Witajcie,
Do napędu Faac 741 zrobiłem sobie sterowanie poprzez SBW-02, wszystko działa przez aplikację i przez widżet, można sterować jest lux.
Ale chciałbym jeszcze sterowanie głosowe, w tym celu pobrałem Google Home, podpiąłem SUPLE do konta , ok pojawia się urządzenie ale po naciśnięciu w niego można zmienić tylko jego nazwę. Wyczytałem w Google że trzeba to robić głosowo, więc mówi ok google otwórz bramę wtedy asystent mówi "jasne otwieram urządzenie brama do 100%" ale problem w tym że brama się nie otwiera ani nie zamyka , jakieś rady ?
Faac 741 + SBW-02 + GOOGLE HOME + STEROWNIE GŁOSEM
-
m.sta
Tego nie mam właśnie bo moje umiejętności na to już nie pozwoliły, krańcówki są ale nie wiem jak je podłączyć do zemela ;/
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
To nie będzie Ci działać sterowanie głosem z Google Home.
Tu viewtopic.php?t=6810&hilit=Faac+741 masz duży temat o podłączeniu SBW-02 z Faac 741. Zapoznaj się dokładnie ze wszystkimi stronami tego tematu.
Tu viewtopic.php?t=6810&hilit=Faac+741 masz duży temat o podłączeniu SBW-02 z Faac 741. Zapoznaj się dokładnie ze wszystkimi stronami tego tematu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
m.sta
Oki dziękuję więc w teorii podłączę IN1 do któregoś ze skrajnych kabli z wtyczki J5, i ustawieniu odpowiedniej logiki powinienem widzieć zamkniętą / otwartą bramę i powinna się ona zacząć otwierać przy użyciu asystenta google ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jeśli aplikacja będzie widzieć czy brama jest otwarta/zamknięta to i sterowanie głosowe będzie poprawnie działać.
PS. Nie zalecamy aby wpinać się bezpośrednio krańcówki napędu ale jest wielu użytkowników, którzy tak zrobili i im to działa. Alternatywą jest zastosowanie dodatkowego kontaktronu w przypadku tego napędu.
PS. Nie zalecamy aby wpinać się bezpośrednio krańcówki napędu ale jest wielu użytkowników, którzy tak zrobili i im to działa. Alternatywą jest zastosowanie dodatkowego kontaktronu w przypadku tego napędu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
m.sta
Testowo zrobiłem tak: W opcjach Supli ustawiłem czujnik otwarcia bramy wjazdowej i w opcjach dałem odwróconą logikę, teraz brama reaguje na komendy głosowe ale zamyka się sama po 40 sekundach i tak w kółko otwiera i zamyka.
Rozumiem że jak zrobię ten kontrakton to wtedy brama zatrzyma się po pierwszym otwarciu jak system poczuje ze się otwarła ?
EDIT:
Dodatkowo ustawiłem weryfikację stanu bramy na 1 i teraz po komendzie głosowej otwiera się , po minucie zamyka i w sumie nic więcej nie potrzebuje bo i tak mam od zawsze ustawioną bramę ze po minucie się zamyka.
Rozumiem że jak zrobię ten kontrakton to wtedy brama zatrzyma się po pierwszym otwarciu jak system poczuje ze się otwarła ?
EDIT:
Dodatkowo ustawiłem weryfikację stanu bramy na 1 i teraz po komendzie głosowej otwiera się , po minucie zamyka i w sumie nic więcej nie potrzebuje bo i tak mam od zawsze ustawioną bramę ze po minucie się zamyka.