Bulion76 wrote: Mon Feb 13, 2023 5:39 pm
Wszystko fajnie tylko zauważyłem, że działa mi to po naciśnięciu i
puszczeniu przycisku monostabilnego. Myślałem , że mam coś zle ustawione w konfiguracji urządzeń jednak w obu jest prawidło (On press i przycisk monostabilny). Nie zmienia się też piktogram obrazujący stan przycisku jak się je naciska (ale może tak mam być). Włączenie/włączenie z apki oraz ze strony nie powoduje wyzwolenia akcji ale tu piktogram się zmienia.
Przyciski i Wyzwalacze Akcji nie mają żadnej reprezentacji w apce. To "piktogramy", które widzisz, to reprezentacja kanału Przekaźnika, którym przycisk może (ale nie musi) sterować.
Domyślnie przycisk na pojedyncze kliknięcie, steruje przekaźnikiem. Można to wyłączyć, gdy w Cloud przypiszesz inną akcje do pojedynczego wciśnięcia przycisku.
Także jeśli nie używasz przekaźników, to możesz te kanały w Cloud ukryć, aby w apkach nie były widoczne.
Włączenie przekaźnika w apce nie jest tym samym, co wciśnięcie przycisku.
Skonfigurowanie dowolnego Wyzwalacza Akcji powoduje, że obsługa przycisku zmienia się w tryb "zaawansowany", który mniej więcej polega na tym, że urządzenie musi odczekać pewien czas po zwolnieniu przycisku, aby wykryć, czy nie będziesz tam klikał więcej razy, dlatego jest opóźnienie po wciśnięciu przycisku. Jest tam zastosowany dodatkowy warunek, że system czeka na kolejne kliknięcia, o ile takie są ustawione. Jeśli masz ustawioną akcję tylko na przyciśnięcie 1x, to przycisk prawdopodobnie czeka na akcję wejścia w tryb konfiguracyjny, który jest ustawiony na 10x wciśnięcie.
Poniżej trzy propozycje, jak przyspieszyć reakcję:
1. Możesz skrócić czas oczekiwania na wieloklik (w ustawieniach modułu na jego stronie konfiguracyjnej)
2. Możesz wyłączyć wejście w konfig, poprzez przyciski - wtedy moduł nie będzie próbował wykrywać wieloklików, tylko szybciej zareaguje na 1x
3. Możesz przestawić w trybie konfiguracyjnym przycisk na bistabilny. Wtedy w Cloud pojawią Ci się akcję "na wciśnięcie" i "na zwolnienie" przycisku - one odpalają się natychmiast po wykryciu danego stanu, nawet gdy ustawione są wielokliki. Minus jest taki, że te akcje wykonają się zawsze, nawet jeśli ustawisz sobie inne akcje np. na przełączenie 2x.