Podłączenie DIW-01

2GREG2

Witam,

Proszę o wsparcie czy ja źle podłączam sterownik Supla DIW-01 czy otrzymałem uszkodzone urządzenie.
Załączam zdjęcie z podłączenia.
Sterownik bez problemu połączył się z aplikacją. Po kliknięciu przełącznika bistabilnego w aplikacji widzę jak przełącza się status włącz/wyłącz. Natomiast lampa wcale się nie zapala zarówno po kliknięci włącznika bistabilnego jak i w aplikacji.
Do zestawy mam podłączone 2 żarówki Edison o mocy 60W każda.

Z góry dzięki za pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

Jest to źle podłączone.

Niebieski przewód podłączony do DIW-01 do zacisku ~ podłącz do złączki Wago z niebieskimi przewodami, a brązowy, który oznaczyłeś jako lampa odłącz z Wago i podłącz do DIW-01 do zacisku ~.

Dla porządku kolorystycznego zastosuj brązowy przewód z łącznika do zacisku IN w DIW-01.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
robertklepacki94

Masz źle połączoną lampę.(pchasz na oba bieguny lampy N,kę)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
2GREG2

Zamieniłem przewody zgodnie z sugestią Roberta (przewód niebieski wymienię jak już wszystko zadziała).
Niestety nic to nie zmieniło. Objawy dalej takiesame.
robertklepacki94

Są 3 opcje
-albo w puszce obok jest coś jeszcze poprzełączane(nie wiadomo jak wsześniej było zrealizowane połączenie)
-sprawdź czy nie masz ściemnionego DIW-01 na maxa (najpeiej ustaw wartość na max)
-albo żarówki nie są przystoowane do pracy z ściemniaczem
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
2GREG2

Wcześniej niebieskie przewody były złączone Wago a pod brązowe był włącznik i żarówki normalnie świeciły.
Ustawienia w aplikacji załączam na kolażu. W żadnej pozycji żarówki nie świecą.
Żarówki są 2 szt. żarowe Edison "Focla st64 60W E27 2200k 220-240V 50-60Hz"
Robert Błaszczak

To musisz wziąć w rękę multimetr (a co najmniej tzw. śrubokręt z neonówką) i pomierzyć dokładnie co gdzie idzie. Może ktoś niepoprawnie podłączył przewody, a my opieramy się na kolorach.

Odłącz brązowy od zacisku ~ i podłącz go do Wago brązowego. Po załączeniu bezpiecznika powinno się palić światło. Jeśli tak nie jest, to coś nam nie tak narysowałeś.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

2GREG2

Dla pewności rozrysowałem schemat połączenia, które wykonałem zgodnie ze wskazówkami.
Instalacje rozkładałem sam wiec mam pewność, że kolory żył nie są pomylone.

Jeśli chodzi o test "neonówką" to napięcie jest w złączce wago brązowej, analogicznie w zacisku L supli i jednym biegunie włącznika bistabilnego. Napięcie pojawia się również w zacisku _-_ L po przełączeniu włącznika bistabilnego.

Jeśli podłączę przewód brązowy od lampy do złączki wago brązowej, neonówka wskazuje również napięcie w przewodzie niebieskim od lampy.

Żarówka świeci gdy odłączę przewód brązowy od zacisku ~ i podłączę do wago brązowego lub jeśli zrobię mostek między zaciskiem ~ a _-_ L.
Robert Błaszczak

No to wygląda na uszkodzony DIW-01.
Zgłoś się (tu na Forum) do @Mirosław F. Zapewne Mirek coś pomoże.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

and111

Takie połączenie powinno działać. Poniżej podłączenie "na stole". Mam co prawda włącznik monostabilny, ale to nie ma znaczenia.
Spróbuj może na razie z inną żarówką w oprawce podłączoną "na krótko" przy module.

20230315_093731.jpg

Return to “ZAMEL DIW-01”