Wysterowanie markizy "radiowej"

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Przyznam, że nie miałem potrzeby śledzić wątków ze sterowaniem radiowym więc je czytałem "po łebkach" i teraz ciężko odnaleźć wszystkie wątki więc może ktoś podpowie.

Pacjent: markiza sterowana radiowo, pilot Cherubini 433,92MHz, do tego czujnik wiatru (podobno też podający sygnał radiowo)
Mogę się podpiąć z modułem radiowym do istniejących modułów w rozdzielni (ok. 7m w liniii prostej + strop żelbet), mogę zainstalować nowy moduł w rozdzielni, mogę coś wcisnąć do puszki pod włącznikami.

Jak najlepiej, najwygodniej spiąć to z SUPLĄ? Jakie urządzenie, jaki soft, jak sterowane? Żeby zgadzały się stany to może istniejący pilot sterować suplą, która dopiero będzie sterować markizą?
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Z tego co widzę w google to te piloty mają dynamiczne/zmienne kodowanie, więc raczej nie da się prosto podsłuchać komendy i wysyłać jej z Twojego urządzenia.

Osobiście nigdy nie robiłem niczego na radiu. Ktoś kiedyś implementował obsługę Somfy w Supli, ale to martwy kod, którego nikt obecnie nie używa (bo nawet się nie kompiluje).

Jeśli chciałbyś mieć podgląd stanu w Supli, to musiałbyś zepewnić, aby wyłącznie Supla sterowała napędem. Ewentualne pilioty/przyciski powinny być podłączone do Supli. W przeciwnym wypadku nie ma jak utrzymać informacji o stanie otwarcia rolety.

Moje osobiste doświadczenie z roletami sprowadza się do tego, że w praktyce robię "otwórz wszystkie" rano, a wieczorem "zamknij wszystkie" :). Czasem jakieś dodatkowe rzeczy też się dzieją, ale najczęściej jest to zmiana pozycji między 0 a 100% otwarcia. Do takiego sterowania nie potrzeba znać % otwarcia.
Mając pilot możesz się podlutować pod przyciski otwierania/zamykania i przekaźnikami udawać wciskanie tych przycisków.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Thu Apr 20, 2023 8:58 am Z tego co widzę w google to te piloty mają dynamiczne/zmienne kodowanie, więc raczej nie da się prosto podsłuchać komendy i wysyłać jej z Twojego urządzenia.

Osobiście nigdy nie robiłem niczego na radiu. Ktoś kiedyś implementował obsługę Somfy w Supli, ale to martwy kod, którego nikt obecnie nie używa (bo nawet się nie kompiluje).

Jeśli chciałbyś mieć podgląd stanu w Supli, to musiałbyś zepewnić, aby wyłącznie Supla sterowała napędem. Ewentualne pilioty/przyciski powinny być podłączone do Supli. W przeciwnym wypadku nie ma jak utrzymać informacji o stanie otwarcia rolety.

Moje osobiste doświadczenie z roletami sprowadza się do tego, że w praktyce robię "otwórz wszystkie" rano, a wieczorem "zamknij wszystkie" :). Czasem jakieś dodatkowe rzeczy też się dzieją, ale najczęściej jest to zmiana pozycji między 0 a 100% otwarcia. Do takiego sterowania nie potrzeba znać % otwarcia.
Mając pilot możesz się podlutować pod przyciski otwierania/zamykania i przekaźnikami udawać wciskanie tych przycisków.
no tak po cichu właśnie się spodziewałem. Tak naprawdę powiesić pilot na ścianie koło włączników nie jest problem (ewentualne podpięcie pod istniejące włączniki miało by wymiar estetyczny ale do tego supla niepotrzebna). Co do automatyzacji to faktycznie w zasadzie wystarczy mi jej chowanie kiedy opuszczam dom, jest noc lub zaczyna padać deszcz a ja zapomniałem jej złożyć. Tu wystarczy mały pilot i wlutować się pod jeden przycisk z automatem schodowym (oryginalny pilot ma osobne przyciski góra/stop/dół)
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”