Cześć,
chcąc zaktualizować soft skorzystałem z GUI Generic (wcześniej śmigało na multiboard). Soft przez builder zarówno dla opcji predefiniowanej "Sonoff 4CH" jak i dla zdefiniowanej JSON {"NAME":"Sonoff 4CH Pro","GPIO":[32,1,1,1,226,225,33,34,224,320,35,227,0,0]} dostaje ten sam problem.
Sonoff się uruchamia, rozgłasza sieć Supla, którą prawidłowo konfiguruję. Po resecie (wył./zał.) nie łączy się z siecią Wi-Fi (dioda mruga jak przy braku połączenia).
Pomysły ? Propozycje?
Pozdrawiam Janusz
Błąd z Sonoff 4CH Pro
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Przełącz urządzenie w tryb konfiguracyjny i wejdź jeszcze raz na jego www (http://192.168.4.1). Tam w "last state" powinno być coś napisane o przyczynie problemów.mr_johnny wrote: Tue Mar 14, 2023 12:09 pm Cześć,
chcąc zaktualizować soft skorzystałem z GUI Generic (wcześniej śmigało na multiboard). Soft przez builder zarówno dla opcji predefiniowanej "Sonoff 4CH" jak i dla zdefiniowanej JSON {"NAME":"Sonoff 4CH Pro","GPIO":[32,1,1,1,226,225,33,34,224,320,35,227,0,0]} dostaje ten sam problem.
Sonoff się uruchamia, rozgłasza sieć Supla, którą prawidłowo konfiguruję. Po resecie (wył./zał.) nie łączy się z siecią Wi-Fi (dioda mruga jak przy braku połączenia).
Pomysły ? Propozycje?
Pozdrawiam Janusz
Najprawodopodobniej:
1. Podałeś błędną nazwę sieci Wi-Fi lub hasło
2. Sieć Wi-Fi pracuje na 5 GHz, zamiast na 2,4 GHz (praktycznie wszytkie urządzenia automatyki domowej pracują na 2,4 GHz).
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
mr_johnny
Dzięki za odpowiedź, wgrałem backup starego softu (multiboard), konfiguracja bez zmian, ruszyło bez problemu.
Wcześniej po wgraniu GUI Generic nie mogłem wejść w tryb konfiguracji, po losowym czasie 2 kanały samoczynnie się załączyły.
Ad.1 hasło i ssid prawidłowe
A2.2 mam 2 zakresowy router i zakres 2.4 GHz jest tylko do automatyki (pozostałe urządzenia działają prawidłowo).
Wcześniej po wgraniu GUI Generic nie mogłem wejść w tryb konfiguracji, po losowym czasie 2 kanały samoczynnie się załączyły.
A2.2 mam 2 zakresowy router i zakres 2.4 GHz jest tylko do automatyki (pozostałe urządzenia działają prawidłowo).
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
"konfiguracja bez zmian" jest niemożliwa, bo multiboard i GG używają innych obszarów pamięci do zapisywania swojej konfiguracji.mr_johnny wrote: Tue Mar 14, 2023 1:04 pm Dzięki za odpowiedź, wgrałem backup starego softu (multiboard), konfiguracja bez zmian, ruszyło bez problemu.
Także albo coś źle w GG wpisałeś, albo masz inny błąd. Spróbuj jeszcze raz skonfigurować, a jak nie uda się, to proponuję zebrać logi z Seriala, tylko pamiętaj, aby nie robić tego na podłączonym zasilaniu 230 V.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
mr_johnny
"konfiguracja bez zmian" miałem na myśli ustawienia Wi-Fi.
Wgrywam GG - konfiguruje - nie łączy się z Wi-Fi, samoczynnie załącza kanały, (ustawienia GG domyślnie dla 4CH).
Wgrywam MB - konfiguruje - działa prawidłowo
Wgrywam GG - konfiguruje - nie łączy się z Wi-Fi, samoczynnie załącza kanały, (ustawienia GG domyślnie dla 4CH).
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
czyściłeś pamięć?mr_johnny wrote: Tue Mar 14, 2023 1:19 pm "konfiguracja bez zmian" miałem na myśli ustawienia Wi-Fi.
YoMan
-
mr_johnny
Tak, wgrany blank. I dopiero potem GG. Chyba, że dla GG powinienem wrzucić blank w inne adresy ?
czyściłeś pamięć?
W ten sam sposób (blank i potem GG przez builder) wgrywałem GG dla Sonoff Basic i poszło bez zarzutu.
A tutaj mnie coś zaskoczyło...
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Wyczyść wgrywając za pomocą esp web toolsmr_johnny wrote: Tue Mar 14, 2023 3:11 pmTak, wgrany blank. I dopiero potem GG. Chyba, że dla GG powinienem wrzucić blank w inne adresy ?
czyściłeś pamięć?
W ten sam sposób (blank i potem GG przez builder) wgrywałem GG dla Sonoff Basic i poszło bez zarzutu.
A tutaj mnie coś zaskoczyło...
YoMan
-
mr_johnny
Pamięć wyczyszczona zarówna przy wgraniu przez esp web tools, jak i przez NodeMCU.
Edit: konfigurowałem również przez aplikację. Efekt ten sam, brak połączenia z siecią (SSID i hasło prawidłowe).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.