Po co robić pomiary zużycia energii elektrycznej

Robert Błaszczak

Dziś wreszcie znalazłem chwilę czasu i zamontowałem w docelowym miejscu LEW-01. Monitor realizuje pomiar zużycia energii elektrycznej dla klimatyzacji multisplit Rotenso Imoto (dwie jednostki wewnętrzne I21X 2.1 kW + jednostka zewnętrzna) zamontowanej w mieszkaniu w budynku wielorodzinnym. Klimatyzacja służy praktycznie tylko i wyłącznie do chłodzenia.

Montując klimatyzację, nie chciałem niszczyć ścian w przedpokoju aby podłączyć zasilanie z głównej rozdzielnicy. Zdecydowałem się na przewiert w puszce z łazienki do pokoju. W tej puszce miałem gniazdo 230V z obwodem zasilającym pralkę i głośniki BT. Obwód zabezpieczony wyłącznikiem nadprądowym B16, instalacja 3 x 2.5 mm2.

Monitor LEW-01 mierzy tylko i wyłącznie obwód zasilania klimatyzacji. dodatkowy wyłącznik nadprądowy widoczny na zdjęciu rozłącza tylko obwód zasilania klimatyzacji. Rozdzielnica natynkowa zamontowana jest w ten sposób, że zakrywa puszkę. A całość jest w szafie w łazience.

Ciekawostką jest fakt, że opisywany zestaw multisplit w czasie czuwania (stand-by) pobiera około 9,6 W. A to daje 0,23 kWh na dobę, 6,91 kWh na miesiąc i 84,09 kWh na rok. Te wartości jasno pokazują, że jeśli mamy klimatyzację służącą tylko i wyłącznie do chłodzenia pomieszczeń w okresie letnim, warto wyłączyć zasilanie na okres, kiedy urządzenie nie jest użytkowane.

Zamontowany LEW-01:
LEW-01_RB.jpg

Odczyty w trybie stand-by:
LEW-01_2_RB.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
cinas

Dokładnie warto wyłączyć
U mnie też tylko chłodzi klimatyzacja
Mam 4 x kaisai 3.5 kW każda pobiera około 8W x4 = 32W
Zakładając iż klimatyzacja działa 1 miesiąc w roku to mam 253 kWh zaoszczędzone w roku co daj nam około 200 zł w kieszenie
Zakup 4 x gniazdo z pomiarem to po roku się zeruje
klew

Czym ogrzewacie domy/mieszkanie że na sezon grzewczy wyłączacie pompy ciepła? ;)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Pietras81

A sprawdzał ktoś ile pobiera sam lew-01 ja ostatnio odpaliłem pzem-004t i okazuje się że bez odbiornika pokazuje 1W. Niby nic ale w skali roku to się już trochę nazbiera.
https://pietras-81.aqi.eco/
cinas

U mnie kocioł gazowy
Jak na razie nie planuje pompy ciepła - las mało słońca - a do grzania mam sporo 200m dom i 200m warsztat
klew

cinas wrote: Sun Apr 23, 2023 8:23 pm U mnie kocioł gazowy
Jak na razie nie planuje pompy ciepła - las mało słońca - a do grzania mam sporo 200m dom i 200m warsztat
Cytuję: "Mam 4 x kaisai 3.5 kW"

Przecież masz już 4 pompy ciepła :)

Ja ogrzewam dom klimatyzacją.
Robert Błaszczak

klew wrote: Sun Apr 23, 2023 10:14 am Czym ogrzewacie domy/mieszkanie że na sezon grzewczy wyłączacie pompy ciepła? ;)
W mieszkaniu mam centralne ogrzewanie z miejskiej sieci ciepłowniczej. Na dodatek produkcją energii elektrycznej, cieplnej oraz siecią ciepłowniczą zajmuje się firma w której pracuję :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

klew

Robert Błaszczak wrote: Mon Apr 24, 2023 5:59 am
klew wrote: Sun Apr 23, 2023 10:14 am Czym ogrzewacie domy/mieszkanie że na sezon grzewczy wyłączacie pompy ciepła? ;)
W mieszkaniu mam centralne ogrzewanie z miejskiej sieci ciepłowniczej. Na dodatek produkcją energii elektrycznej, cieplnej oraz siecią ciepłowniczą zajmuje się firma w której pracuję :lol:
Układziki... :P

No dobra, przekonałeś mnie. Po co Ci w takim razie jakikolwiek licznik energii? Nie można "hulaj duszo, piekła nie ma"? :)
Robert Błaszczak

klew wrote: Mon Apr 24, 2023 6:56 am
Robert Błaszczak wrote: Mon Apr 24, 2023 5:59 am
Układziki... :P

No dobra, przekonałeś mnie. Po co Ci w takim razie jakikolwiek licznik energii? Nie można "hulaj duszo, piekła nie ma"? :)
Wszelkie deputaty / dopłaty to już czasy słusznie minione. Za prąd płacę do dystrybutora (Enea) jak każdy inny obywatel, za ogrzewanie - które jest rozliczane przez Wspólnotę - również :)

A opomiarowanie obwodu klimatyzacji przyda się jak najbardziej do analizy czy przypadkiem nie będzie tańsze ogrzewanie dwóch pokoi przez pompę ciepła :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “ZAMEL LEW-01”