Wykrywanie produkcji PV

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Wierchowa

Witam, potrzebuje wprowadzić funkcjonalność polegająca na tym iż po wykryciu produkcji na poziomie 700 W przez MEW-01 na dowolnej fazie, kanał 1 w ROW-02m zostaje zamknięty na 20 minut, po tym czasie wraca do otwarcia, oczywiście jeżeli po tych 20 minutach okazuje się że nadal produkcja jest powyżej 700 cykl się powtarza.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Wierchowa wrote: Tue Feb 28, 2023 8:10 pm Witam, potrzebuje wprowadzić funkcjonalność polegająca na tym iż po wykryciu produkcji na poziomie 700 W przez MEW-01 na dowolnej fazie, kanał 1 w ROW-02m zostaje zamknięty na 20 minut, po tym czasie wraca do otwarcia, oczywiście jeżeli po tych 20 minutach okazuje się że nadal produkcja jest powyżej 700 cykl się powtarza.
Skrypty by fracz to ogarną dwoma scenami. Próbowałeś?
YoMan

Raczkuję w temacie widziałem skrypty ale nigdzie nie znalazłem np. listy rejestrów z MEW aby wiedzieć co jest co i jak opisać w skryptach, przydałby się ktoś biegły w temacie chętnie się odwdzięczę w dogodny sposób.🤔
YoMan

Wierchowa wrote: Tue Feb 28, 2023 9:37 pm Raczkuję w temacie widziałem skrypty ale nigdzie nie znalazłem np. listy rejestrów z MEW aby wiedzieć co jest co i jak opisać w skryptach, przydałby się ktoś biegły w temacie chętnie się odwdzięczę w dogodny sposób.🤔
tworzysz 2 sceny:
  1. Scena 1
    Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów: nic
    Warunek wykonania sceny:

Code: Select all

{{(state(xxxxx).phases[0].powerActive < 700 or state(xxxxx).phases[1].powerActive < 700state(xxxxx).phases[2].powerActive) < 700 }}
    Akcja:
    wyłącz przekaźnik
  2. Scena 2
    Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów:

Code: Select all

{{(state(xxxxx).phases[0].powerActive > 700 or state(xxxxx).phases[1].powerActive > 700state(xxxxx).phases[2].powerActive) > 700 }}
    Warunek wykonania sceny: to samo
    Akcje:
    • włącz przekaźnik
    • dodaj opóźnioną akcję o 1200s
    • wykonaj Scena 1
    • wykonaj Scena 2
Tam gdzie xxxxx wpisujesz ID kanału pomiarowego (nie urządzenia)
Mam nadzieję, że się gdzieś nie pomyliłem bo późno a PV nie pracuje i nie mam jak przetestować

EDIT: aczkolwiek nie podoba mi się to rozwiązanie. Ja bym zapronował bez tego timera i jakąś histerezą czyli np. jeżeli jest powyżej 750W to włącz i druga scena jeżeli jest poniżej 650W to wyłącz - obie odpalane np. co 30 min
YoMan

Skąd wziąć id kanału pomiarowego
YoMan

Wierchowa wrote: Wed Mar 01, 2023 6:42 pm Skąd wziąć id kanału pomiarowego
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Return to “Pomysły i koncepcje”