Sonoff Basic R2 v1.3 (esp8285): Problem z komunikacją

iM@rek

Witam,
to mój pierwszy post, pozdrawiam wszystkich ;-)

Chcę wgrać Suplę do Basic R2. Łączę moduł przez konwerter CP2102. Używam programu/ nakładki MK ESP TOOL (Atnel) oraz ESPTool z Pythonem w terminalu. Chcę przed wgraniem Supli zrobić kopię oryginału SONOFF/Ewelink.
Problem:
Po podłączeniu SONOFF BASIC R2 (esp8285), przy uruchomionym MK ESP TOOL, przez chwilę komunikacja przebiega poprawnie.
Migają diody RX/TX i w okienku "COM Port List" pojawia się poprawne identyfikacja portu i chipa: COM7 ESP8285N08.
Jednak przy próbie późniejszych operacji,. np: identyfikacji (Check ESP z MKESP) lub komunkacji (esptool.py --port COM7 --baud 115200 read_flash itd...), przez chwilę miga dioda TX (około 6x5 impulsów), ale nie ma odpowiedzi z BASIC'a (nie miga RX).
Po kilku sekundach pojawia się ERROR "Fail ot connect...".
Czyli wygląda na to, że początkowo (po podłączeniu) jest komunikacja (poprawna identyfikacja i miganie obu diod), a potem się traci.

Po odłączeniu i ponownym podłączeniu sytuacja się powtarza: poprawna identyfikacja, migające diody, potem brak odpowiedzi z Basic'a.
Próbowałem dla prędkości 9600 i 115200, przy podłączeniu microswitch wciśnięty.

Po odłączeniu BASIC normalnie łączy się z siecią WiFi na oryginalnym sofcie Ewelink (czyli nie jest uszkodzony).
Proszę o sugestie, jak poprawnie skomunikować te urządzenia.
Dzięki z góry ;-)
iM@rek

Witam,
odpowiadam sam sobie, ale może komuś się przyda.
Problem leży w braku obsługi softu MK ESP Tool - info od autora.
Wygląda na to, że ten program nie kończy wykonania komendy resetem przez pin RTS (co komunikuje terminal).
Trochę szkoda, bo fajny program i ma kilka użytecznych funkcji, ale póki co, to dla ESP32 i ESP8266
Link do prezentacji na YT: https://youtu.be/unT95IDZbZg

A na ESP8285 wszystko działa ok przy użyciu terminala i esptool.py z linii poleceń.
Przy okazji: chyba najnowszy python do instalacji pod Windows7 to wersja: 3.8.10
Wyższe działają pod Win 10.

W każdym razie działa Basic R3 (8285) z czujnikami DS18b20 i powiadomieniami PushOver.
Teraz czekam na OLED'y i dalszą zabawę

Pozdrawiam

Return to “Ogólna dyskusja”