Witam wszystkich, proszę o pomoc w podłączeniu sygnalizatora dźwiękowo - świetlnego przewodowego 220v pod wemosa d1 z przekaźnikem bez napięciowym.
Pod wemos podpięty mam czujnik gazu. Chciałbym aby po wykryciu gazu włączył się sygnalizator, ale też aby szło go wyłączyć ręcznie, a nie tylko telefonem.
Sygnalizator dźwiękowy
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
GuiGeneric z opcją przekaźnik, przycisk, czujnik (nie wiem jak jest realizowany) i warunkowanie (żeby działało offline). Przycisk ustawiasz na przełącz.lukasz06 wrote: Fri Feb 17, 2023 11:24 am Witam wszystkich, proszę o pomoc w podłączeniu sygnalizatora dźwiękowo - świetlnego przewodowego 220v pod wemosa d1 z przekaźnikem bez napięciowym.
Pod wemos podpięty mam czujnik gazu. Chciałbym aby po wykryciu gazu włączył się sygnalizator, ale też aby szło go wyłączyć ręcznie, a nie tylko telefonem.
YoMan
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie wiem do końca jak działa ten sygnalizator. Te kabelki do 230v trzeba podłączyć i wyje?lukasz06 wrote: Fri Feb 17, 2023 12:58 pm Wemosa z czujnikiem mam skonfigurowanego.
Chodzilo mi bardziej o ten sygnalizator gdzie te kabelki podłączyć + Ręczny przycisk do wyłącznia
Przykładowy konfig GG/wemos:
1 przekaźnik - D5 (gpio 14) do com przekaźnika
1 przycisk - D6 - gpio12 - przycisk, który zwiera do GND wemosa, ustawiony na "przełącz"
Kabelki wyjca - czarny do N, czerwony do przekaźnika i z przekaźnika do L
Co do logiki to trzeba wiedzieć co to za czujnik i jak skonfigurowany
YoMan
Ogarnąłem. Sygnalizator działa. I teraz czerwony do
com, a czarny do no? Czujnik mam mq2, więc dodałem przycisk aby po wykryciu gazu załączał się przekaźnik.
I teraz dodać drugi przycisk zwarty z gnd do wyłączania ręcznego?
com, a czarny do no? Czujnik mam mq2, więc dodałem przycisk aby po wykryciu gazu załączał się przekaźnik.
I teraz dodać drugi przycisk zwarty z gnd do wyłączania ręcznego?