Simon 54 Touch i Zamel Supla ROW-02

Sterownik dwukanałowy
gr.radzi

dzień dobry.
chciałbym wykorzystać osprzęt Simon 54 Touch i sterować oświetleniem także poprzez sterowniki Supla. Podłączyłem to już na wszelkie możliwe sposoby i ciągle mi nie działa.
Uzyskuje taki efekt, że jeśli włączę światło przez wifi, to nie mogę wyłączyć przełącznikiem simon 54 touch – mogę wyłączyć tylko przez zamel supla i odwrotnie. Jeśli włączę przez simone 54 touch, to już przez wifi nie mogę wyłączyć, a to powinno działać dowolnie w każdym kierunku – przynajmniej taką miałem nadzieję.
czy ktoś z Was mierzył się już może z takim problemem lub ma pomysł jak rozwiązać ten problem, aby to działało poprawnie?
będę wdzięczny za każde sugestie. załączam schematy podłączeń simon i supla.

pozdrawiam,
Grzegorz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

Z łącznika Simon o oznaczeniu 14101 wyjście na lampę L' podłącz do wejścia IN w ROW, z OUT na lampę a w konfiguracji ROW ustaw tryb wejścia na bistabilny.
gr.radzi

djalex wrote: Fri May 19, 2023 8:45 am Z łącznika Simon o oznaczeniu 14101 wyjście na lampę L' podłącz do wejścia IN w ROW, z OUT na lampę a w konfiguracji ROW ustaw tryb wejścia na bistabilny.
SZANOWNY PANIE djalex, piszę wielkimi, bo jest PAN WIELKI.
Po tym jednym zdaniu, które Pan napisał, to sprawa okazała się bardzo łatwa, ale taką nie była. Nie poradzili sobie konsultanci z Simon, w Zamel też mi nie odpowiedzieli, łącznie ze stwierdzeniem: "... a jak dotykowy panel, to nie da się". Także, mój elektryk spalił jeden sterownik.
A Pan rozwalił system jednym zdaniem. Jestem Panu bardzo wdzięczny. DZIĘKUJĘ!
Robert Błaszczak

Nie umniejszam zasług koledze @dialex, ale mocno zastanawiałbym się nad zmianą elektryka :D :lol: :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex

Na forum sobie nie "Panujemy" ;)
gr.radzi

Robert Błaszczak wrote: Fri May 19, 2023 6:25 pm Nie umniejszam zasług koledze @dialex, ale mocno zastanawiałbym się nad zmianą elektryka :D :lol: :D
gdybym dostał pomoc od producentów osprzętu, to mógłbym nad tym zastanawiać się, ale skoro dwóch producentów nie wiedziało jak to spiąć, to znaczy, że problem był trudny i tym bardziej elektryk miał prawo, aby nie wiedzieć. jeszcze raz wielkie dzięki
djalex

Problem jest bardzo łatwy i zasada podłączania jest następująca: sterownik wifi montuje się pomiędzy łącznik a odbiór i wszystko w temacie. To że w Simon nie wiedzieli to jeszcze zrozumie bo widocznie nikt z nich nie interesował się tym tematem ani w praktyce go nie stosował, tak samo w przypadku elektryka (choć tu kolega Robert ma rację, zmień go bo skoro nie potrafi czytać oznaczeń na urządzeniu ani schematów to elektryk z niego jak z koziej....), nie zna się dlatego taki efekt ale że w Zamel nie pomogli..... Mirek, kogo wy tam zatrudniacie? :P

Return to “ZAMEL ROW-02”