Scena nie wykonuję się

cinas
Posts: 228
Joined: Sun Aug 14, 2022 6:59 am

Post

Warunek
{{ (state(8873).phases[0].powerActive + state(8873).phases[1].powerActive + state(8873).phases[2].powerActive < -2100)
and not (state(10309).on)
}}
status iż warunek spełniony i nie wykonuje sceny - jak dam
Wykonaj scenę to się wykona
Na dole ptaszek zaznaczony Scena włączona
Nie mam pomysłu dlaczego nie wykonuje się
Supla_bojler.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
YoMan
Posts: 2340
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

1. Na wszelki wypadek sumę daj w nawias
2. Nie wiem co to ma robić ale wydaje mi się że "not state..." Z wyzwalacza możesz usunac
3. Co znaczy że się nie wykonuje? Napisałeś że jak klikniesz to się wykonuje to kiedy się nie wykonuje? Objaśnij coś więcej

Generalnie jeżeli po kliknięciu jest ok a nie startuje kiedy sobie zaplanowałeś to jest problem z wyzwalaczem
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
cinas
Posts: 228
Joined: Sun Aug 14, 2022 6:59 am

Post

Nie działa z automatu ,
Jeżeli jest warunek spełniony nic się nie dzieje czyli nie włącza przekaźnika z automatu a powinno
User avatar
fracz
Posts: 2260
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Scena się odpali na zmianę warunku (w momencie przejścia z warunku niespełnionego do spełnionego).
cinas
Posts: 228
Joined: Sun Aug 14, 2022 6:59 am

Post

Ok rozumiem , ale ona się nie wykonuje, z automatu nigdy się nie wykonała , a zmiana następuje codziennie a nawet klika razy
Jest druga reguła która ma wyłączyć jeżeli produkcja spanie poniżej 300W i to działa
co widać nawet w logach
A reguła która ma włączyć nie zadziałała

Wczoraj o 19:49 11 maja 2023 19:49:43 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 19:49 Wykonanie
Wczoraj o 19:49 Zignorowano zbyt szybkie sprawdzenie wyzwalacza.
Wczoraj o 18:19 Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
Wczoraj o 18:19 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 17:11 Zignorowano zbyt szybkie sprawdzenie wyzwalacza.
Wczoraj o 17:11 Wykonanie
Wczoraj o 17:11 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.

Dodałem nawiasy do sumy i zobaczę czy pomogło
User avatar
YoMan
Posts: 2340
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

cinas wrote: Fri May 12, 2023 8:28 am Ok rozumiem , ale ona się nie wykonuje, z automatu nigdy się nie wykonała , a zmiana następuje codziennie a nawet klika razy
Jest druga reguła która ma wyłączyć jeżeli produkcja spanie poniżej 300W i to działa
co widać nawet w logach
A reguła która ma włączyć nie zadziałała

Wczoraj o 19:49 11 maja 2023 19:49:43 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 19:49 Wykonanie
Wczoraj o 19:49 Zignorowano zbyt szybkie sprawdzenie wyzwalacza.
Wczoraj o 18:19 Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
Wczoraj o 18:19 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.
Wczoraj o 17:11 Zignorowano zbyt szybkie sprawdzenie wyzwalacza.
Wczoraj o 17:11 Wykonanie
Wczoraj o 17:11 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.

Dodałem nawiasy do sumy i zobaczę czy pomogło
YoMan wrote: Thu May 11, 2023 3:14 pm 2. Nie wiem co to ma robić ale wydaje mi się że "not state..." Z wyzwalacza możesz usunac
Zakłądam, że chodzi o załączenie jeżeli produkcja sumaryczna (na 3F) przekroczy moc 2100W. Więc niech wyzwalacz tym się uruchamia, dopiero w warunku skrypt sprawdzi jeszcze raz moc i czy wskazany kanal jest włączony. To uprości wyzwalacz. Za dużo akcji w wyzwalaczu powoduje problemy, powinien być jeden.
Tak na przyszłość można sobie to spokojnie przetłumaczyć z polskiego:
"Ma się uruchomić jeżeli wartość przejdzie przez granicę 2100W, pod warunkiem, że coś tam nie jest włączone"
I w prostym zdaniu po PL masz opisany wyzwalacz i warunek :D
(wyzwalacz powtarzamy w warunku ponieważ z tego co pamiętam to wyzwalacz reaguje na przejście ze stanu do stanu lecz nie bierze pod uwagę kierunku)
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
cinas
Posts: 228
Joined: Sun Aug 14, 2022 6:59 am

Post

Ok
Zrobię zamianę drugiego warunku z wyzwalacza do warunku
Marek_KR
Posts: 2
Joined: Mon May 29, 2023 7:09 am

Post

Witam,

Chyba nic się nie dzieje w tym temacie.
Zrobiłem podobny skrypt też na MEW-01 i sterowanie ROW-04, ale każda faza pojedyńczo
Tak samo jak koledze @CINAS ta scena się nie wykonuje tak jak bym chciał.

Po wielu testach i obserwacjach dochodzę do wniosku, że tu jest jakiś bug.
Mianowicie:
Po zamianie warunku wyzwolenia "state(XXXX).phases[0].powerActive <-700" na przekaźnik wszystko działało.
Z warunkiem mocy niestety nie. Wizualnie supla script pokazuje, że warunki są spełnione, ale nie wykonuje rozkazu załącz.
Niestety co się okazało czasami ten skrypt jednak się wykonał. Więc WTF?
Po paru testach wyszło mi że w przypadku wyzwalacza w postaci przekaźnika działa zawsze (czy przekaźnik przejdzie z off na on i z on na off)
Ale w przypadku warunku mocy już jest inaczej. W przypadku ujemnych wartości mocy, przy przejściu "w dół" wartości nic się nie dzieje. Lecz gdy wartość ponownie przekroczy próg -700W tym razem "w górę" skrypt zareguje i uruchomi wyzwalacz.

Bardzo proszę o zainteresowanie się tematem, bo taki "bug" uniemożliwia poprawne działanie skryptu. Z góry dziękuję.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18526
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W kolejnej wersji cloud-a, która wyjdzie na przełomie czerwca lipca pojawią się "Reakcje" gdzie będzie można prosto ustawić co ma się zadziać jeśli moc osiągnie zadaną wartość.
Marek_KR
Posts: 2
Joined: Mon May 29, 2023 7:09 am

Post

Super, dzięki za info.

Return to “SUPLA Scripts”