[OFFTOP] POMPA CIEPŁA homemade

Albert

Siemanko.

Postanowiłem, że pokażę Wam, moje ostatnie wypociny.

Ceny węgla i pozostałych mediów służących do ogrzewania domu, sprawiły, że wymyśliłem ogrzewanie domu pompą ciepła. Ale nie taką pompą za 30-40k PLN, a taką trochę tańszą - bo ciężkie czasy, małe dziecko itd.

Rozeznałem się w temacie, poszukałem, podpytałem i wybrałem.

Kupiłem nowy klimatyzator HAIER Tayga plus 7kW (mam dom 120mkw, ocieplony), wymiennik płytowy gaz-woda SWEP, bufor 250l.
Całą instalację hydro i elektro zrobiłem sam, oszczędzając przy tym jakieś 3-4k. Wyspawałem ramę, na której stoi pompa, elektronika klimy "oszukana" tak, aby grzała do 50 stopni a nie tylko do 30, jak to jest w klimatyzatorach.
Przyjechał znajomy hydraulik i sprawdził moje rzeźby - było sporo lutowania w miedzi, skręcania i złączek.
Jako kolejny fachura przyjechał Pan sprawdzić szczelność klimatyzacji, zrobił próżnię i test szczelności.

Całość została oSuplowana, i po pierwszym teście kilka dni temu, pompa nagrzała dom do 27 stopni :lol: :lol: :lol: i zostalo to wyregulowane, tak aby można było precyzyjnie ustawić temp wody idącej na dom. Pompą steruje się pilotem, albo aplikacją HAIERa po wifi.

Całkowity koszt ten "pompy" wyszedł jakies 11k PLN. Robota moja. Bez bufora byłoby 2k mniej, ale nie miałem żadnego stąd koszty w górę.

Czy to sie opłaci? Niech mi weźmie 800-1000zł/mc prądu w zimie (choć będzie to mniej), to i tak lepsze to niż kupno 5-6 ton węgla po 1800zł. A i człowiek się nie narobi. I czyściej w piwnicy.

Dla dociekliwych - zostawiłem narazie stary piec III klasy śmieciucha, aby w razie armageddony i -30 wspomóc się wlaśnie nim. oprócz tego mam na obu piętrach po jednym klimatyzatorze, którymi na jesieni i teraz się dogrzewam.

Czekam jeszcze na kilka fantów elektrycznych, m.in. PZEMa bo miałem jakiegoś uszkodzonego a koniecznie chcę to wszystko mierzyć.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pablo5

Super robota - brawo
Też o tym myślę, ale trochę "przeraża" mnie ta myśl jak to zrobić i wszystko ogarnąć, żeby dobrze działało.
A może zrobiłbyś jakiegoś tutoriala jak to wszystko przerobiłeś? Jakiś rysunek/schemat jak to podłączone jest do CO, do bufora? No i jak elektronikę "oszukać"?
MadOnion78

Brawo, szacunek za zaangażowanie - doceniam.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Albert

Mogę w wolnej chwili zrobić jakies rysunki co jest jak podłączone. Oszukanie elektroniki to tylko potencjometr 10k wpięty w czujnik temp powietrza z jednostki wewnętrznej i zmienienie mu oporu. Standardowo ma ok 10k przy 25 stopniach, wiec trzeba trochę go oszukać aby ustawiając Np. 30 stopni na wyswietlaczu (aplikacji) grzał wodę do 48-50stopni (potrzebne minimum 43-45 stopni bo mam kilka grzejników na dole) a reszta to podlogowka to wystarczy około 30-32 stopnie na nią.
klew

Kiedyś oglądałem trochę tego gościa https://www.youtube.com/@KlimatyzacjaKatowicepl
On robi przeróbki klimy na ogrzewanie wodne. Ciekawe materiały, dużo infomracji, oraz pokazane potencjalne problemy, błędy i awarie :)
Albert

Uproszczony schemat instalacji:)

Do tego jest sporo zaworów aby można było cos poprawić/naprawić bez spuszczania całej wody, dwa zawory zwrotne na każdym obiegu, zawory bezpieczeństwa 2,5bar, manometr na wyjściu z bufora, dużo czujników temp na supli, aby potem obliczać delty temp i COP pompy i ewentualnie ją regulować.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Albert wrote: Thu May 18, 2023 8:48 am Uproszczony schemat instalacji:)

Do tego jest sporo zaworów aby można było cos poprawić/naprawić bez spuszczania całej wody, dwa zawory zwrotne na każdym obiegu, zawory bezpieczeństwa 2,5bar, manometr na wyjściu z bufora, dużo czujników temp na supli, aby potem obliczać delty temp i COP pompy i ewentualnie ją regulować.
Zabezpieczyłeś to przed defrostami? Zimą pompa często odwraca obieg, aby rozmrozić wymiennik zewnętrzny i wtedy potrafi dawać czynnik grzewczy/chłodniczy na -15 stopni do tego wymiennika ciepła, gdzie masz wodę podpiętą. Wtedy woda zamarza, pękają rury i/lub wymiennik i robi się bałagan :)
Albert

M.in. po to jest bufor żeby w takiej sytuacji klima rozmrażając się miała przepływ ciepłej wody. Dodatkowo pompka wody tez jest sterowana przekaźnikiem priorytetowym bo jakby stanęła przy grzaniu to amba Fatima. Tak tłumaczył mi gosc co takimi rzeczami sie zajmuje👍
YoMan

mię się to podobie ;)
myślałem o tym ale za duży projekt jak na wiedzę, umiejętności i przede wszystkim czas
YoMan

YoMan wrote: Thu May 18, 2023 11:46 am mię się to podobie ;)
myślałem o tym ale za duży projekt jak na wiedzę, umiejętności i przede wszystkim czas
Jesli jestes na tym forum, to myślę, że nie masz dwóch lewych rąk i poradzisz sobie. Na yt i fb jest pełno tutoriali i grup poświęconych tej tematyce, a przy odrobinie szczęścia jak traficie na jakiegoś dobrego człowieka (jak ja trafiłem) który w tym siedzi to wszystko bedzie proste.

Return to “Projekty użytkowników”