dopiero rozpoczynam moją przygodę z Suplą. do tej pory udało mi się sprawić, że soft wygenerowany tutaj: https://gui-generic-builder.supla.io/
działa
Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych czy stworzenie takiego rozwiązania jest możliwe relatywnie prosto.
mam garaż ogrzewany webasto. Piec zasilany jest przez akumulator samochodowy podpięty do prostownika.
sprzętowo chciałbym aby moduł (na esp8266) obsługiwał:
3 przekazniki
3 switche (włącz scenę(?), wyłącz, czujnik poziomu cieczy- krancówka.
1 termometr (ds18b20)
logika miałaby wyglądać tak:
WŁĄCZANIE: (najchętniej przycisk w aplikacji, czy widget)
włącza się przekaźnik 1 - zasilanie prostownika akumulatora
2s przerwy
włącza się przekaźnik 2 - włącza się przekaźnik zasilający kontroler webasto (chińczyk)
5s przerwy
włącza się przekaźnik 3 na 3s (podpięty pod przycisk 'włącz' na kontrolerze webasto
20 min przerwy, sprawdzenie czy temperatura podniosła się o np 20C (czujnik zamontowany obok wylotu ciepłego powietrza)
jeśli nie- wszystkie przekaźniki wyłączają się. w obu przypadkach dostaję popup czy webasto 'włączyło się' czy też nie. (pushover.net zapewne)
WYŁĄCZANIE:
przekaźnik 3 włącza się na 3s (sygnał do sterownika webasto, aby rozpocząć wygaszanie pieca)
jeśli temperatura spadła do poziomu =40C (wartość znikąd, do zmierzenia, zależy od miejsca montażu czujnika)
wyłącz przekaźnik 2 (zasilanie sterownika webasto)
przerwa 1h (czas na doładowanie akumulatora)
wyłącz przekaźnik 1 (zasilanie prostownika)
o ile z elektroniką sobie poradzę(hehe chyba)- wiedzy w necie jest wystarczająca ilość. to mam wątpliwości czy supla potrafi w prosty sposób obsłużyć moje wymagania odnośnie logiki i spiąć ją w dwa przyciski/widgety.
Próbowałem bawić się scenami- nie znalazłem możliwości warunkowania stanu przekaźnika w zależności od temperatury.
próbowałem zgłębić możliwości skryptów kolegi Fracz oraz innych, istniejących projektów, w tym tasmota, ale zdecydowanie brakuje mi wiedzy, aby móc to zrobić.
Nie oczekuje gotowego rozwiązania (chociaż marzyć zawsze można), jednak byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie mi drogi, abym uniknął błądzenia we mgle.