Potrzeba pomoc mROW02 + Schodowy

wojcik.jak

Hej,

Poddaje się i potrzebuje pomocy. Kupiłem mROW02 bo miało być "łatwo" go podłączyć dla osoby która nie jest elektrykiem jak ja :)

Instalacja jest prosta, w domu mam klatkę schodową dwa schodowe (góra | dół) i jedna lampa nad schodami. Chce żeby można było sterować oświetleniem nad schodami zarówno z przycisków i dodatkowo z supli.

Co robię źle? :)

Potrafię sterować oświetleniem z aplikacji oraz jednego przycisku - nie działają oba na raz :(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mirosław F.

Zerknij tutaj.
viewtopic.php?t=3308
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
pzygmunt

djalex

pzygmunt wrote: Sun Apr 02, 2023 4:41 pm viewtopic.php?p=25217#p25217
Dokładnie tak jak pisał @Ernest, z mROW-02 wykorzystasz tylko jeden kanał, najwyżej zastosuj w innym miejscu gdzie masz 2 obwody a tu załóż jednokanałowy moduł. I jeszcze sugeruje wymienić te złączki na Wago 2273 (tylko na przewód typu "drut") bo po prostu mniej miejsca zajmują.
wojcik.jak

Hej @djalex, tak wiem że jeden i byłem tego świadom kupując ten model. Zdecydowałem się na niego bo miało być łatwo :(
Co do Wago - to tak oczywiście docelowo je wymienię na mniejsze, to teraz tymczasowe rozwiązanie na czas moich testów i podpinania.
Dokładnie tak jak pisał @Ernest, z mROW-02 wykorzystasz tylko jeden kanał, najwyżej zastosuj w innym miejscu gdzie masz 2 obwody a tu załóż jednokanałowy moduł. I jeszcze sugeruje wymienić te złączki na Wago 2273 (tylko na przewód typu "drut") bo po prostu mniej miejsca zajmują.
klew

wojcik.jak wrote: Mon Apr 03, 2023 7:10 am Zdecydowałem się na niego bo miało być łatwo :(
O co chodzi z tym "bo miało być łatwo"? W porównaniu do czego? W zasadzie większość tego typu modułów podłącza się w bardzo podobny sposób.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
wojcik.jak

klew wrote: Mon Apr 03, 2023 7:31 am
wojcik.jak wrote: Mon Apr 03, 2023 7:10 am Zdecydowałem się na niego bo miało być łatwo :(
O co chodzi z tym "bo miało być łatwo"? W porównaniu do czego? W zasadzie większość tego typu modułów podłącza się w bardzo podobny sposób.
Nie jestem elektrykiem i dowiedziałem się że mROW02 nie wymaga modyfikacji instalacji elektrycznej. Bo jest dodatkowe złącze N.
robertklepacki94

wojcik.jak wrote: Mon Apr 03, 2023 7:55 am
klew wrote: Mon Apr 03, 2023 7:31 am
Nie jestem elektrykiem i dowiedziałem się że mROW02 nie wymaga modyfikacji instalacji elektrycznej. Bo jest dodatkowe złącze N.
W tym przypadku użycie jakiego kolwiek innego modułu wymaga taką samą ingerencja w instalację elektryczną. Tak jak napisał @klew większość jak nie wyszystkie moduły podłącza się w identyczny sposób. I nie ma tu znaczenia zacisk N.

P.S. nie lepiej wymienić cie te przełączniki schodowe na monostabilne ? Będzie prosciej połączyć.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

wojcik.jak wrote: Mon Apr 03, 2023 7:55 am Nie jestem elektrykiem i dowiedziałem się że mROW02 nie wymaga modyfikacji instalacji elektrycznej. Bo jest dodatkowe złącze N.
To dodatkowe "N" daje tylko tyle, że czasem zamiast dokładać złączkę wago, aby zmostkować N, możesz z niej zrezygnować i podłączyć się pod N w module. Także jedyna różnica to jedna złączka Wago mniej ;)

Ogólnie musisz to podłączyć zgodnie ze schematem, który @pzygmunt podlinkował poywżej. Tylko tam jest narysowane do ROW-01, więc na mROW będą to inne zaciski (bo kolejność złącz jest inna), ale idea taka sama.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
djalex

robertklepacki94 wrote: Mon Apr 03, 2023 8:00 am P.S. nie lepiej wymienić cie te przełączniki schodowe na monostabilne ? Będzie prosciej połączyć.
To fakt, prostsze podłączenie bo kolejne łączniki są podłączone równolegle i wymagają tylko użycia dwóch żył, w dotychczasowym układzie schodowym wykorzystane były 3 żyły a więc dzięki wymianie na monostabilne pojawia się dodatkowa możliwość użycia "uwolnionej żyły" do podłączenia drugiego przycisku monostabilnego i podłączenia go pod wolne wejście sterownika ROW i użycie AT do sterowania innym modułem. W praktyce taka "wymiana" łącznika bistabilnego na mono polega na dodaniu sprężynki.

BTW, te opisy marketingowe na produktach nic nie dają a wręcz są mylące dla osób które nie są biegłe w temacie, przykład choćby RNW-01 i potem wysyp postów np. typu: "jak to podlączyć pod lampę".

Return to “ZAMEL mROW-02”