Cześć,
zakupiłem sterowniki SRW-01 do kilku rolet. Chciałbym sie dowiedzieć czy wymagają one dostępu do Internetu? Czy mogę je podpiąć pod Vlany tak żeby te rolety nie były wystawione do Internetu?
SRW-01 rolety - dostęp do internetu
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sterowanie z aplikacji Supla i harmonogramy odbywa się za pośrednictwem serwera Supli. Więc o ile nie postawiłeś u siebie lokalnie własnego serwera, to połączenie do Internetu jest konieczne.kkkkn wrote: Tue May 09, 2023 11:18 am Cześć,
zakupiłem sterowniki SRW-01 do kilku rolet. Chciałbym sie dowiedzieć czy wymagają one dostępu do Internetu? Czy mogę je podpiąć pod Vlany tak żeby te rolety nie były wystawione do Internetu?
Chyba, że chcesz sterować tylko przyciskami na ścianie, to wtedy Internet nie jest konieczny, ale pewnie nie po to kupowałeś te sterowniki
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kkkkn
Dzięki. A czy te sterowniki mają MAC adresy i gdzie je znajdę?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Każde urządzenie sieciowe ma MAC adreskkkkn wrote: Tue May 09, 2023 11:39 am Dzięki. A czy te sterowniki mają MAC adresy i gdzie je znajdę?
Z reguły można znaleźć MAC adres na stronie konfiguracyjnej router lub Twoich Access Pointów.
Ewentualnie, jak masz podłączene urządzenie i skonfigurowane, to w apce Supli możesz kliknąć na ikonę (i) obok kanału rolety i tam też jest MAC adres wyświetlany.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kkkkn
Chciałbym wydzielić odrębną sieć do rolet. Dobrym rozwiązaniem ograniczenie dostępu do tej sieci tylko do tych MAC adresów i ukrycie SSID? W jaki jeszcze sposób można to zabezpieczyć ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
To zależy jakie Twój AP ma możliwości. Jeśli możesz utworzyć osobną sieć i dać jej osobnego SSID-a to możesz tak zrobić. Ogólnie dla IoT zaleca się osobnego SSID-a. Tak czy owak te urządzenia nie wymagają udostępniania ich na zewnątrz. Ważne by miały dostęp do internetu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.