SONOFF lub inny moduł pod suple do bramy z LAN

slavo_s2k

Używam przerobionego Sonoff basica jako moduł do bramy (z wgraną Suplą), potrzebuję jednak do innej lokalizacji zrealizować takie samo rozwiązanie, ale tam nie mam wifi, czy jest jakiś moduł z LAN która podziała jako bramu i wgram suple?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Używanie przerobionego Sonoffa do sterowania bramą to nie jest dobry pomysł!!!. A odnośnie braku WIFI w danym miejscu to jednym z rozwiązań jest podciągnięcie kabla od napędu w takie miejsce w którym zasięg już jest i tam umieścić moduł.
slavo_s2k

Wiem, że to nie najlepsze rozwiązanie, chcę w drugiej lokalizacji zrobić inaczej i tego starego basic-a zmienić, wszedzie mam LAN, a z wifi słabo, jak nie ma żadnej opcji z LAN to będę dodawał AP-ki, ale widziałem w GUI Generic Builderze opcję z LAN:
gui_builder.jpg
może ktoś to testował i coś więcej powie nt temat?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex
Has thanked: 2 times

Skoro masz LAN to można zastosować wzmacniacz z wejściem LAN np. Fritz Repeater 450E, 1750E lub jakiegoś innegi producenta.
Basmar

Jak jest kabel to jesteś w domu, zasilacz POE w budynku a na końcu albo miktotik zasilany POE z WiFi albo jakiś TP Link na 12 Volt polecam unifi lite AP. Kabli nigdy za wiele.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Gitman

slavo_s2k wrote: Thu Apr 27, 2023 1:37 pm potrzebuję jednak do innej lokalizacji zrealizować takie samo rozwiązanie, ale tam nie mam wifi, czy jest jakiś moduł z LAN która podziała jako bramu i wgram suple?
A masz przycisk do otwierania tej bramy w budynku ?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Pokazały się w sprzedaży klony Raspberry Pi Pico z modułem Ethernet. Nie jest to drogie. Pytanie, czy idzie to łatwo osuplować? Do sterowników po kablu całkiem fajny moduł.

https://botland.com.pl/plytki-z-mikroko ... iznet.html
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
radzik_r
Has thanked: 1 time

slavo_s2k wrote: Fri Apr 28, 2023 6:17 am Wiem, że to nie najlepsze rozwiązanie, chcę w drugiej lokalizacji zrobić inaczej i tego starego basic-a zmienić, wszedzie mam LAN, a z wifi słabo, jak nie ma żadnej opcji z LAN to będę dodawał AP-ki, ale widziałem w GUI Generic Builderze opcję z LAN:
gui_builder.jpg
może ktoś to testował i coś więcej powie nt temat?
Jest to opcja do wykorzystania modułu WT32-eth01
Ale gotowego małego modułu nie ma. Można taki zbudować. Jak chcesz to pisz Priv.
slavo_s2k

W większości proponujecie postawić tam wifi, oczywiście to nie problem, ale chciałem uniknąć wifi. W każdym razie dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Robert Błaszczak wrote: Sat Apr 29, 2023 5:51 pm Pokazały się w sprzedaży klony Raspberry Pi Pico z modułem Ethernet. Nie jest to drogie. Pytanie, czy idzie to łatwo osuplować? Do sterowników po kablu całkiem fajny moduł.

To ciekawa opcja, jak komu się uda/udało osuplować to chętnie zgłębię temat.
radzik_r
Has thanked: 1 time

slavo_s2k wrote: Sun Apr 30, 2023 1:11 pm W większości proponujecie postawić tam wifi, oczywiście to nie problem, ale chciałem uniknąć wifi. W każdym razie dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Robert Błaszczak wrote: Sat Apr 29, 2023 5:51 pm Pokazały się w sprzedaży klony Raspberry Pi Pico z modułem Ethernet. Nie jest to drogie. Pytanie, czy idzie to łatwo osuplować? Do sterowników po kablu całkiem fajny moduł.

To ciekawa opcja, jak komu się uda/udało osuplować to chętnie zgłębię temat.
GG obsługuje moduł WT32-ETH01, to jest właśnie to co wstawiłeś fotkę. pod ten moduł można zaprojektować jakąś płytkę z 2-4 przekaźnikami, i wtedy można wykorzystać do różnych celów.

np. taka szybka wizualizacja
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”