Wykrywanie produkcji PV
-
Wierchowa
Witam, potrzebuje wprowadzić funkcjonalność polegająca na tym iż po wykryciu produkcji na poziomie 700 W przez MEW-01 na dowolnej fazie, kanał 1 w ROW-02m zostaje zamknięty na 20 minut, po tym czasie wraca do otwarcia, oczywiście jeżeli po tych 20 minutach okazuje się że nadal produkcja jest powyżej 700 cykl się powtarza.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Skrypty by fracz to ogarną dwoma scenami. Próbowałeś?Wierchowa wrote: Tue Feb 28, 2023 8:10 pm Witam, potrzebuje wprowadzić funkcjonalność polegająca na tym iż po wykryciu produkcji na poziomie 700 W przez MEW-01 na dowolnej fazie, kanał 1 w ROW-02m zostaje zamknięty na 20 minut, po tym czasie wraca do otwarcia, oczywiście jeżeli po tych 20 minutach okazuje się że nadal produkcja jest powyżej 700 cykl się powtarza.
YoMan
-
Wierchowa
Raczkuję w temacie widziałem skrypty ale nigdzie nie znalazłem np. listy rejestrów z MEW aby wiedzieć co jest co i jak opisać w skryptach, przydałby się ktoś biegły w temacie chętnie się odwdzięczę w dogodny sposób.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
tworzysz 2 sceny:Wierchowa wrote: Tue Feb 28, 2023 9:37 pm Raczkuję w temacie widziałem skrypty ale nigdzie nie znalazłem np. listy rejestrów z MEW aby wiedzieć co jest co i jak opisać w skryptach, przydałby się ktoś biegły w temacie chętnie się odwdzięczę w dogodny sposób.![]()
- Scena 1
Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów: nic
Warunek wykonania sceny:Akcja:Code: Select all
{{(state(xxxxx).phases[0].powerActive < 700 or state(xxxxx).phases[1].powerActive < 700state(xxxxx).phases[2].powerActive) < 700 }}
wyłącz przekaźnik - Scena 2
Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów:Warunek wykonania sceny: to samoCode: Select all
{{(state(xxxxx).phases[0].powerActive > 700 or state(xxxxx).phases[1].powerActive > 700state(xxxxx).phases[2].powerActive) > 700 }}
Akcje:- włącz przekaźnik
- dodaj opóźnioną akcję o 1200s
- wykonaj Scena 1
- wykonaj Scena 2
Mam nadzieję, że się gdzieś nie pomyliłem bo późno a PV nie pracuje i nie mam jak przetestować
EDIT: aczkolwiek nie podoba mi się to rozwiązanie. Ja bym zapronował bez tego timera i jakąś histerezą czyli np. jeżeli jest powyżej 750W to włącz i druga scena jeżeli jest poniżej 650W to wyłącz - obie odpalane np. co 30 min
YoMan