Sonoff R2 lub R2 mini do włączenia pompy wody o określonych warunkach

BlazejSupla

Witam,
Chciałbym zrobić układ, który będzie włączał pompę cyrkulacji wody o określonych wartościach.
Między godziną 20-24 ALE tylko kiedy będzie włączone światło w łazience, aż do wyłączenia.
Patrzyłem na supla script, niestety jeśli szybko zmienimy stan światła wl/wył script wariuje i pompa idzie przy wyłączonym świetle, czyli odwrotnie. (Dzieciaki tego nie rozumieją i klikaja)
Jest jakiś sposób, żeby to ogarnąć bez dodatkowych przekaźników??
Przekaznik działał by jako sygnał włączonego światła, a sonoff r2 mini dawał harmonogram godzin??
Aktualnie pompę włącza sonff r2 z ustawionym skryptem, co określoną godzinę na kreślony czas.
Gitman

Nie rozumiem po co tam skrypty, wystarczy ustawić harmonogram na włączenie o 20 wyłączenie o 24 a pod przekaźnik podłączyć równolegle włącznik światła jedyne co trzeba zrobić to albo poszukać moduł z przekaźnikiem bez potencjałowym albo przerobić basic r2 na takowy
BlazejSupla

Skrypty są aktualnie po to, żeby pompa nie chodziła cały dzień. Natomiast wieczorem, kiedy jest pora kąpieli chciałbym, żeby pompa była włączona razem ze światłem łazienki.
Dlatego pytanie jak to uzyskać.
Sam harmonogram włączy pompę na ciągłą pracę, teraz potrzeba, zeby poza harmonogram działał razem z sygnałem wlaczonego światła.
Dlatego pomyślałem o przekaźników 230V który załączy cewkę po włączeniu światła, stan przekaznika połącze z przekaznikiem sonoffa, on będzie ciągle włączony wedle harmonogramu. To da nam pracę pompy o określonym warunku włączonego światła, o określonej porze.
Tak to zrobić czy jest lepszy patent?
Gitman

Napisałem ci wyżej jak to zrobić najprościej moduł z przekaźnikiem bez potencjału pod przekaźnik podłączasz fazę z włącznik a sam przekaźnik będzie sterowany z harmonogramu. Jeśli nastąpi odpowiednia godzina przekaźniki się załączy ale prąd nie popłynie dopóki nie włączysz światła włącznika.
Basmar

BlazejSupla wrote: Wed May 03, 2023 10:32 am Skrypty są aktualnie po to, żeby pompa nie chodziła cały dzień. Natomiast wieczorem, kiedy jest pora kąpieli chciałbym, żeby pompa była włączona razem ze światłem łazienki.
Dlatego pytanie jak to uzyskać.
Sam charmonogram włączy pompę na ciągłą pracę, teraz potrzeba, zeby poza harmonogram działał razem z sygnałem wlaczonego światła.
Dlatego pomyślałem o przekaźników 230V który załączy cewkę po włączeniu światła, stan przekaznika połącze z przekaznikiem sonoffa, on będzie ciągle włączony wedle harmonigramu. To da nam pracę pompy o określonym warunku włączonego światła, o określonej porze.
Tak to zrobić czy jest lepszy patent?
Temat pomki CWU zaczyna być coraz bardziej powszechny.
Moja rada.
-Pomka CWU nie musi działać całyczas jezeli ktoś jest w łazience,
-zapodaj czujnik temperatury podłączony do rurki z ciepłą wodą CWU przy umywalce i zlewie
- niech pompka włącza się cyklicznie w określonych godziniach trzymając w miare stałą temperature (Supla Termostat w zupełności wystarczy)

Pompka CWU to luksus i straty ciepła na rurkach będą bić po kieszeni.
Opcja włacznia przy zapalonym świetle odpada, ponieważ zanim cipła woda dopłynie do kranu mija zbyt wiele czasu.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Gitman

Opcja włacznia przy zapalonymza świetle odpada, ponieważ zanim cipła woda dopłynie do kranu mija zbyt wiele czasu.
Nie masz racji jak ktoś ma dosyć krótki obieg i bardzo wydajna pompkę działa to bardzo dobrze i wystarczająco.
Poza tym pytanie było o rozwiązanie a nie o to czy cyrkulacja to luksus.
BlazejSupla

Gitman wrote: Wed May 03, 2023 11:15 am
Opcja włacznia przy zapalonymza świetle odpada, ponieważ zanim cipła woda dopłynie do kranu mija zbyt wiele czasu.
Nie masz racji jak ktoś ma dosyć krótki obieg i bardzo wydajna pompkę działa to bardzo dobrze i wystarczająco.
U mnie od bufora do kranu nie ma daleko. Poza tym włączanie cykliczne pompy utrzymuję temperaturę. Problem pojawią się podczas kąpieli kilku osób. Dlatego chciałem żeby działała ciągle przy włączonym świetle. Powinno to rozwiązać problem.
Basmar

I tu zaczyna sie polskie januszostwo bez obrazy, skoro ktoś pyta o włączanie czasowe ma namyśli oszczędnośni a nie luksus tak?
Jeżeli kasa nie gra roli to dlaczego nie odpalić pompkę CWU na 24/h.
Dodaję od siebie zeby osoba pytająca miała peły obraz a nie wycinek problemu.
Basmar

BlazejSupla wrote: Wed May 03, 2023 11:39 am
U mnie od bufora do kranu nie ma daleko. Poza tym włączanie cykliczne pompy utrzymuję temperaturę. Problem pojawią się podczas kąpieli kilku osób. Dlatego chciałem żeby działała ciągle przy włączonym świetle. Powinno to rozwiązać problem.
Z czystej ciekawości, dlaczego przy kąpieli powstaje problem z ciepłą wodą, czy może zawór zwrotny nie "trzyma" powrotu i zaczyna ciepła woda CWU być zaciągnana równiez z powrotu , jest zimniejsza i na bank może mieszać się z gorącą wodą przy kranie.

Sprawdź prosze, czy zawór zwrotny działa może sie zatkał i jest ciągle otwarty.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

BlazejSupla wrote: Wed May 03, 2023 8:54 am Witam,
Chciałbym zrobić układ, który będzie włączał pompę cyrkulacji wody o określonych wartościach.
Między godziną 20-24 ALE tylko kiedy będzie włączone światło w łazience, aż do wyłączenia.
Patrzyłem na supla script, niestety jeśli szybko zmienimy stan światła wl/wył script wariuje i pompa idzie przy wyłączonym świetle, czyli odwrotnie. (Dzieciaki tego nie rozumieją i klikaja)
Jest jakiś sposób, żeby to ogarnąć bez dodatkowych przekaźników??
Przekaznik działał by jako sygnał włączonego światła, a sonoff r2 mini dawał harmonogram godzin??
Aktualnie pompę włącza sonff r2 z ustawionym skryptem, co określoną godzinę na kreślony czas.
Zrób włączenie pompki na zapalenie światła (z warunkiem czasowym) a wyłączenie co5 min z warunkiem że światło jest wyłączone. W razie czego podziała ci pompka 4 min dłużej po zgaszeniu światła, a jak znowu ktos zapali to się nie wyłączy.
YoMan

Return to “Pomoc”