Czy w cloudzie możliwe jest zwiększenie zakresu korekty wilgotności powyżej 10%?
Ostatnio, po prawie 3 latach użytkowania, postanowiłem ponownie sprawdzić wskazania używanych LYWSD03MMC, bo stwierdziłem, że coraz bardziej oszukują mnie na wilgotności.
I rzeczywiście, przy porównaniu ze wzorcowanym termohigrometrem, zawyżają wilgotność o średnio 12-15% w zależności od lokalizacji.
Temperaturę dalej trzymają dobrze. Gdy je pierwszy raz uruchamiałem, to również porównywałem wskazania i wówczas na wilgotności nie było, aż tak dużych odchyleń.
Korekta wskazań wilgotności w cloudzie.
-
Lucas
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
kurus
Jeśli używasz gg to zrób sobie korektę po stornie modułu w konfiguracji, nie ma tam takich ograniczeń.
Tez uważam że, te termometry zawyżają..
Tez uważam że, te termometry zawyżają..
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
LYWSD03MMC komunikują się po BT z bramką Supla Device / Supla Virtual Device. Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to napisanie skryptu, który odejmowałby od zapisywanej do pliku wartości wilgotności zadeklarowaną wartość.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
t0mek
A tutaj nie da się korekty wstawić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Też myślę, że ten zakres powinien być większy.
Dodałem issue do Clouda, aby temat nie zginął: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/686
Dodałem issue do Clouda, aby temat nie zginął: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/686
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Lucas
Dzięki. Jestem akurat przed zmianą firmware na termometrach. Myślałem też, że w alternatywnym firmware będzie jakaś możliwość korekty wskazań bezpośrednio na wyświetlaczu, bo częściej zerkam na wyświetlacz. Będę testował.klew wrote: Wed Mar 15, 2023 8:44 am Też myślę, że ten zakres powinien być większy.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Korekta po stronei clouda nie wpłynie na to co wyświetla to urządzenie.Lucas wrote: Wed Mar 15, 2023 1:11 pmDzięki. Jestem akurat przed zmianą firmware na termometrach. Myślałem też, że w alternatywnym firmware będzie jakaś możliwość korekty wskazań bezpośrednio na wyświetlaczu, bo częściej zerkam na wyświetlacz. Będę testował.klew wrote: Wed Mar 15, 2023 8:44 am Też myślę, że ten zakres powinien być większy.
Nie mam i nie używam tych termometrów, więc od strony ich konfiguracji nic nie pomogę.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Sprawdziłeś czy przekłamanie jest na zasadzie prostej korekty +/- czy też proporcjonalne?Lucas wrote: Tue Mar 14, 2023 12:38 pm Czy w cloudzie możliwe jest zwiększenie zakresu korekty wilgotności powyżej 10%?
Ostatnio, po prawie 3 latach użytkowania, postanowiłem ponownie sprawdzić wskazania używanych LYWSD03MMC, bo stwierdziłem, że coraz bardziej oszukują mnie na wilgotności.
I rzeczywiście, przy porównaniu ze wzorcowanym termohigrometrem, zawyżają wilgotność o średnio 12-15% w zależności od lokalizacji.
Temperaturę dalej trzymają dobrze. Gdy je pierwszy raz uruchamiałem, to również porównywałem wskazania i wówczas na wilgotności nie było, aż tak dużych odchyleń.
YoMan