RNW-01 jako ściemniacz
-
Czy jest opcja (jeśli nie, to czy mogłaby być wzięta pod uwagę przy rozwoju softu) aby ustawić tak, by przytrzymanie przycisku powodowało procentowane ściemnienie LEDa tak jak to ma miejsce przy przytrzymaniu przycisku podłączonego do SLW-02? Chodzi o to, że do SLW-02 wypuściłem za mało kabelków i teraz zmuszony jestem nim sterować za pomocą RNW-01 właśnie, uważam, że byłoby to bardzo, bardzo przydatne także dla innych Obecnie 2 kliki to 25%, 3 kliki to 50% itd., tymczasem gdyby przytrzymanie powodowało dynamiczne ustawienie to byłby raj na ziemi!
-
Raczej ciężki temat. RNW-01 wysyła powiadomienia o kliknięciach do serwera i dopiero ten steruje np. SLW. Po drodze jest kilka możliwych opóźnień oraz szansa na brak informacji o puszczeniu przycisku na RNW.
Do tego SLW nie mają interfejsu, który pozwalałby przyjąć komendę w stylu "udawaj przytrzymanie przycisku" .
Na razie nie mam dobrego pomysłu na to, jak to by można sensownie ogarnąć.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
-
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź! No cóż, tak to już bywa że coś co brzmi dosyć prosto często nie jest takie proste w realizacji =)
-
To jak działa w AT "przytrzymanie przycisku"? Serwer tyllko czeka na ten zadeklarowany czas w konfiguracji i "już wie" że ma wykonać tę akcję choćby nie wiem jak długo trzymać przycisk?
-
Urządzenie czeka zadeklarowany czas i informuje serwer, że powinien odpalić powiązaną akcję.
-
A jest taka możliwość by urządzenie które ma pracować jako ściemniacz (zdalnie nim sterować) niejako "klonował" akcje które są przypisane do tego "oryginalnego"? Bardziej obrazowo żeby wyjaśnić dokładnie o co mi chodzi - SLW-01 lub DIW-01: krótki klik = wł/wył, długie przytrzymanie = ściemnianie/rozjaśnianie i teraz choćby taki RNW-01, ustawia się odpowiednią funkcję, serwer wie że ma sterować ściemniaczem więc zachowuje się tak jak SLW lub DIW, tak na logikę, i w związku z tym pytanie czy to jest do zrealizowania czy jak kolega @klew to określił jako "trudny temat"?
-
Możesz ustawić akcję "Kopiuj". W jednym ściemniaczu ustawiasz jasność i np. dwuklikiem kopiujesz ją na inne ściemniacze. Rzecz w tym, że DIW na chwilę obecną nie wspiera wyzwalaczy.
-
Tylko takie "działanie poprzez kopiowanie" nie ma nic wspólnego ze zdalnym sterowaniem płynnym ściemnianiem/rozjaśnianiem. A propos DIW i fakt że nie posiada AT - otóż wydawało mi się że nie powinno być problemu jedynie musiałby być "okrojony" o akcję "przytrzymanie przycisku" bo ten domyślnie steruje jasnością, natomiast 2x klik itd mógłby być zaimplementowany. To też jest "niewykonalne" po stronie softu że tego nie ma?
-
DIW posiada dwa układy. Do jednego oprogramowanie dostarcza Supla, a do drugiego Zamel. Aby zrealizować AT, Zamel musi wprowadzić zmiany na które czekamy.