dzień dobry.
chciałbym wykorzystać osprzęt Simon 54 Touch i sterować oświetleniem także poprzez sterowniki Supla. Podłączyłem to już na wszelkie możliwe sposoby i ciągle mi nie działa.
Uzyskuje taki efekt, że jeśli włączę światło przez wifi, to nie mogę wyłączyć przełącznikiem simon 54 touch – mogę wyłączyć tylko przez zamel supla i odwrotnie. Jeśli włączę przez simone 54 touch, to już przez wifi nie mogę wyłączyć, a to powinno działać dowolnie w każdym kierunku – przynajmniej taką miałem nadzieję.
czy ktoś z Was mierzył się już może z takim problemem lub ma pomysł jak rozwiązać ten problem, aby to działało poprawnie?
będę wdzięczny za każde sugestie. załączam schematy podłączeń simon i supla.
pozdrawiam,
Grzegorz
Simon 54 Touch i Zamel Supla ROW-02
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Z łącznika Simon o oznaczeniu 14101 wyjście na lampę L' podłącz do wejścia IN w ROW, z OUT na lampę a w konfiguracji ROW ustaw tryb wejścia na bistabilny.
-
SZANOWNY PANIE djalex, piszę wielkimi, bo jest PAN WIELKI.djalex wrote: Fri May 19, 2023 8:45 am Z łącznika Simon o oznaczeniu 14101 wyjście na lampę L' podłącz do wejścia IN w ROW, z OUT na lampę a w konfiguracji ROW ustaw tryb wejścia na bistabilny.
Po tym jednym zdaniu, które Pan napisał, to sprawa okazała się bardzo łatwa, ale taką nie była. Nie poradzili sobie konsultanci z Simon, w Zamel też mi nie odpowiedzieli, łącznie ze stwierdzeniem: "... a jak dotykowy panel, to nie da się". Także, mój elektryk spalił jeden sterownik.
A Pan rozwalił system jednym zdaniem. Jestem Panu bardzo wdzięczny. DZIĘKUJĘ!
-
Nie umniejszam zasług koledze @dialex, ale mocno zastanawiałbym się nad zmianą elektryka

Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Na forum sobie nie "Panujemy" 

-
gdybym dostał pomoc od producentów osprzętu, to mógłbym nad tym zastanawiać się, ale skoro dwóch producentów nie wiedziało jak to spiąć, to znaczy, że problem był trudny i tym bardziej elektryk miał prawo, aby nie wiedzieć. jeszcze raz wielkie dziękiRobert Błaszczak wrote: Fri May 19, 2023 6:25 pm Nie umniejszam zasług koledze @dialex, ale mocno zastanawiałbym się nad zmianą elektryka![]()
![]()
![]()
-
Problem jest bardzo łatwy i zasada podłączania jest następująca: sterownik wifi montuje się pomiędzy łącznik a odbiór i wszystko w temacie. To że w Simon nie wiedzieli to jeszcze zrozumie bo widocznie nikt z nich nie interesował się tym tematem ani w praktyce go nie stosował, tak samo w przypadku elektryka (choć tu kolega Robert ma rację, zmień go bo skoro nie potrafi czytać oznaczeń na urządzeniu ani schematów to elektryk z niego jak z koziej....), nie zna się dlatego taki efekt ale że w Zamel nie pomogli..... Mirek, kogo wy tam zatrudniacie?