RNW-01 automat schodowy

MaciejK

Cześć,
Czy RNW-01 ma wbudowany automat schodowy? Po przegrzebaniu formum znalazłem info że tylko mROW-02 posiada taki automat.

Maciek
djalex

RNW-01 służy do sterowania innymi urządzeniami, jest takim swego rodzaju pilotem i nie jest urządzeniem wykonawczym. Z urządzeń Zamela to rzeczywiście tylko mROW-02 ma taką funkcjonalność. Jest alternatywa w postaci modułów z wgranym softem np GG albo soft kolegi @lukfud.
MaciejK

Jasne, liczyłem na możliwość zastosowania timera właśnie w sterowaniu urządzeniami bez :-)
Thx
MaciejK

Generalnie potrzebuje uruchomić oświetlenie podjazdu na kilkanaście minut od czasu otwarcia bramy. Oświetlenie podjazdu to jeden z obwodów na ROW-04m. Od bramy do ROW-04m dość daleko, więc miałem pomysł na wpięcie RNW-01 w bramę i akcję uruchomienia obwodu na ROW-04m na jakiś czas.
Jak to można ogarnąć inaczej?

Maciek
djalex

Można zastosować dodatkowy przekaźnik czasowy.
djalex

Bramę też masz "osuplowaną"?
pzygmunt

MaciejK wrote: Sun May 21, 2023 3:16 pm Generalnie potrzebuje uruchomić oświetlenie podjazdu na kilkanaście minut od czasu otwarcia bramy. Oświetlenie podjazdu to jeden z obwodów na ROW-04m. Od bramy do ROW-04m dość daleko, więc miałem pomysł na wpięcie RNW-01 w bramę i akcję uruchomienia obwodu na ROW-04m na jakiś czas.
Jak to można ogarnąć inaczej?

Maciek
Supla-server zyskał niedawno funkcjonalność, która pozwala np. odpalić scenę jeśli otworzono bramę. Co prawda musi to zaczekać na czerwcowe/lipcowe wydanie cloud-a ale pozwoli to na łatwe zrealizowanie takiego zadania bez stosowania RNW.

RNW możesz też wykorzystać do uruchomienia sceny, która z odpowiednim opóźnieniem włączy światło i kolejnym opóźnieniem wyłączy.
MaciejK

djalex wrote: Sun May 21, 2023 5:44 pm Bramę też masz "osuplowaną"?
Jeszcze nie, ale właśnie rozważam jak to zrobić sesnownie. Z bramy (ogrodowej - więc sterowanej z pilota głównie) mam wyjście 12V po uruchomieniu otwierania, wiec pewnie na przekaźnik i dalej na wejście któregoś z modułów supli.
Last edited by MaciejK on Sun May 21, 2023 6:50 pm, edited 1 time in total.
MaciejK

pzygmunt wrote: Sun May 21, 2023 6:21 pm
Supla-server zyskał niedawno funkcjonalność, która pozwala np. odpalić scenę jeśli otworzono bramę. Co prawda musi to zaczekać na czerwcowe/lipcowe wydanie cloud-a ale pozwoli to na łatwe zrealizowanie takiego zadania bez stosowania RNW.

RNW możesz też wykorzystać do uruchomienia sceny, która z odpowiednim opóźnieniem włączy światło i kolejnym opóźnieniem wyłączy.
Ok, dzieki za trop, zbadam sobie bliżej
MaciejK

Podpowiedzcie proszę czy da się zrobić tak aby scena była uruchamia z RNW ale w przedziale czasowym opartym w wschód/zachód? Ewentualnie inny pomysł jak uruchomić oświetlenie podjazdu w przypadku otwarcia bramy tylko po zachodzie słońca i przed wschodem :-) ?

Return to “ZAMEL RNW-01”