3 przekaźniki-podlaczenie
-
Juszczaczek1
- Been thanked: 2 times
Witam jest możliwość podłączyć 3 przekaźniki no-nc w taki sposób aby pierwszy przekaznik nie mógł być włączony dopóki nie będzie włączony drugi lub trzeci, a dodatkowo aby drugi i trzeci nie mogły działać równocześnie ?
-
matrix0606
Zainteresuj się Supla Scripts. Zdaje się, że widziałem tam coś czego szukasz.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
-
Juszczaczek1
Bardziej mi chodzi o fizyczne podłączenie tak aby nawet jak jakimś cudem włącza się dwa przekaźniki równocześnie to tylko przez jeden popłynie prad
Napiszę dokładnie co chce zrobić. Za pomocą 3 przekaźników chce uruchamiać dwa elektrozawory , raz jeden raz drugi i pompę wody , pompa musi się uruchomić tylko gdy któryś z elektrozaworów będzie włączony i do tego elektrozaworu nie mogą się uruchamiać równocześnie ale tak teraz myślę że to się nie uda zrobić przez te przekaźniki bo pompa jest na 230v a elektrozawory 24v
Napiszę dokładnie co chce zrobić. Za pomocą 3 przekaźników chce uruchamiać dwa elektrozawory , raz jeden raz drugi i pompę wody , pompa musi się uruchomić tylko gdy któryś z elektrozaworów będzie włączony i do tego elektrozaworu nie mogą się uruchamiać równocześnie ale tak teraz myślę że to się nie uda zrobić przez te przekaźniki bo pompa jest na 230v a elektrozawory 24v
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Oczywiście, że jest taka opcja. Przykładowe zastosowanie to soft do podlewania, który programowo nie pozwala na załączenie dwóch przekaźników (chodzi o uruchomienie tylko jednej sekcji w przypadku niskiego ciśnienia w sieci). To mogłoby ci wystarczyć, ponieważ tam jest opcja zastosowania pompy podnoszącej ciśnienie. W twoim przypadku tą sekcję byś wykorzystał do pompy głównej, a standardowe sekcje do podlewania jako elektrozawory. Pozostałe kanały (czujnik deszczu, porgnoza, etc.) ukrywasz. Jeżeli Ci to wystarczy to poszukaj na forum, jak nie znajdziesz to poszukam w historii.Juszczaczek1 wrote: Mon May 08, 2023 6:33 pm Bardziej mi chodzi o fizyczne podłączenie tak aby nawet jak jakimś cudem włącza się dwa przekaźniki równocześnie to tylko przez jeden popłynie prad
Niestety gotowego softu tylko z przekaźnikami chyba nie ma więc musiałbyś sobie napisać.
YoMan
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Od strony elektrycznej można to zrobić w taki sposób:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Juszczaczek1
Ale tutaj nie uruchomie pompę i elektrozawór no i tak jak pisałem pompa jest na 230 a elektrozawory 24Robert Błaszczak wrote: Tue May 09, 2023 7:26 am Od strony elektrycznej można to zrobić w taki sposób:
relay.jpg
-
djalex
- Has thanked: 2 times
Opisz dokładniej jak ma wyglądać sam proces uruchomienia, poprzez jeden przycisk? Wyłączenie układu też na żądanie czy po spełnieniu jakiegoś warunku? Co to są za elektrozawory? Kulowe czy prądowo otwarte/zamknięte?
-
Juszczaczek1
Soft z 3 przekaźnikami. Chce ustawić harmonogramy o danej godzinie ma włączyć się elektrozawór i pompa która będzie załączana 6 razy na ustawiony jakiś czas potem elektrozawór przełączam na drugi i znowu pompa pracuje cyklicznie 6 razy , wszystko przez harmonogram, zawory zwykłe do nawadniania z cewkądjalex wrote: Tue May 09, 2023 10:04 am Opisz dokładniej jak ma wyglądać sam proces uruchomienia, poprzez jeden przycisk? Wyłączenie układu też na żądanie czy po spełnieniu jakiegoś warunku? Co to są za elektrozawory? Kulowe czy prądowo otwarte/zamknięte?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
pisz do @lukfudJuszczaczek1 wrote: Tue May 09, 2023 10:18 amSoft z 3 przekaźnikami. Chce ustawić harmonogramy o danej godzinie ma włączyć się elektrozawór i pompa która będzie załączana 6 razy na ustawiony jakiś czas potem elektrozawór przełączam na drugi i znowu pompa pracuje cyklicznie 6 razy , wszystko przez harmonogram, zawory zwykłe do nawadniania z cewkądjalex wrote: Tue May 09, 2023 10:04 am Opisz dokładniej jak ma wyglądać sam proces uruchomienia, poprzez jeden przycisk? Wyłączenie układu też na żądanie czy po spełnieniu jakiegoś warunku? Co to są za elektrozawory? Kulowe czy prądowo otwarte/zamknięte?
YoMan
-
djalex
- Has thanked: 2 times
A powiedz jeszcze jak dlugo otwiera się ten zawór i czy pompa może ruszyć już w trakcie otwierania czy dopiero wtedy gdy jest otwarty na max. Teraz druga kwestia: chcesz aby pompa włączyła sie 6 razy z jednym zaworem a potem 6 razy z drugim stąd pytanie: przełączenie ręczne czy z automatu po cyklu 6x?Juszczaczek1 wrote: Tue May 09, 2023 10:18 amSoft z 3 przekaźnikami. Chce ustawić harmonogramy o danej godzinie ma włączyć się elektrozawór i pompa która będzie załączana 6 razy na ustawiony jakiś czas potem elektrozawór przełączam na drugi i znowu pompa pracuje cyklicznie 6 razy , wszystko przez harmonogram, zawory zwykłe do nawadniania z cewkądjalex wrote: Tue May 09, 2023 10:04 am Opisz dokładniej jak ma wyglądać sam proces uruchomienia, poprzez jeden przycisk? Wyłączenie układu też na żądanie czy po spełnieniu jakiegoś warunku? Co to są za elektrozawory? Kulowe czy prądowo otwarte/zamknięte?