Jaki moduł do pomiaru mocy, poboru by w przyszłości określić moc UPSa

mareks6

Witam Wszystkich, proszę osoby troszkę obeznane o poradę:

Mam w piwnicy szafę Rack gdzie siedzi troszkę sprzętu sieciowego. Docelowo ma tam też być zamontowany jakiś UPS z zewnętrznym aku by móc wszystko zasilić przez ok 24h przy zaniku zasilania z sieci.

No i teraz kwestia tego jak określić jaka będzie potrzebna moc UPSa oraz pojemność akumulatora.

Najchętniej zawsze wszystko ładuję w puszkach pod gniazdkami/przełącznikami, lecz z uwagi na kiepsko sprawujący się moduł shelly 1PM w jednym gniazdku, który bardzo szybko się przegrzewa i wyłącza, taki moduł odpada. Muszę mieć taki moduł który mi się nie wyłączy i nie przegrzeje. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji lepiej zastosować jakiś zewnętrzny moduł (który rzecz jasna ma lepsze chłodzenie) podłączony pomiędzy gniazdko a przewód zasilający idący do szafy Rack.

Czy sprawdzi mi się tu np Gosund SP111 lub jakiś moduł z pomiarem prądu marki Sonoff ?

Zależy mi by po kilku tygodniach/miesiącach zobaczyć jakieś wykresy, z uśrednionym oraz szczytowym poborem mocy, tak by określić/obliczyć jaki mocny muszę kupić UPS oraz z jakim akumulatorem by wszystko działało ok 24h bez zasilania zewnętrznego

FAJNYM dodatkiem by była możliwość z poziomu aplikacji wykorzystać moduł do restartu całej sieci - z chwilą gdybym wyłączył zasilanie, cała sieć by została wyłączona (i moduł w tym momencie, straciłby połączenie z serwerem), ale po np kilkunastu sekundach moduł by się znów sam włączył i po paru minutach sieć by znowu pracowała normalnie

Return to “Pomoc”