Faac 741 + SBW-02 + GOOGLE HOME + STEROWNIE GŁOSEM

m.sta

Witajcie,

Do napędu Faac 741 zrobiłem sobie sterowanie poprzez SBW-02, wszystko działa przez aplikację i przez widżet, można sterować jest lux.

Ale chciałbym jeszcze sterowanie głosowe, w tym celu pobrałem Google Home, podpiąłem SUPLE do konta , ok pojawia się urządzenie ale po naciśnięciu w niego można zmienić tylko jego nazwę. Wyczytałem w Google że trzeba to robić głosowo, więc mówi ok google otwórz bramę wtedy asystent mówi "jasne otwieram urządzenie brama do 100%" ale problem w tym że brama się nie otwiera ani nie zamyka , jakieś rady ?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Masz zamontowaną krańcówkę (widzisz stan bramy w aplikacji)?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
m.sta

Tego nie mam właśnie bo moje umiejętności na to już nie pozwoliły, krańcówki są ale nie wiem jak je podłączyć do zemela ;/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To nie będzie Ci działać sterowanie głosem z Google Home.

Tu viewtopic.php?t=6810&hilit=Faac+741 masz duży temat o podłączeniu SBW-02 z Faac 741. Zapoznaj się dokładnie ze wszystkimi stronami tego tematu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
m.sta

Oki dziękuję więc w teorii podłączę IN1 do któregoś ze skrajnych kabli z wtyczki J5, i ustawieniu odpowiedniej logiki powinienem widzieć zamkniętą / otwartą bramę i powinna się ona zacząć otwierać przy użyciu asystenta google ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jeśli aplikacja będzie widzieć czy brama jest otwarta/zamknięta to i sterowanie głosowe będzie poprawnie działać.
PS. Nie zalecamy aby wpinać się bezpośrednio krańcówki napędu ale jest wielu użytkowników, którzy tak zrobili i im to działa. Alternatywą jest zastosowanie dodatkowego kontaktronu w przypadku tego napędu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
m.sta

Testowo zrobiłem tak: W opcjach Supli ustawiłem czujnik otwarcia bramy wjazdowej i w opcjach dałem odwróconą logikę, teraz brama reaguje na komendy głosowe ale zamyka się sama po 40 sekundach i tak w kółko otwiera i zamyka.
Rozumiem że jak zrobię ten kontrakton to wtedy brama zatrzyma się po pierwszym otwarciu jak system poczuje ze się otwarła ?

EDIT:
Dodatkowo ustawiłem weryfikację stanu bramy na 1 i teraz po komendzie głosowej otwiera się , po minucie zamyka i w sumie nic więcej nie potrzebuje bo i tak mam od zawsze ustawioną bramę ze po minucie się zamyka.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To nie jest dobre rozwiązanie. Zastosuj czujnik otwarcia inaczej prosisz się tylko o kłopoty.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL SBW-02”