Dodanie urządzenia MQTT

ic3ek

Cześć.

Potrzebuje waszej pomocy w dodaniu urządzenia.

Otóż mam postawiony swój serwer supli na swoim sprzęcie.
Oczywiście wszystko działa ale chciałem przenieść integracje swojego serwera do HA.
Mam problem z dodaniem urządzenia po MQTT.

server supli jest dodany do integracji mqtt , serwer łaczy sie z i widać urządzenia w mqtt exploer " oczywiście na osobnym użytkowniku"

Jak mam dodać te urządzenie tak aby poprawnie widział je HA i współpracował poprawnie z suplą

Poniżej kilka zdjęć z konfiguracji

https://drive.google.com/file/d/11Cb1mY ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1WraJZi ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1elMcht ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1qTpWhR ... sp=sharing

Wrzuciłem też w code wszystko co udostępnia Mtqq Exploer dla kanału pierwszego " switch "

Code: Select all

{"avty":{"topic":"supla/90bd6c8faa735c95653c7f870fc84656/devices/1/channels/1/state/connected","payload_available":"true","payload_not_available":"false"},"~":"supla/90bd6c8faa735c95653c7f870fc84656/devices/1/channels/1","device":{"ids":"supla-iodevice-1","mf":"","name":"Node Mcu","sw":"GG v6.0.4"},"name":"On/Off switch","uniq_id":"supla_1","qos":0,"ret":false,"opt":false,"stat_t":"~/state/on","cmd_t":"~/set/on","stat_on":"true","stat_off":"false","pl_on":"true","pl_off":"false"}
Nadmienie , że posiadam odpaloną integracje z chmurą supli przez mosquito , i chciałbym ją tak pozostawić bo mam też kilka urządzeń podłaczonych poza domem w innej lokalizacji.

A te które mam na swoim serwerze chce mieć też zintegrowane z moim HA. I nie potrafie poprawnie sobie z tym poradzić.

Kombinowałem już na wiele sposobów jak dopisać do configuration.yaml , ale nie udało mi sie tego poprawnie wykonać.

Proszę pomóżcie to wykonać poprawnie.
martinok

https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view

"Strzelam" że użyłeś pierwszego sposobu do integracji jeżeli tak to musisz użyć drugiego i w /share/mosquitto/bridge.conf
dopisać sobie dwa mosty jeden z Cloud a drugi z prywatną instalacją.
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
pzygmunt

Jeśli posiadasz prywatny serwer Supli w wersji docker-owej to w .env wprowadzć ustawienia dostępowe do Twojego borkera mqtt i to wszystko. Wszystkie urządzenia w postaci encji powinny się pojawić w HA automatycznie.
ic3ek

pzygmunt wrote: Mon Apr 10, 2023 10:31 am Jeśli posiadasz prywatny serwer Supli w wersji docker-owej to w .env wprowadzć ustawienia dostępowe do Twojego borkera mqtt i to wszystko. Wszystkie urządzenia w postaci encji powinny się pojawić w HA automatycznie.
Tak. Serwer i cloud jest postawiony z portainera. STACK
Jest dopisany po mtqq host przy instalacji. No i jest wszystko widoczne na nowym użytkowniku. "Supla".

Jak dobrze się przypatrzeć to nawet w użytkowniku homeassistant są widoczne polecenia wydawane przez serwer supli. Ale nie ma encji dostępnych do zaimpletowania w HA.

Przemku zerknij na zdjęcia które wstawiłem. Widać wszystkie urządzenia na użytkowniku homeassistant. Ale jakkolwiek encji nie mogę znaleźć.

HA mam w wersji supervisor
martinok wrote: Mon Apr 10, 2023 10:30 am https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view

"Strzelam" że użyłeś pierwszego sposobu do integracji jeżeli tak to musisz użyć drugiego i w /share/mosquitto/bridge.conf
dopisać sobie dwa mosty jeden z Cloud a drugi z prywatną instalacją.

Integraje z cloud.supla.org robiłem przez brokera mosquito , i ta instalacja działa poprawnie.

Mógłbyś trochę naprowadzić gdzie mam wprowadzić bridge, bo w ustawieniach mosquito nawet jak wezmę prze configuracje yaml nie widzę opcji aby dopisać dodatkowo host.
pzygmunt

Sorry nie popatrzyłem wcześniej na screen-y.
Jeśli to co tam pokazałeś to jest to co opublikowała Twoja prywatna instancja to tutaj wszystko jest OK.
Pozostaje tylko kwestia dlaczego HA niw widzi tych topic-ów. Sugeruję przeglądnąć logi HA. Spróbuj też dostać się do brokera przy użyciu poświadczeń, które używa HA.
martinok

ic3ek wrote: Mon Apr 10, 2023 11:22 am

Integraje z cloud.supla.org robiłem przez brokera mosquito , i ta instalacja działa poprawnie.

masz coś wpisane w configuration.yaml odnośnie mosquitto?
ic3ek

martinok wrote: Mon Apr 10, 2023 12:52 pm

masz coś wpisane w configuration.yaml odnośnie mosquitto?
Już tłumaczę.

W configuration.yaml nie mam nic wpisane odnośnie mosquito.

W brokerze mosquito mam integrację z chmura supli zrobioną svr7.supla.org i te urządzenia wszystkie poprawnie widzi.
W brokerze nie jest wpisany loclahost "192.168.1.14" bo pod takim ip mam serwer swój postawiony.
I przypuszczam że jest to problemem.

Zastanawiam się właśnie czy idzie zrobić 2 integrację na jednym brokerze.

W logach od HA nie ma nic nadzwyczajnego, oprócz wyłączenia not-healthy , bo mam postawionego pitarnera , a jak wiadomo HA nie podoba się ten docker.

Dziwi mnie tylko że w użytkowniku homeassistant urządzenia z prywatnego serwera supli widnieją. A sam HA nie widzi tych encji.

Próbowałem też wpisać do mqtt.yaml manualnie urządzenie z tej platformy ale nie chce się poprawnie wpisać.

Może nie wiem jak poprawnie powinno być to wpisane, choć wpisywałem z mqtt explorera system-topic.

A i zapomniałem dopisać ze w configuration.yaml mam zaimplementowane mqtt.yaml żeby nie robić smieci w podstawowej konfiguracji. No i oczywiście mam core na HA jedno z nowszych więc konfigurację mqtt trzeba wpisywać według nowego standardu.

Już normalnie ręce mi opadają, bo za żadne skarby nie chce mi pokazać tych encji z prywatnego serwera.
martinok

ic3ek wrote: Mon Apr 10, 2023 1:59 pm

Już normalnie ręce mi opadają, bo za żadne skarby nie chce mi pokazać tych encji z prywatnego serwera.

tak tylko dla pewności masz włączone?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ic3ek

martinok wrote: Mon Apr 10, 2023 2:43 pm
ic3ek wrote: Mon Apr 10, 2023 1:59 pm

tak tylko dla pewności masz włączone?
Wiem że ludzie sa czasami dziwaczni , ale raczej nie ja .

Oczywiście że mam właczone.

Ale zauważyłem błędy które pojawiają sie własnie w mosquito.

Code: Select all

23-04-10 20:02:12 INFO (MainThread) [supervisor.auth] Auth request from 'core_mosquitto' for 'supla'
23-04-10 20:02:13 INFO (MainThread) [supervisor.auth] Successful login for 'supla'
23-04-10 20:02:25 WARNING (MainThread) [supervisor.addons.options] Unknown option 'logins' for Mosquitto broker (core_mosquitto)
I najbardziej interesuje mnie ostatnia linijka ?
pzygmunt

To ostrzeżenie, a nie błąd. Nic więcej w logach nie ma ?
Nie zmieniałeś prefixu dla HA Discovery ?

Return to “MQTT”