Witam,
Mam pytanie o komendę mqtt do liw 01 aby podał status do brokera..
połączony jest tylko nie podaje statusu interwałowo i chcę go z nod-reda odpytywać co jakiś czas...
cmnd jak w tasmocie nie działa ...
MQTT komendy
-
skidowitz
na tasmocie po mqtt wysyłam komendy ze znacznikiem cmnd/status1 i wymuszam wysyłanie przez urządzenie statusu do mqtt.
a może po http jest coś do wymuszenia ??
po przepięciu na mqtt i spięciu z wifi nie mogę się dobić do urządzenia po http. są jakieś metody na prze konfigurowanie urządzenia jak jest spięty w ten sposób bez konieczności restartu do fabrycznych??
ping leci normalnie...
a może po http jest coś do wymuszenia ??
po przepięciu na mqtt i spięciu z wifi nie mogę się dobić do urządzenia po http. są jakieś metody na prze konfigurowanie urządzenia jak jest spięty w ten sposób bez konieczności restartu do fabrycznych??
ping leci normalnie...
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
LIW nie nasłuchuje "komend". Nie ma takiej potrzebny z założenia. Jak się dane zmieniają to te dane otrzymujesz.
Http jest niedostępny w trybie normalnej pracy. Jak chcesz przekonfigurować to przytrzymaj przycisk CONFIG przez 5 sek.
Http jest niedostępny w trybie normalnej pracy. Jak chcesz przekonfigurować to przytrzymaj przycisk CONFIG przez 5 sek.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
skidowitz
jeśli dobrze rozumiem jedynym sposobem na potwierdzenie że działa jest ping??
a jakieś .doc/pdf z opisem tej uproszczonej konfiguracji mqtt na tymże urządzeniu gdzie jest dostępne ??
wszędzie tylko opisy trybu "supla" brak opisów dla trybu mqtt..
A zdalny reboot ?? jest możliwy ??
a jakieś .doc/pdf z opisem tej uproszczonej konfiguracji mqtt na tymże urządzeniu gdzie jest dostępne ??
A zdalny reboot ?? jest możliwy ??
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
ping-iem potwierdzisz tylko czy urządzenie odpowiada w warstwie sieciowej.skidowitz wrote: Thu Mar 16, 2023 12:36 pm jeśli dobrze rozumiem jedynym sposobem na potwierdzenie że działa jest ping??
do ustawienia czy urządzenie jest dostępne służy topic ".../connected"
Dokumentacja https://mqtt.org/skidowitz wrote: Thu Mar 16, 2023 12:36 pm jeśli dobrze rozumiem jedynym sposobem na potwierdzenie że działa jest ping??
Nie. W jakim celu ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
skidowitz
LIW-01 w zastosowaniu z lokalnym serwerem mqtt jest słabym rozwiązaniem .
nie ma opcji reboot-u urządzenia, opis funkcji w web-gui dla profilu mqtt nie istnieje a urządzenie po sparowaniu z wi-fi nie "słucha" niczego...
żyje własnym życiem i jak uzna za stosowne się zgłosić to się zgłasza..
Dla mnie kluczowym jest w moim zastosowaniu potwierdzenie że urządzenie żyje i jest on-line
gdyby wysyłał co 1 min. to trigerem czasowym wysłał bym sobie powiadomienie a tak to słabo.
ps.
pytanie w jakim celu się reboot-uje urządzenie uznaję za pomyłkę piśmienniczą a tłumaczenie że urządzenie nie ma w zwyczaju słuchać jakichkolwiek poleceń po sparowaniu uznaję za niedopatrzenie.
(posiadam spiętych 170 urządzeń po mqtt i steruję większością z nich w zastosowaniu przemysłowym)
Wysłał przy łączeniu się i milczy...
nie ma opcji reboot-u urządzenia, opis funkcji w web-gui dla profilu mqtt nie istnieje a urządzenie po sparowaniu z wi-fi nie "słucha" niczego...
żyje własnym życiem i jak uzna za stosowne się zgłosić to się zgłasza..
Dla mnie kluczowym jest w moim zastosowaniu potwierdzenie że urządzenie żyje i jest on-line
gdyby wysyłał co 1 min. to trigerem czasowym wysłał bym sobie powiadomienie a tak to słabo.
ps.
pytanie w jakim celu się reboot-uje urządzenie uznaję za pomyłkę piśmienniczą a tłumaczenie że urządzenie nie ma w zwyczaju słuchać jakichkolwiek poleceń po sparowaniu uznaję za niedopatrzenie.
(posiadam spiętych 170 urządzeń po mqtt i steruję większością z nich w zastosowaniu przemysłowym)
No właśnie nie.klew wrote: Thu Mar 16, 2023 12:52 pm LIW wysyła co kilka sekund (albo szybciej - nie pamiętam) info o swoim statusie, uptime, adres ip i kilka innych.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Spróbuję to wieczorem sprawdzić u siebie. Ale ogólnie wszystkie urządzenia Supli z MQTT wysyłają stan sekundę, natomiast wartość licznika leci przy "rejestracji" oraz po zmianie wartości licznika.skidowitz wrote: Thu Mar 16, 2023 1:05 pm ps.
No właśnie nie.klew wrote: Thu Mar 16, 2023 12:52 pm LIW wysyła co kilka sekund (albo szybciej - nie pamiętam) info o swoim statusie, uptime, adres ip i kilka innych.
W LIW nie ma za bardzo jakich komend przyjmować. Mamy gdzieś w planach dodanie opcji zdalnego resetowania wartości licznika.
Jeśli ma dobry zasięg Wi-Fi, to połączenie powinno być stabilne i bez żadnych niespodzianek.
Tak to mniej wiecej powinno wyglądać (tutaj dla RNW-01, bo ten akurat mam podłączony):
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
skidowitz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.