia: sensor.licznik_pradu_value na stronie HA znalazłem taki wpis.
INTEGRACJA RĘCZNA
Jeśli ręcznie integrujesz swoje czujniki, na przykład za pomocą integracji MQTT lub szablonu : Upewnij się, że ustawiłeś i podałeś device_class, state_class, i unit_of_measurementdla tych czujników.
Czy ktoś wie jak to naprawić?
Dodam tylko że licznik impulsów w HA zmienił wartość z kWh na litr a inne liczniki np gosund sp111 dalej pokazuje kWh.

Pozdrawiam.
Last edited by daw34 on Sat Jan 28, 2023 5:58 pm, edited 1 time in total.
pzygmunt

Która wersja HA ?
Ręcznie tworzyłeś encje ?
daw34

Edytowałem post, nie nic nie zmieniałem. zrobiłem ino aktualizacje HA do najnowszej wersji. Nie wiem dlaczego zmieniła się jednostka w HA.
daw34

Od roku korzystam z tego licznika i wygląda na to że wczoraj zmieniła się wartość z kWh na litr. Nie dodawałem ręcznie sensora sam się pokazał po dodaniu do supli.
Home Assistant 2023.1.7
Supervisor 2023.01.1
Operating System 9.5
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Coś musiało się zmienić w HA.
daw34

Czyli wygląda na to że musze ręcznie dodać encje i ustawić jej jednostkę i klase urządzenia. Dziwne
daw34

Już działa nie wiem czy to moja zasługa czy twoja :D zrobiłem tak:
-wyłączyłem Pokaż w urządzeniach klienckich.
-wczytałem ponownie mqtt
-włączyłem Pokaż w urządzeniach klienckich
-następnie ponownie wczytałem mqtt
Jednostka zmieniła się z litr na kWh i licznik normalnie pokazuje sam restart HA nic nie dawał.

Wygląda że jakoś błędnie zaciągneło dane przy akutalizacji? :?:
pzygmunt

Trudno powiedzieć.

Return to “MQTT”