Mam problem z sonoff mini, który podłączony jest do łącznika światła.
Wszystko działa tzn. Supla w aplikacji widzi sterownik, można włączać i wyłączać, działają wyzwalacze akcji.
Działa też łącznik fizyczny Berker. Podłączone wszystko zgodnie z instrukcją. Wszystko wspaniale.
Ale ... kiedy tylko wyłączę bezpiecznik, albo nie ma prądu, to po ponownym włączeniu sonoff nie przekazuje prądu na łącznik i nie można włączyć światła. Nie widać też w aplikacji. Sprawdzając napięcie nagle pojawia się a to na N in, a to na N Out. Rozłączając zasilanie L in i ponowne włączenie do sterownika przy włączonym bezpieczniku wszystko wraca do normy. Działa elegancko. Chowam, w puszcze, działa pięknie, aż nagle wyłączają prąd i od początku znów to samo. Nie jest to mój pierwszy sonoff, i poprzednie działają bez zakłóceń. Kupowałem od tego samego sprzedawcy. Mam problem z dwoma tymi sterownikami. Nie wiem co może być przyczyną.
Może ktoś ma jakieś pomysły
Sonoff mini problem z zasilaniem
-
Rysiek_tbs
Last edited by Rysiek_tbs on Sat Feb 04, 2023 6:48 pm, edited 1 time in total.
-
Rysiek_tbs
Kupiłem już z wgranym softem. Kilka wcześniejszych od tego samego sprzedawcy jak pisałem działa bez problemu.
Co do wgrania samodzielnego to nie mój poziom
Co do wgrania samodzielnego to nie mój poziom
-
Rysiek_tbs
Na kablach wszystko jest OK. Podłączone też prawidłowo, bo przez cały czas działa do momentu wyłączenia i ponownego załączenia bezpiecznika.
Gdyby były zamienione fazy to chyba by nie działało?
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Proponuję jednak sprawdzić jeżeli chcesz rozwiązać problem. Zakładając że jest ok zamiast sprawdzając ciężko będzie znaleźć przyczynę.Rysiek_tbs wrote: Sat Feb 04, 2023 6:45 pm Na kablach wszystko jest OK. Podłączone też prawidłowo, bo przez cały czas działa do momentu wyłączenia i ponownego załączenia bezpiecznika.
-
Rysiek_tbs
Chcę rozwiązać problem, ale tak jak pisałem podłączając sterownik sprawdzałem jak wchodzi zasilanie, dzisiaj też wyciągałem z puszki sterownik i jeszcze raz sprawdzałem poprawność podłączenia. Podłączone wszystko prawidłowo zgodnie ze schematem Sonoff.
-
local
Jaki soft masz wgrany? Po powrocie zasilania sonoff działa lokalnie (przełącza stan przekaźnika) czy jest totalnie martwy ?
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A