Korekta wskazań wilgotności w cloudzie.

Lucas

Czy w cloudzie możliwe jest zwiększenie zakresu korekty wilgotności powyżej 10%?

Ostatnio, po prawie 3 latach użytkowania, postanowiłem ponownie sprawdzić wskazania używanych LYWSD03MMC, bo stwierdziłem, że coraz bardziej oszukują mnie na wilgotności.

I rzeczywiście, przy porównaniu ze wzorcowanym termohigrometrem, zawyżają wilgotność o średnio 12-15% w zależności od lokalizacji.
Temperaturę dalej trzymają dobrze. Gdy je pierwszy raz uruchamiałem, to również porównywałem wskazania i wówczas na wilgotności nie było, aż tak dużych odchyleń.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kurus

Jeśli używasz gg to zrób sobie korektę po stornie modułu w konfiguracji, nie ma tam takich ograniczeń.

Tez uważam że, te termometry zawyżają..
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

LYWSD03MMC komunikują się po BT z bramką Supla Device / Supla Virtual Device. Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to napisanie skryptu, który odejmowałby od zapisywanej do pliku wartości wilgotności zadeklarowaną wartość.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
t0mek

A tutaj nie da się korekty wstawić?
20230314_151858.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Tomek
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Też myślę, że ten zakres powinien być większy.
Dodałem issue do Clouda, aby temat nie zginął: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/686
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lucas

klew wrote: Wed Mar 15, 2023 8:44 am Też myślę, że ten zakres powinien być większy.
Dodałem issue do Clouda, aby temat nie zginął: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/686
Dzięki. Jestem akurat przed zmianą firmware na termometrach. Myślałem też, że w alternatywnym firmware będzie jakaś możliwość korekty wskazań bezpośrednio na wyświetlaczu, bo częściej zerkam na wyświetlacz. Będę testował.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Lucas wrote: Wed Mar 15, 2023 1:11 pm
klew wrote: Wed Mar 15, 2023 8:44 am Też myślę, że ten zakres powinien być większy.
Dzięki. Jestem akurat przed zmianą firmware na termometrach. Myślałem też, że w alternatywnym firmware będzie jakaś możliwość korekty wskazań bezpośrednio na wyświetlaczu, bo częściej zerkam na wyświetlacz. Będę testował.
Korekta po stronei clouda nie wpłynie na to co wyświetla to urządzenie.
Nie mam i nie używam tych termometrów, więc od strony ich konfiguracji nic nie pomogę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Lucas wrote: Tue Mar 14, 2023 12:38 pm Czy w cloudzie możliwe jest zwiększenie zakresu korekty wilgotności powyżej 10%?

Ostatnio, po prawie 3 latach użytkowania, postanowiłem ponownie sprawdzić wskazania używanych LYWSD03MMC, bo stwierdziłem, że coraz bardziej oszukują mnie na wilgotności.

I rzeczywiście, przy porównaniu ze wzorcowanym termohigrometrem, zawyżają wilgotność o średnio 12-15% w zależności od lokalizacji.
Temperaturę dalej trzymają dobrze. Gdy je pierwszy raz uruchamiałem, to również porównywałem wskazania i wówczas na wilgotności nie było, aż tak dużych odchyleń.
Sprawdziłeś czy przekłamanie jest na zasadzie prostej korekty +/- czy też proporcjonalne?
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”