Wyłączanie alarmem kanałów na row1 i row2

Sterownik jednokanałowy
ElektrykDominik
Posts: 3
Joined: Wed Apr 12, 2023 7:38 am

Post

Witam, mam w domu założone sterowniki row1 i row2, sterują one różnymi zewnętrznymi urządzeniami, lampami i gniazdkami. Chciałbym aby niektóre z tych sterowników automatycznie przechodziły w stan wyłączenia po załączeniu alarmu. Powiedzmy że z alarmu wychodzi styk zwierny bez potencjału i gdy odpalam alarm on się zwiera. Czy da rade tym zwartym stykiem poprzez jakiś sterownik z supla wprowadzić w stan wyłączenia sterowniki row1 i row2. Jakie urządzenie jest mi potrzebne i co mniej więcej trzeba ustawić?

Dziękuję za pomoc i dopiero się uczę także proszę o wyrozumiałość.
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

ElektrykDominik wrote: Wed Apr 12, 2023 7:53 am Witam, mam w domu założone sterowniki row1 i row2, sterują one różnymi zewnętrznymi urządzeniami, lampami i gniazdkami. Chciałbym aby niektóre z tych sterowników automatycznie przechodziły w stan wyłączenia po załączeniu alarmu. Powiedzmy że z alarmu wychodzi styk zwierny bez potencjału i gdy odpalam alarm on się zwiera. Czy da rade tym zwartym stykiem poprzez jakiś sterownik z supla wprowadzić w stan wyłączenia sterowniki row1 i row2. Jakie urządzenie jest mi potrzebne i co mniej więcej trzeba ustawić?

Dziękuję za pomoc i dopiero się uczę także proszę o wyrozumiałość.
Nie wiem czy najprościej ale ja bym spróbował np. wemosa d1 mini i do niego soft z wirtualnym przekaźnikiem + przycisk i ATE. Piny do sterowania przyciskiem podłączył bym do alarmu. Zmiana stanu przycisku załączała by zdefiniowaną scenę lub grupę kanałów.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
pzygmunt
Posts: 18616
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

RNW-01 z tym, że bez internetu nie zadziała.
ElektrykDominik
Posts: 3
Joined: Wed Apr 12, 2023 7:38 am

Post

A da radę to rozwiązać że sterownikiem RNW?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18616
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Tzn ?
ElektrykDominik
Posts: 3
Joined: Wed Apr 12, 2023 7:38 am

Post

Czy z takim zestawem dam radę uruchomić takie funkcje jak potrzebuję?

Moduł Przekaźnikowy ROPAM RM85-12V-1P
RNW 1
User avatar
pzygmunt
Posts: 18616
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Tak z tym, że bez internetu nie zadziała więc jeśli jest to krytyczna funkcja, należy poszukać jakiegoś innego, najlepiej w pełni przewodowego rozwiązania.
User avatar
Duch__
Posts: 1796
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Post

Jeśli centrala alarmowa ma możliwość puszczenia strzałki na numer telefonu to proponuje wykorzystać SUPLA.CALL.IO. U mnie działa to idealnie na centrali Integra 128.
Image

Return to “ZAMEL ROW-01”